Categorie: THEATER, MUZIEK

Vrijdag 22 April 2016 at 9:18 pm

Van Der Vlugt & Co brengen subtiele muziek en een prachtige vertelling

2016-04/864-284-vandervlugtco_julie-bik.png 2016-04/sarah-wijzenbeek.png 2016-04/sarah-wijzenbeek2.png

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Als eminent grise is hij m.i. de meest succesvolle oudere acteur van Nederland. Inmiddels 81 jaar oud en still going strong en hoe!  Op zondag de laatste voorstelling als Meneer Green spelen in “Op bezoek bij Meneer Green” en de avond er na al direct zijn eerste voorstelling van “De drievingerige luiaard” met Van Der Vlugt en Co op de planken zetten. Dan heb je wel iets in je mars. Gekkenwerk zeggen sommigen, diep respect zeg ik. Bram Van Der Vlugt is duidelijk nog een theatermaker van de oude stempel. Een ambachtelijk vakman pur sang. En dat blijkt ook weer heel duidelijk in de voorstelling “De drievingerige Luiaard” een bijzondere voorstelling om meerdere redenen.

In de eerste plaats zien we Bram Van Der Vlugt in deze voorstelling samen met zijn zoon Floris op de saxofoon en basklarinet, dochter Hester op viool en vriend van de familie Lucas Dols als bassist. Op de tweede plaats is het dit keer geen toneelrol wat Bram Van Der Vlugt in de theaters brengt met zijn Co, het is prachtig mooi en subtiel verhalend muziektheater. Het gaat over kleine vergissingen die kunnen leiden tot grote gevolgen. Als het in de oorlog net iets anders was gegaan, had Bram er nu niet gestaan, maar ook zijn kinderen zouden dan niet leven. Het leven zit soms vreemd in elkaar, en daar verwijst deze voorstelling naar. Vader Bram vertelt korte verhalen en versjes over onder andere “De drievingerige luiaard”, een herhalend dichtvers, maar ook over zijn herinneringen aan de oorlogsjaren in zijn Scheveningen en Den Haag. Over het feit dat hij op Scheveningen woonde maar vanwege de Duitse verdedigingslinie aan de kust moest evacueren naar Den Haag. Daar maakte hij het vergeten bombardement van 3 maart 1945 mee, wat hij zo mooi en vol emotie weet te vertellen dat het zelfs heel beeldend wordt. Je ziet de beangstigende situaties voor ogen. Natuurlijk is de grote winst van deze voorstelling, de knappe dictie en de boeiende stem van Bram Van Der Vlugt, en dat ondersteund door de werkelijk fabelachtig mooie composities van zoon Floris, die de intrigerende muziek van deze voorstelling samen met Hester en Lucas op subtiele wijze brengt, ondersteunend aan de verhalen van vader Bram. Zo ontstaat er een bijzonder mooie balans tussen voortreffelijke muziek en prachtige vertellingen.

Het is af en toe zelfs een dromerige voorstelling door die prachtige muziek en de mooie vertellingen vol juweeltjes aan gedichten, onder andere van Bette Westera, en jeugdherinneringen van Bram. Mede daarom was het Bette Westra die na afloop van de première in de Goudse Schouwburg het eerste exemplaar van het prachtige boek met cd met materiaal uit de voorstelling “De Drievingerige Luiaard” (uitgave van Lemniscaat/Rotterdam ISBN 978 90 477 0848 3) in ontvangst mocht nemen. Het tweede eerste exemplaar bood Bram aan, aan Oren Schrijver, waarmee hij eerder dit theaterseizoen gezamenlijk tot een absolute topprestatie kwam in “Op bezoek bij Meneer Green”. Na afloop van de voorstelling vond het boek met cd gretig aftrek en tijdens de tournee zal het boek na afloop te koop worden aangeboden en vanzelfsprekend is dit boek ook in de betere boekenwinkels te koop. Een prachtig document om te lezen maar ook om de gekozen kunst die er in is opgenomen te bekijken en de cd bevat 11 stukken uit de voorstelling die u eigenlijk niet zou mogen missen.

Voor speellijst en informatie kijk op www.hummelinckstuurman.nl en/of www.vandervlugtenco.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.