Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 03 Februari 2016 at 02:54 am

Sprankelende Kaapverdiaanse muziek van Rabasa in Cultureel Centrum de X. Leiden

Rabasa foto Hans Speekenbrink Rabasa foto Hans Speekenbrink Rabasa foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Op het wereldmuziekpodium van Cultureel Centrum de X in Leiden presenteerde de Rotterdams/Kaapverdiaanse Groep Rabasa haar vierde album Ora Ta Pasa. Rabasa vierde dit met een sprankelend optreden waarin de groep bewees veel sterker te zijn geworden. Het optreden eindigde met volop dansend publiek.

Rabasa foto Hans Speekenbrink Rabasa foto Hans Speekenbrink Rabasa foto Hans Speekenbrink

De officiële CD-presentatie was een week eerder in Rasa, Utrecht. Leiden was de tweede plek die de groep voor de presentatie tour aandeed. Rabasa had er zin in en sprankelde van begin tot eind met de warme klanken van de traditionele Kaapverdiaanse muziek, met stijlen als de weemoedige morna, de vrolijke coladeira en de swingende funana. Rabasa, eind jaren negentig opgericht door de broers Ortet, speelde niet alleen nummers van Ora Ta Pasa maar ook van hun vorige albums Portucabo en Pertu di Bo. Naast João (zang, gitaar, cavaquinho) en Jorge Ortet (zang, gitaar),  de andere broers Tó (bas) en Angelito ( de gaita-diatonische accordeon-en percussie), bestaat de groep uit zangeres Teresa Fernandes, gitarist/zanger Paulo Bouwman, drummer/percussionist Hans de Lange en de uit Guinee-Conakry afkomstige trompettist Tagus Traoré die met Salif Keita speelde.
Heel mooi in de muziek van Rabasa is de meerstemmigheid en het geraffineerde snarenwerk van de gitaren en de cavaquinho, een klein snaarinstrument dat ook in Brazilië wordt gespeeld. Een typisch Kaapverdiaanse percussie-instrument is de ferrinho, een langwerpige ijzeren staaf die met een kleine stok wordt gespeeld en zo een licht raspend geluid voortbrengt.

Rabasa foto Hans Speekenbrink Rabasa foto Hans Speekenbrink Rabasa foto Hans Speekenbrink

Voor de pauze speelde Rabasa de meeste rustige nummers zoals een lied over het eiland Santo Antão, een van de 9 grote eilanden van de voor de kust van Senegal gelegen Kaapverdiaanse archipel. Sommige mensen gingen al dansen, dat was mogelijk aan de zijkant van de Qbus, de zaal waar Cultureel Centrum de X haar optredens programmeert.
Van het nieuwe album werden nummers als Dia i Noti, Lingua Grandi, Nos Forsa, Tchon Bom di Mangui gespeeld, van Pertu di Bo Pracinha en van Portucabo Amilcar, een lied over de leider van de Kaapverdiaanse onafhankelijkheidsstrijd Amilcar Cabral.
Na de pauze werd het feest, João Ortet nodigde iedereen uit om te gaan dansen en de meeste toeschouwers gaven daar gehoor aan. De stuwende percussie op cajón, snare, bekkens gaf daar gecombineerd met de vrolijke en opwindende melodieen alle aanleiding toe. Bij Morena ( van het album Pertu di Bo) ging het dak er af. Het publiek beloonde Rabasa met enthousiast applaus en kon genieten van twee zeer terechte toegiften!!

Maart 2016 verschijnt Jazzism 2 met onze reportage over Kaapverdiaanse muziek in Rotterdam. Interviews met Rabasa, de zangeressen Dina Medina en Melissa Fortes, producer/bassist Danilo Tavares en João 'Djunga di Biluca' Silva, oprichter begin jaren 60 van Morabeza Records.

www.rabasa.nl

https://www.facebook.com/rabasa.musicadecaboverde/?fref=ts


De eilanden van de groene kaap

De eilanden vliegen om mij heen
met snaren stemmen en ritmes
rond de groene kaap van Afrika

de Atlantische melange vormt het tiende eiland
in de wateren van de lage landen haven
de bron droogt nooit op
klaart de dagen met sprankelende klanken

ferrinho cavaquinho gaita cajon en trompet
smeden met het westers snarenarsenaal
een luisterrijk Cabo Verde pakket.

Rik van Boeckel
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.