Categorie: THEATER, TONEEL

Dinsdag 25 Oktober 2016 at 11:16 am

BINT, IS DAT NOG WEL VAN DEZE TIJD EN ZO JA, MET WELK DOEL VOOR TONEEL BEWERKT?

foto Ben van Duin foto Ben van Duin foto Ben van Duin

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Mogelijk dat u, eventuele leeftijdgenoten, destijds Bint op uw boekenlijst heeft gehad. Tegenwoordig krijg je de schooljeugd amper meer aan het lezen en ik vraag me af of ze tegenwoordig nog steeds een mooi verantwoorde boekenlijst moeten inleveren, überhaupt of ze weten wat het inhoudt.

Toch besloot impresariaat Theaterbureau Hummelinck –Stuurman deze oude roman van Bordewijk af te stoffen een weinig aan te passen en er een liefdeslijntje door heen te weven om het in 1934 geschreven verhaal als toneelstuk in 2016 op de planken te brengen.
Regisseur en bewerker Ger Thijs heeft heel veel inzet gepleegd het een pakkend stuk te maken, maar ik heb mijn grote twijfels of het hem inderdaad gelukt is zoals hij het ooit voor ogen had.

Een mooie cast met topacteurs als Jules Croiset als Bint het hoofd der school, Tijn Docter als de invaldocent voor een weggepest leraar, Ella van Drumpt (in meerdere rollen) en Hanneke Last als juffrouw To Delorm. Een cast waar je iets van mag verwachten en inderdaad qua spel zetten ze ieder voor zich een prachtige vertolking van de beoogde personages neer. Ook de studenten uit de verschillende achtergronden die hier als leerlingen hun stage opdracht spelen zijn over het algemeen rijp voor komende toneelrollen en een enkeling springt er nu al uit. Maar toch het basisgegeven staat, Helaas overigens, te ver bij ons vandaan. Tucht in het onderwijs is ver te zoeken. Zelfs de schooljeugd in het eind der jaren zestig van vorige eeuw kreeg al te maken met tutoyeren van leraren, soms al op zogenaamd vooruitstrevende basisscholen, maar in het middelbaar onderwijs was het helemaal bal in die tijd, docenten zaten met leerlingen in de fietsenkelder mee te blowen dat het een lieve lust was, zoals in de vroege jaren 70 gemeengoed leek in de grote steden in de Randstad.  De tijd van Bordewijk’s BINT was toen al een vervlogen herinnering. En inderdaad Tijn Docter heeft het bij het rechte eind toen hij mij na afloop zei, dat dit Bint systeem ook niet het juiste was, maar dat discipline en respect wel zeker weer terug mogen keren in het hedendaagse schoolbeeld. Wat mogelijk de jeugd tot inkeer kan brengen en uitwassen zoals de laatste jaren met hangjongeren e.d. ooit weer tot het verleden zouden kunnen gaan behoren. Ik help het hem hopen en ben het volkomen met hem eens. Maar toch als toneelstuk, en dan zeker voor jongeren slaat deze m.i. de plank, helaas, volledig mis. Ondanks het prachtige spel der acteurs, het pientere en vindingrijke toneelbeeld en de allerbeste bedoelingen van Ger Thijs. Het gaat de meeste toeschouwers voorbij het is een plaatje waar we tegen aan kijken, het onze er van vinden en doorgaan met de waan van de dag.
Wat is de achterliggende gedachte geweest om dit stuk op deze wijze op de planken te brengen, belerend bedoeld, als voorbeeld hoe het ook zou kunnen, de goede en vooral kwade kanten van dit totalitair regiem van Bint te tonen. Het wordt mij niet echt duidelijk. Er wordt zoals ik al eerder aanhaalde prachtig en knap geacteerd maar het schiet voor mij helaas het mogelijk bedoelde doel voorbij. Er zijn dan toch nog veel meer en hoogstwaarschijnlijk veel meer actueel pakkende oude literaire Nederlandse meesterwerken te vinden om voor toneel bewerkt te worden. Ik ga geen voorbeelden noemen, maar menigeen met zijn oude boekenlijst nog in het achterhoofd kan er waarschijnlijk zonder veel moeite drie noemen. En dan met deze cast, wat zou dat dan geweldig kunnen worden. Ik hoop het in de nabije seizoenen mee te mogen maken, onze literatuur heeft klasse werken te over dus grijp de kans en ga er voor en laten we Bint maar snel vergeten.

Voor informatie en speeldata kijk op www.toptheater.nl




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.