Categorie: THEATER, MUSICAL, MUZIEK

Vrijdag 03 Juni 2016 at 10:39 am

Misschien wel de meest aansprekende Sondheim ooit; Sweeney Todd.

Sweeney Todd Sweeney Todd Sweeney Todd

Door: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Het is mogelijk de meest aansprekende Stephen Sondheim musical ever, Sweeney Todd, maar de versie die Stichting Zonnehuis Muziektheater/Maarten Voogel momenteel in Amsterdam op de planken brengt is ook nog eens het neusje van de zalm qua bezetting en regie. Kortom the best Sondheim ever. Sweeney Todd werd in Nederland al eerder in 1993 gespeeld toen met Ernst Daniel Smid als de bloedbarbier Sweeney Todd en Simone Kleinsma als mevrouw Lovett de pasteibakster. In de rol van bode van Rechter Turpin speelde toen Wil van der Meer, die ook nu in de nieuwste Sweeney Todd de zelfde rol vertolkt. Toch is er een enorm verschil tussen de 1993 en de 2016 versie.

Beiden waren overigens in de vertaling van Koen van Dijk, maar nu lijkt hij lekkerder te bekken dan toen en een ander belangrijk verschil is dat de toenmalige productie onder regie van Ken Caswell stond en voor de 2016 tekent Koen van Dijk zelf voor de regie. En dat is een verschil van dag en nacht. Van Dijk als vertaler, mogelijk veel meer in het verhaal gezogen, heeft het spel veel meer versneld. Het tempo ligt hoger, de scènes lijken aanzienlijk sneller en daarbij komt dat in de nieuwste regie Van Dijk de volledige theaterzaal benut, zodat er ook dwars door het publiek heen gespeeld wordt, wat de toeschouwer veel meer in het verhaal betrekt. Je bent als het ware een passant op Fleet Street.

Sweeney Todd Sweeney Todd Sweeney Todd

Het verhaal van Sweeney Todd mag bekend geacht worden, mede door de in 2007 verschenen succesvolle filmversie van Tim Burton met Johnny Depp in de titelrol.
Het verhaal gaat over de ten onrechte veroordeelde Benjamin Barker (René van Kooten) die door Rechter Turpin (Henk Poort), die een oogje had op Barkers echtgenote Lucy, op corrupte feiten werd veroordeeld met een verbanning naar Australië. In 1846, 15 jaar later, keert Barker terug naar Londen onder de schuilnaam Sweeney Todd. Todd arriveert in het gezelschap van zeeman Anthony Hope (Luc Steegers) in zijn oude woonplaats waar hij van mevrouw Nellie Lovett (Vera Mann) van de vleespasteitjes bakkerij onder zijn voormalige barbiers shop te horen krijgt dat Rechter Turpin zijn Lucy verkracht heeft, die zich daarna met arsenicum van het leven heeft beroofd. De dochter van Barker en zijn vrouw Lucy, inmiddels een beeldschone jonge vrouw, Johanna (Michelle van de Ven) wordt door Turpin min of meer in gevangenschap gehouden als zijn huishoudster. Maar de op seks beluste Turpin heeft nu het idee opgevat om met de vele jaren jongere Johanna te trouwen. Inmiddels is zeeman Anthony Hope, door een toevallige ontmoeting, tot over zijn oren verliefd op zijn leeftijdgenote Johanna. Todd betrekt zijn oude zaak in Fleet Street waar mevrouw Lovett, hem zijn oude scheermessen, die ze altijd bewaard heeft, terug geeft, waardoor Todd weer aan het werk kan.

Als Todd de quasi Italiaanse barbier Adolpho Pirelli (Martijn van Baardewijk )zijn haarwaterfraude ontmaskert en hem tot een scheerduel uitdaagt meldt de verliezende Pirelli zich daags later op Fleet Street. Hij doet daar de mededeling Barkers voormalige hulpje Davy Collins te zijn en eist van Todd een groot deel van zijn inkomsten, teneinde Todd’s ware identiteit te verzwijgen. Pirelli’s hulpje Toby Raggs (Mitch Wolterink) blijft zolang bij mevrouw Lovett en raakt onder de indruk van haar werk, maar vindt haar pasteitjes smerig omdat er amper vlees in zit, want dat is schaars en daardoor bijna onbetaalbaar. Todd snijdt Pirelli’s keel door en houdt zijn lijk in een grote koffer. En zo ontstaat er een reeks van moorden in de barbiers shop en ontstaat er een vleesstroom voor mevrouw Lovett, waardoor haar pasteitjes razend populair worden. Voor zover de grote lijn van het verhaal wat talloze wendingen en onverwachte dubbele bodems kent en wat u zeker moet gaan zien in het Amsterdamse Zonnehuis aan het Zonneplein in Amsterdam Noord, waar je nog gratis voor de deur kunt parkeren in dit prachtig moois stukje Amsterdam.

Toch is het gratis parkeren niet de belangrijkste reden om Sweeney Todd in het Zonnehuis te gaan zien, die reden ligt veel meer in de werkelijk perfect uitgevoerde versie van deze heerlijk bloederige musical van Sondheim. Een spektakel musical die door de acteurs zo meesterlijk wordt gespeeld en gezongen dat in deze Koen van Dijk regie het een genot is om het mee te maken. Vooral van René Kooten en Vera Mann zijn onnavolgbaar, maar ik was eveneens enorm onder de indruk van de prachtige stem van Michelle van de Ven als Johanna en de steeds maar meer in kwaliteit groeiende Marjolein Teepen als bedelares. Hierbij dient vermeldt, dat alle rollen meesterlijk uitgevoerd worden en ik met recht durf te stellen dat dit hoogstwaarschijnlijk de beste uitvoering van Sweeney Todd ooit genoemd mag worden. Waarbij ook de geweldige muzikale omlijsting o.l.v. Marco Braam (toetsen) met Frank Vermast (Trompet), Frank Rutgers (Cello) en Michel Lamers (blaasinstrumenten) niet ongenoemd mag blijven. U kunt Sweeney Todd nog zien in het Zonnehuis tot en met 20 juni aanstaande.

Voor meer informatie en kaartreservering gaat u naar: sweeneytodd.amsterdam
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.