Categorie: THEATER, MUZIEK

Donderdag 03 Maart 2016 at 9:10 pm

STEF BOS 25 JAAR NA DATO NOG MOOIER EN WARMER DAN TEVOREN

foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal

Tekst & Fotografie: Jacques Nachtegaal & Het Collectief N &
P

“Is dit nu later?” Gerijpt als een heel mooie whisky, nog veel meer volwassen en verfijnd tot in de puntjes dat is de nieuwe theatershow en het daarbij behorende album, of is het net andersom, van Stef Bos “Een sprong in de tijd”. Met een uitgelezen band met daarin Martin de Wagter achter de drums, Steve Cornillie op toetsen, Rene van Mierlo gitaar en bassist Lené te Voortwis worden zowel op het album als tijdens de tournee de songs van toen en nu gespeeld. Natuurlijk veel nieuw materiaal maar ook terugkijken en dat met het eerder genoemde “Is dit nu later” met een aangepaste vernieuwde tekst en het inmiddels ook 25 jaar oude “Papa” gespeeld zoals destijds geschreven maar met een stem die door de jaren heen alleen maar veel en veel mooier en warmer is geworden, een ervaring die je eigenlijk niet mag missen.

Stef Bos, die jongen uit Veenendaal, die uiteindelijk in Antwerpen belande en daar inmiddels al meer dan de helft van zijn levensjaren woont maar zelf ook zegt nooit een echte Antwerpenaar te worden. Toch merk je, zeker als je met Stef spreekt, dat hij het warme Vlaamse heeft overgenomen. Hij is de man van de onderbuik geworden, zoals het een Vlaming betaamd. Dat in combinatie met zijn vele ervaringen in Zuid Afrika hebben deze vocalist gevormd tot de rijpheid die hij nu heeft. Een zanger, maar ook meesterlijk verteller die ook daadwerkelijk een boodschap in zijn songs uitdraagt.
Doe je ogen dicht en je voelt je in de wereld van zijn lied. Neem bijvoorbeeld Stef zijn hommage, liefdesverklaring maar ook realistische kijk op de Vlaming in “Ik zie U graag” maar niet alleen de warmte ook het taalgebruik van de veel vollere en meer geïnspireerde taal die de Vlaming hanteert wordt door Stef toegepast. Leerde hij ons in eerdere theaterprogramma’s leuke Zuid Afrikaanse benamingen voor bijvoorbeeld bikini, in deze show ook de Zuid Afrikaanse titel voor een toutch-screen, in deze theatershow komen er vooral Vlaamse uitspraken in het voetlicht. Luister bijvoorbeeld maar eens naar “Hoek af” en ervaar hoe mooi de Antwerpenaar zich uitdrukt over iemand waarvan wij kille Hollanders zouden zeggen “die spoort niet”of “Er is een steekje aan los”. “Hoek af” is, zeker na de uitleg door Stef een veel mooier Vlaams equivalent. En zo is er meer, de jaren Antwerpen hebben Stef, net als bijvoorbeeld voor Alex Roeka, en eerder Robert Long een veel mooier en voller taalgebruik geboden. En die mooie woorden worden met name op Stef zijn nieuwe album “Een Sprong in de tijd”met die geweldige muzikanten achter hem tot meesterlijk mooie kleinkunst juweeltjes, maar ook songs waarin Stef er helemaal voor gaat, het juist niet te klein houdt en uitpakt in een stevig lied. Die variatie, qua muziek zowel op het album als tijdens de tour is heerlijk gemêleerd en maakt zowel het album als de theatertournee meer dan de moeite waard.

Voor informatie en speellijst kijk op: www.stefbos.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.