Categorie: THEATER, CABARET, TONEEL

Maandag 22 Februari 2016 at 7:32 pm

Jasper van Kuijk trekt je steeds meer naar de kern.

Jasper van Kuij foto Jacques Nachtegaal Jasper van Kuij foto Jacques Nachtegaal Jasper van Kuij foto Jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Cabaretier Jasper van Kuijk speelt sinds enkele weken zijn nieuwe, inmiddels derde, theaterprogramma “Onder de Streep” een veelzeggende titel die tijdens de voorstelling steeds duidelijker zal worden. Daags na de première, die ik helaas moest missen in verband met andere verplichtingen, zag ik de voorstelling in theater De Koningshof in Maassluis.

In een gezellig gevuld theater stond Jasper Van Kuijk erg dicht bij zijn publiek, iets wat de voorstelling zeker ten goede komt. Het lage podium en Van Kuijk’s toegankelijkheid deden de rest. Vooral in het begin van zijn voorstelling is er redelijk veel publieksparticipatie, wat al naar gelang het programma zich vordert verdwijnt. Toch is dat minderen en uiteindelijk verdwijnen van de publieksbetrokkenheid in dit programma mooi uitgedacht. Op den duur is die interactie niet noodzakelijk meer voor het programma. Aanvankelijk betrekt hij het publiek bij zijn programma door vragen die voor een groot deel van het publiek te beantwoorden zijn en waardoor er een beeld wordt gecreëerd dat Van Kuijk steeds meer kantelt en steeds meer het publiek naar de kern weet te trekken. Leuke woordgrappen en verhalen gecombineerd met toegepaste technische grapjes. Met in het verlengde daarvan het realiseren dat we eigenlijk niet meer zonder alle moderne technieken kunnen, maar we daardoor wel mateloos aan het afstompen zijn is één van de rode draden in zijn programma “Onder de Streep” maar er zijn er meer.

Je moet bij deze voorstelling van Van Kuijk, die zijn publiek goed weet te boeien en steeds meer naar de kern van de zaak weet te trekken, wel op je qui-vive zijn want voor je het weet wordt je als toehoorder op het verkeerde been gezet. Ook dat pakt Van Kuijk op slimme manier aan.
Met name de herkenbaarheid van dagelijkse zaken die in feite heel verneukeratief kunnen zijn sluipen steeds voorbij.
Hoewel van Kuijk een prettige stem heeft is hij niet echt een zanger, in dit programma beperkt hij zich dan ook tot één lied wat hij ook nog eens in twee delen uiteen laat vallen , maar daar blijft het dan ook bij. Steeds meer weet Van Kuijk in “Onder de Streep” je naar de kern en in feite simpele waarheid te brengen, hoewel je door zijn spiegelingstactiek mogelijk eerst een aantal malen op het verkeerde been wordt gezet. Aangekomen bij de slotscene van deze voorstelling wordt pas goed duidelijk waar hij nu werkelijk naartoe wilde en niemand zal ontkennen dat Jasper van Kuijk er ver naast zal zitten, sterker nog, je bent het hoogstwaarschijnlijk volkomen met hem eens. En als u volgend jaar op uw camping ergens in Frankrijk voor uw tijdelijk verblijf zit, zult u zeker aan deze show terugdenken. Dat u deze voorstelling van deze talentvolle cabaretier moet gaan zien staat voor mij buiten kijf. Of u het met mij eens zult zijn heeft mijn stellige overtuiging; Jasper van Kuijk is een verdomd vermakelijk verteller en een interessant cabaretier.

Voor informatie en speeldata kijk op: www.kikproductions.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.