Categorie: JAZZ, MUZIEK, TERUGBLIK

Dinsdag 23 Augustus 2016 at 08:35 am

Met het overlijden van Toots is er een muzikale gigant en een uiterst warm mens verdwenen.

Jean Toots Thielemans photo Hans Speekenbrink Jean Toots Thielemans photo Hans Speekenbrink Jean Toots Thielemans photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Maandagochtend waren wij onthutst bij het horen van het bericht dat Jean Baptiste Frédéric Isidor “Toots” baron Thielemans, was overleden. Hij werd 94 jaar oud. Geboren te Brussel in de wijk Marollen, op 29 april 1922, in de Stad waar hij in de nacht van zondag op maandag op 22 augustus 2016 in het ziekenhuis aldaar in zijn slaap overleed.

Jean Toots Thielemans photo Hans Speekenbrink Jean Toots Thielemans photo Hans Speekenbrink Jean Toots Thielemans photo Hans Speekenbrink

Toots, zoals de ganse wereld hem kent, was de meest bekende en succesvolle Belgisch jazzmuzikant en componist, ooit. Niet alleen bekend om zijn mondharmonicaspel, maar ook als gitarist en virtuoos fluiter, op welke wijze hij wereldwijd naam maakte met zijn compositie “Bluesette” uit 1962.

Jean Toots Thielemans with Johnny Griffin photo Hans Speekenbrink Jean Toots Thielemans with Scott Colley photo Hans Speekenbrink Jean Toots Thielemans met Bart de Nolf photo Hans Speekenbrink

Toots begon in 1951 bij de bigband van Bobbejaan Schoepen als gitarist, maar op driejarige leeftijd begon zijn muzikale loopbaan op de accordeon. Pas als zeventienjarige begon hij te spelen op de mondharmonica. Zijn liefde voor Jazz deed hij op in de oorlogsjaren tijdens de Duitse bezetting. Het was in 1952 dat hij, voor zijn muziek emigreerde naar Amerika. Daar speelde hij onder andere in het kwintet van George Shearing en was enige tijd lid was van de band van Charlie Parker.

Jean Toots Thielemans photo Hans Speekenbrink Jean Toots Thielemans photo Hans Speekenbrink Jean Toots Thielemans photo Hans Speekenbrink

Dan gaat het snel, Toots wordt een veelgevraagd studio en bandmuzikant zo speelt hij met de allergrootsten uit de Jazz en de popmuziek. Peggy Lee, Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Jaco Pastorius, Billy Joel en Paul Simon zijn daar slechts een kleine groep van. 
In ons land heeft Toots onder andere successen geboekt met het Metropole Orkest (o.a. de muziek voor de film Turks Fruit) en op het eerste album van Laura Fygi (Introducing – 1991). Natuurlijk kent elke Nederlander hem van zijn herkenningstune uit de serie ”Baantjer" en in België de politieserie ”Witse”. Internationaal scoorde hij met de muziek van de film “Midnight Cowboy”.

Jean Toots Thielemans with Hans van Oosterhout photo Hans Speekenbrink Toots with Hans Speekenbrink photo M. Kreunen Jean Toots Thielemans with Bert van den Brink photo Hans Speekenbrink

Als Peter van het, sinds 1969 bestaande, Jazz Middelheim festival in 1996, zorgde Toots naamsverbinding met dit festival voor het openen van een deur naar de allergrootste Jazz musici ter wereld. Die dankzij Toots jaarlijks dit Antwerps Jazz festival bezoeken. Toots wordt in 2001 door koning Albert II tot baron verheven. In 2009 krijgt Toots misschien wel de grootste erkenning in de Jazz wereld door de Amerikaanse onderscheiding Jazz Masters Fellowship, naast alle andere prijzen zoals de Nederlandse Concertgebouw Jazz Award (2009) en de Klara Carrièreprijs in België (2007).  De mondharmonicafabrikant Hohner noemt zelfs een tweetal instrumenten naar hem; de Toots Thielemans Mellow Tone en de Toots Thielemans Hard Bopper.

Jean Toot Thielemans photo Hans Speekenbrink Jean Toots Thielemans photo Hans Speekenbrink Jean Toots Thielemans photo Hans Speekenbrink

De laatste jaren dat Toots speelde had hij in Nederland en België zijn vaste begeleiders, allen Nederlandse musici; Hein van der Geyn op de contrabas, drummer Hans van Oosterhout en pianist Karel Boehlee. Zij gedrieën met daarnaast tallozen uit de Jazzwereld waaronder Philip Catherine, Bruno Castellucci en Bert van den Brink  speelden twee jaar geleden op Jazz Middelheim “The Music of Toots Thielemans”, vier maanden nadat Toots op 12 maart 2014 bekend had laten maken te stoppen met optreden omdat hij de energie er niet meer voor had, een hommage concert op Jazz Middelheim.

Kenny Werner with Jean Toots Thielemans projected in the background photo Hans Speekenbrink Jean Toots Thielemans @ Jazz Middelheim 2005 photo Hans Speekenbrink Jean Toots Thielemans with Karel Boehlee Trio photo Hans Speekenbrink

Aan het slot van dit concert werd Toots onder een gigantisch applaus uit de coulissen begeleid en voor de allerlaatste maal speelde hij toen live voor een publiek, met Kenny Werner aan de toetsen, waarbij hij o.a. “What a Wonderful World” nog één maal op zijn “broodje” speelde. Ik was één van de gelukkigen hierbij aanwezig te mogen zijn. En na al die keren dat ik Toots zag spelen en hem meerdere malen sprak, was dit het meest aandoenlijke moment dat ik van Toots zag, een oude man met een passie en hij klonk als vanouds hemels.
Toots zal deze week begraven worden in Terhulpen, waar hij ruim twintig jaar woonde. Rest mij te sluiten met een woord van dank aan deze uiterst sympathieke Belg met de eeuwige glimlach voor zijn sympathie en zijn geweldige muziek. Toots rust in vrede we zullen je enorm gaan missen.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.