Categorie: THEATER, MUZIEK

Zondag 20 Maart 2016 at 10:23 am

Paskal Jakobsen brengt songs uit zijn hart.

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Nu Blof even niet toert, kan Paskal Jakobsen, de frontman van deze succesvolle Zeeuwse formatie, het niet laten om toch aan het spelen te blijven. “Vakantie is leuk maar dan wel in de zomer met het hele gezin”vertelde hij mij na afloop van het zeer overtuigende concert in het Capelse Isala theater. Zo stelde Paskal een kleine formatie samen met op bas; Han Dasselaar, drums Richard Heijerman en toetsenist, harmonica en mondharmonicaspeler Simon Gitsels, een ijzersterk trio dat Paskal Jakobsen net dat beetje extra rugdekking geeft waar een perfect geheel aan moet voldoen. De tournee kreeg de welluidende titel “Stedentrip” mee en tot en met 26 april speelt het kwartet heren in diverse Nederlandse theaters.

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Ik denk werkelijk dat je dit muzikale uitstapje van Jakobsen moet zien als een muzikale kers op de taart. Paskal speelt songs van eigen hand die hij, al dan niet in samenwerking met anderen, heeft geschreven en Nederlandstalig materiaal dat hem na aan het hart ligt. Liedjes van heel veel jaren geleden, zoals “Telkens Weer”, wat ooit een enorme hit van Willeke Alberti was, maar ook “De Olielamp” van Maarten van Roozendaal. Maar de wijze waarop Jakobsen in het Isala theater “Liefde van Later” bracht, overtuigde mij meer dan Herman van Veen, die ik heel hoog heb zitten met o.a. dit lied, ooit deed. Jakobsen zingt, zoals de Vlamingen dat noemen, vanuit de onderbuik, en dat geeft wat hij tijdens deze “solo”tournee zingt een extra dimensie mee. Het gevoel, het lied in te leven, en niet domweg vertolken, zoals zo vaak en te veel gebeurd. Jakobsen lardeert zijn programma met mooie verhalen en anekdotes maar bovenal met heel veel mooi liedmateriaal, songs die mede van de hand van Jakobsen zelf zijn, zoals, wat velen niet wisten, het prachtige “Leun op mij” dat ooit tot een succes werd gezongen door Ruth Jacott Toch uit de mond van Jakobsen klinkt het allemaal net weer iets anders.

“Stedentrip” is vooral een programma dat op het gevoel speelt, niet alleen van Jakobsen zelf maar ook op dat van het publiek. Is het deel voor de pauze vooral luisteren naar het mooie materiaal zoals”Tijd om op te staan”, Bram Vermeulen’s  “De Wedstrijd” en het recht uit het hart komende “Mijn bloedmooie Zeeland”, na de pauze is er meer ruimte voor publieksparticipatie in de vorm van meezingen met o.a. “Zonder Jou” van Rob de Nijs en het slotnummer “1 nacht alleen”van Doe Maar. 
Heel mooi is Jakobsen zijn hertaling van “Vulcano” van Damian Rice wat in het Nederlands “Vulkaan” heet en wat Jakobsen in duet zingt met de bloedmooie, in de Spiegel op de achtergrond, meezingende Anneke van Giersbergen. Kortom Paskal Jakobsen heeft zeker niet op de makkelijkste wijze zijn “solo” tournee in elkaar gezet, hij heeft er echt mooi en doordacht werk van gemaakt en na bijna 2 uur heerlijk muzikale juweeltjes, met natuurlijk ook met regelmaat een lekker stevig stuk muziek tussendoor, gaat de uitverkochte zaal meer dan tevreden huiswaarts en wordt het wachten op “Stedentrip 2”. Inmiddels wordt op de achtergrond al weer gewerkt aan een nieuw album voor Blof en straks natuurlijk het muziekspektakel “Concert at Sea” nabij Port Zeelande, Jakobsen is zoals blijkt, zo’n echte muzikant, die altijd maar wil spelen en daar ben ik niet rouwig om en zoals bij het concert van “Stedentrip” bleek, velen met mij.
Dat het trio muzikanten voor deze tour ijzersterk is  zal tijdens het concert al snel opvallen, maar als in de toegift de mannen echt los gaan, en vooral Simon Gitsels werkelijk scheurt op zijn mondharp begrijpt een ieder waarom Jakobsen deze mannen heeft gevraagd.

Voor meer informatie en speeldata kijk op: http://www.blof.nl/paskaljakobsen
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.