Categorie: THEATER, TONEEL

Dinsdag 23 Februari 2016 at 1:13 pm

“Snowden” is een toneelstuk met een boodschap.

foto Jaques Nachtegaal

Tekst en fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

De aankondiging bloedstollende thriller, deed mij uiteindelijk wat verbazen. Natuurlijk weten we allemaal dat Edward Snowden niet zo maar een twee drie weg liep maar er heel wat voor heeft moeten doen, maar een bloedstollende thriller, helaas, dat haal ik er niet uit. Natuurlijk is het verhaal van Allard Blom over de eerste echt grote klokkenluider, een verhaal met enige suspense maar of er is iets fout gegaan in de samenwerking tussen Blom en regisseur Dick van den Heuvel, of mogelijk waren mijn verwachtingen van de eerste informatie te hoog gespannen, ik vind het allerminst bloedstollend, maar echter wel een verdomd interessante toneelvoorstelling.

 

Edward Snowden, knap en goed ingeleefd gespeeld door Cas Jansen, werkte voor de Amerikaanse veiligheidsdienst als systeembeheerder en realiseerde zich hoe ver onze privacy werd geschonden door de NSA. Hierdoor voelde hij zich geroepen de wereld kennis te laten nemen van de werkwijze van de NSA en lekte hij honderdduizenden documenten over de NSA methodiek naar buiten. Hierdoor moest Snowden zijn land ontvluchten, als klokkenluider kreeg hij van zijn land juist niet de credits die hij mogelijk verwacht had. Uiteindelijk komt hij op de luchthaven van Moskou en daar zal hij uiteindelijk ook zijn nieuwe leven beginnen even buiten de Russische hoofdstad.
Voor mij ontstaat hier de twijfel in het verhaal rond de persoon Edward Snowden. Maar daarover later meer.
Op diverse plekken op de aardbol ontmoet Snowden, op zijn verzoek op geheime en slinkse wijze, de onderzoeksjournalisten, de Brit Glenn Greenwald (Simon Heijmans) en de Duitse Laura Poitras (Myrthe Burger). Nog altijd vol angst voor ontdekking en argwaan stelt Edward Snowden hen de informatie ter beschikking en laat deze door hen een en ander wereldkundig maken. Zo weten wij nu dat Big brother ons inderdaad 24 uur in de gaten houdt. Via onze pc, laptop, smartphone, onze e-mails, whatsapp, zelfs via de bonuskaart van AH worden we in de gaten gehouden; “Ze zien alles”!
Het stuk dat overigens nog geen anderhalf uur duurt, wordt in een redelijk hoog tempo gespeeld en de beelden van Coen Bouman, die locatiebepalingen versteken werken hier op positieve wijze aan mee. Het toneelstuk heeft een heerlijk vlot verloop en wordt door de drie acteurs waarvan Myrthe en Simon eveneens de overige rollen voor hun rekening nemen, wat af en toe verwarrend kan werken. Decor en lichtontwerp maken het geheel compleet. Vooral de belichting voegt daadwerkelijk iets aan het suspense gehalte toe.

Om terug te komen op mijn twijfel, die niets met dit toneelstuk maar veel meer met Edward Snowden te maken heeft zet mij aan het denken. Was Snowden niet gewoon een landverrader, was hij mogelijk een pion van de Russen om op deze wijze de Amerikaanse overheid zwart te maken. Deze twijfels zullen wat mij betreft altijd blijven bestaan en ook het verhaal van Blom biedt daar geen antwoord op. Maar Snowden zijn keuze om in Rusland, toch ook niet de eerste keuze van een voortvluchtige Amerikaan, zich te settelen versterkt mijn twijfel nog verder.

Wat u er van vindt moet u zelf gaan ondervinden in deze toneelvoorstelling, die zeer zeker heel boeiend is en ook nog eens knap en geraffineerd gepeeld wordt. En hou ook nog even in gedachte dat ons brave Nederland de grootste afluisterdichtheid ter wereld kent, aanzienlijk groter dan de NSA doet. “Ga maar lekker slapen de regering waakt”, komt nu toch wel in een heel ander daglicht.

Voor speeldata en verdere informatie kijk op: www.fcdevollebak.nl




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.