Categorie: THEATER, MUZIEK

Vrijdag 22 April 2016 at 8:55 pm

Bert Blase, Burgemeester, Poëet en entertainer

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie: Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Als Burgemeester van Vlaardingen is hij interim maar in de tijd dat hij zich in de haringstad als burgervader manifesteert heeft de Vlaardinger bevolking hem van meerdere kanten leren kennen. Zakelijk en als goed bestuurder, vele Vlaardingers zouden hem graag voor vast deze post zien innemen, maar ook als poëet en recentelijk als entertainer dichter en vocalist toen hij een van zijn eerste theatershows in de STADSgehoorzaal in Vlaardingen deed.

Het is een lang verhaal hoe het hiertoe heeft geleid. Na het overlijden van zijn dochter stortte Blase zich op het schrijven van prachtige poëzie. Gedichten die het ene met het andere uiterste wisten te verbinden, vol contrasten maar ook met heel mooie samensmeltingen van schijnbaar onmogelijke uitersten. Gedichten waarin bruggen werden gebouwd en waarin bleek dat Blase tot veel meer in staat was dan de zware tijdrovende functie van stadsbestuurder. Zo verscheen er uiteindelijk een bundel “Als de draak de kop opsteekt” waaruit Bert op een zondagmiddag in november 2014 in een lokale kroeg voordroeg. Het was een culturele middag en ook de Burgemeester droeg op deze wijze zijn steentje bij. Onder de aanwezige genodigde kunstenaars bevond zich ook Hans Trompert, zanger, muzikant. Na afloop raakten Bert en Hans, toenmalig dierenarts in de regio, in gesprek en uiteindelijk heeft dat geleid tot een samenwerking die resulteerde in een prachtige cd met de gelijkluidende titel als de bundel: “Als de Draak de kop opsteekt”. En van het één kwam ook het ander zo kwam er ook een theateroptreden waarbij Hans Trompert zijn band en achtergrondzangers meenam en Bert Blase naast het feit dat hij ook meezong, verbond de verhalen, vertelde over het ontstaan van de songs en de poëzie. Het werd een gedenkwaardig en succesvol optreden waarbij zelfs stoelen moesten worden bijgeplaatst want een zingende Burgemeester wordt niet al te veel vertoond.

Het prachtig mooie materiaal dat mij op de cd al overtuigde werd vooral in de zaal met mooie vertellingen en analyses door Bert Blase er omheen, nog indrukwekkender en het zal zeker niet bij dit ene concert blijven. Naar verluidt waren er enkele theaterdirecteuren in de uitverkochte zaal aanwezig en ook zij zullen het met mij eens zijn dat deze combi tussen de Poëet Blase en muzikant Trompert en zijn musici een sterke basis vormt voor een mooi avondje literair muzikaal theater. Waarbij songs als “Als jij hier had gestaan” en “Zij is de man” sterke indrukken hebben nagelaten. Of een theatertournee ooit een kans van slagen krijgt bij een druk bezet Burgemeester is de vraag maar een select aantal mooie theatervoorstelling zou toch zeker tot de mogelijkheden moeten behoren. Ik kijk er naar uit.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.