Categorie: THEATER, TONEEL

Dinsdag 01 Maart 2016 at 7:29 pm

“HARTSTOCHT”, een meer dan verrassende theaterthriller

foto Jacques Nachtegaal

Tekst en foto Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Veelal zijn theaterthrillers redelijk doorzichtig en krijgt men mij zelden op het puntje van mijn stoel, maar de nieuwe theaterthriller “Hartstocht” is daar een prettige afwijking op. Deze toneelvoorstelling, die overigens begint met filmbeelden uit de speelfilm “The Godfather” op een aantal achtergrond schermen tegelijk, heeft zoveel interessant wendingen en lagen dat je vanzelf wordt meegesleurd in het verhaal. Een verhaal dat je beetgrijpt, waarin je dan weer afkeer, dan weer medelijden en veelal begrip voor de situaties kunt opbrengen.

Als Patty (Oda Spelbos) op een avond thuiskomt, is ze mobiel in gesprek met haar moeder, die ze voorliegt een avondje gezellig met haar man Max (Vincent Croiset) te willen doorbrengen en ze daardoor niet naar haar toe kan komen. Kort daarop spreekt ze mobiel met haar man Max die zegt alleen thuis te zijn en lekker op de bank voor de tv te liggen met een goed glas wijn. Patty zou immers bij haar moeder zijn. De eerste verwarring maakt duidelijk dat Max de kluit belazerd. Twijfel bij de toeschouwer, maar verder nog geen vuiltje aan de lucht, tot Patty haar beste vriendin Liz oftewel Elizabeth (Sandra Mattie) te hulp roept en haar vertelt van Max die vreemdgaat.
Dan plots vallen er stukken op hun plaats, Max gaat vreemd met Patty’s beste vriendin, de hier aanwezige Liz, die zojuist een etentje had met Max, terwijl haar eigen man Julius (Tijn Docter – als tijdelijk vervanger voor Evert van der Meulen) onwetend van Liz haar vreemdgaan is. Het etentje van Liz en Max is voor Julius, zo zal later blijken, een onschuldig hapje eten.
Maar wat doe je met je beste vriendin, die jou bedriegt met jouw man. Patty heeft daar, voor zich zelf, een heel scenario voor bedacht. In dat scenario speelt ook de echtgenoot Max een belangrijke rol. Steeds verder loopt de spanning op, steeds gecompliceerder lijkt de wraakactie te liggen. Eerst is er verbale bedreiging, dan komt er een revolver aan te pas en als dan ook Max binnenkomt en in het sinistere spel van Patty deelgenoot blijkt te zijn, wordt de toeschouwer werkelijk van de ene in de andere verbazing geplaatst. Het lijkt allemaal een onwerkelijke vorm van woede, venijn, angst, maar ook breekbaarheid van Patty, maar is dat ook zo en is het werkelijk ook dubbelspel van Max, waarbij Liz psychisch onder de druk lijkt te bezwijken. Maar bezwijkt Liz werkelijk? Staat Patty werkelijk zo sterk in haar schoenen dat ze dit alles aan kan en is Max uiteindelijk toch trouw aan zijn vrouw of is hij een sjoemelende echtgenoot die het beste pakt wat hij krijgen kan. Dat is dus de grote lijn van het verhaal, hierbij wil ik het laten. U moet het zelf gaan zien in een theater bij u in de omgeving.

Mede door het waanzinnig hoge tempo en het vlekkeloze toneelspel van alle vier der hoofdrolspelers ontstaat er een heerlijk broeierig thrillerdrama dat op haar gebied één der betere in het theater is. De tekstschrijvers Koos Terpstra en Nhung Dam hebben werkelijk een zeer geslaagde mix gemaakt van thrillers als The Godfather, Fatal Attraction, en verschillende Hitchcock films en dat als een melting pot door elkaar heen geroerd met een mooi eigen sausje daar overheen en zo zijn ze gekomen tot “Hartstocht” een heerlijke theaterthriller.

Rest mij Tijn Docter zijn meer dan verdiende extra lof te geven voor de wijze waarop hij, in twee dagen tijd en slechts 2 try out voorstellingen voor de première, de rol van de uiteindelijk bedrogen maar rancune loze echtgenoot van Liz, Julius gestalte weet te geven. Een absolute topprestatie in zo’n kort tijdbestek.

Voor informatie en de speellijst verwijs ik naar: www.hummelinckstuurman.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.