Categorie: THEATER, TONEEL

Vrijdag 25 Maart 2016 at 4:22 pm

“Borgen” van het NNT, meesterlijk maar ook anderzijds ook verwarrend.

fotografie Reyer Boxem fotografie Reyer Boxem fotografie Reyer Boxem

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Het is ontegenzeggelijk vast een hele klus geweest om de Deense hitserie “Borgen” (seizoen 1 & 2)om te vormen naar een 8 uur durende theaterversie, maar eenmaal in de theaters zal het publiek zich kunnen vergapen aan de vele elementen uit deze tv serie die, nu in het theater, veel meer uitgediept zijn. Het is een meer dan geslaagd stuk totaaltheater geworden, waarin meerdere theatrale uitschieters en emotionerende scènes er voor zorgen dat deze productie, bij vele toeschouwers, voor jaren in het hoofd zal worden opgeslagen.

Het is het verhaal van Brigitte Nyborg (Marlou Gorter), de eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Het toneelstuk toont op overduidelijke wijze de verhoudingen die er zijn tussen Brigitte en haar Spindoctor Kasper Juul, een meesterlijke rol van Peter Vandemeulebroecke, haar echtgenoot Philip Christensen (Bram Coopmans) haar kinderen (waarvan zeker aangestipt dient te worden dat Julia Akkermans een waanzinnige wereldprestatie neerzet als Brigitte's dochter Laura) en de overige politici en journaille.
De voorstelling die ‘s middags om 13.00 uur aanvangt valt uiteen in delen van een minuut of vijftig waarna er korte pauzes zijn van 5 minuten en rond zevenen in de avond is er een pauze van een uur waarin zoals op meerder momenten in de voorstelling heerlijk voedsel, gemaakt door het Eindhovens Kethelhuis (Amaro Creative Industries) o.l.v. kok Andre Amaro die tevens Kok on stage is, door de acteurs wordt uitgeserveerd. Maar naast de live cooking gebeurt er zoveel meer op de planken dat er van het publiek serieuze aandacht vereist wordt. Alles lijkt te kloppen in deze voorstelling, het licht, het live beeldmateriaal, de waanzinnig mooie en filmische live muziek van de Eef van Breen Group met medewerking van bassist Stathis Elio (die samen met Marlou Gorter een waanzinnig mooie erotische bas-scêne speelt) pianist Christos Yerolatsitis en celliste Amber Docters van Leeuwen die eveneens de rol van psychiater vertolkt.
Ik zeg lijkt te kloppen, want om voor mij onverklaarbare redenen, lopen we van het Deense parlement in Borgen direct door naar de Tweede kamer op het Binnenhof en komt er veel vaderlandse politiek in deze voorstelling voor. Politiek, die door bewerker Ko van den Bosch en regisseur Ola Mafaalani, in sommige situaties indirect veroordeeld wordt. Dat geeft, zo hoorde ik, bij een aantal bezoekers verwarring en wijkt daarmee af van het oorspronkelijke verhaal. Anderzijds is het door deze vermenging wel enorm actueel, vooral de rol die Harrie Piekema speelt als extreem rechtse Svend Age Saltum van de Vrijheidspartij en de uitspraken die hij doet, het ontbreekt hem alleen aan een eng blonde pruik, maar de gelijkenis is verder zeer treffend.
Wat ik helaas wel als storend ervaarde waren de vele versprekingen van hoofdrolspeelster Marlou Gorter, die wel een waanzinnig mooie en uiterst zware rol neerzet, maar helaas niet goed tekstvast blijkt.

De journalistieke rollen, onder andere op meesterlijke wijze vertolkt door Anna Drijver (Katrine Fensmark)en Renée Soutendijk (Hanne Holm) tonen de verbetenheid waarmee politiek journalisten hun werk doen. Maar vooral de intriges die de politiek tot een slangenkuil maken komen heel duidelijk naar voren in deze marathonproductie. Toch is het belangrijkste thema van deze voorstelling, en m.i., sterker dan in de Tv Serie, de dieptragische gevolgen voor het gezin van Brigitte Nyborg wanneer zij premier wordt, wat in schrijnend contrast staat met haar politiek, waarmee zij meer vrouwen in topfuncties wil, maar zelf het trieste voorbeeld vormt van de verregaande consequenties voor vrouwen in die topfuncties.

De voorstelling waarin verder mooie rollen worden neergezet door o.a. Mohammed Azaay, Dragan Bakema, Wim van der Grijn, Bram van der Heijden Whitney Sawyer en Mourad Baaiz is niet onder één theaterdiscipline te vatten het kan het best omschreven worden als een enorm smakelijke dinershow overkoepeld door een intrigerende totaaltheater toneelvoorstelling gelardeerd met meesterlijke live gespeelde muziek. En trouwens voor je het beseft zijn de ruim 9 uren in het theater inclusief de pauzes voorbij en dat spreekt ook boekdelen.

Voor informatie en speeldata kijk op: www.nnt.nl/borgen
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.