Categorie: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Donderdag 03 November 2016 at 12:09 pm

PURPER IS TERUG EN HOE, EEN GEVOEL DAT NOOIT VERDWIJNT.

Purper foto Jacques Nachtegaal Purper foto Jacques Nachtegaal Purper foto Jacques Nachtegaal


Tekst en foto's Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Purper is terug in de Nederlandse theaters, na zes PURPER loze theaterseizoenen is op initiatief van Mr. PURPER, Frans Mulder, de formatie in ere hersteld. Erik Brey, de eerder genoemde Frans Mulder, Alfred van den Heuvel en het jeugdige multitalent Diederick Ensink vormen het collectief anno 2016. Met uitzondering van Diederick Ensink speelden de eerder genoemde drie in het verleden al eerder met elkaar in deze theaterformatie die in Nederland zijn gelijke niet kent.

Vier heren in rokkostuum, dat misleidt tot de gedachte dat het ietwat bekakt elitair theater zou zijn. Niets daarvan is waar, het is niet bekakt en elitair al zeker niet. Het oogt overigens nog steeds net zo fris en verrassend al in de vorige eeuw. Dat de jaren hun tol hebben geëist steken de drie oudere PURPER leden niet onder stoelen of banken. Ze komen er rechtstreeks voor uit, vooral in de seniorenmomentjes die af en toe passeren, net zoals Diederick zijn Fuck-momentjke heeft, hebben de anderen, vooral Frans, hun Seniorenmomentjes en juist die momenten maken de nieuwe voorstelling “De Vier Jaargetijden” tot zo’n bijzondere show. Het aanvankelijke verschil in leeftijd tussen de “oudjes” en de jongere Ensink vervagen al naar gelang de show zich vordert en maken alleen maar extra duidelijk dat elke generatie zo zijn charmes en ook onzin herbergt. Vooral in het samenspel tussen Frans Mulder en Diederik Ensink wordt dat ogenschijnlijke contrast tot een minimum terug gebracht en gaan beiden daar op verbluffend verrassende wijze mee om. Natuurlijk blijven de verschillende disciplines gehandhaafd, Frans blijft d e rol van underdog houden. Erik straalt de filosoof uit, Alfred zorgt voor de komische noot en Diederik is een beetje van alles, maar vooral muzikaal een genot van een vierde PURPER lid. Wat ten opzichte van vroeger is gebleven zijn de voortreffelijk mooie kleine en intieme liedjes die tot diep in de ziel weten door te dringen, vooral Frans heeft hier een belangrijke rol in en natuurlijk de samenzang, het werken als collectief is ten opzichte van vroeger wel gebleven, maar in “De Vier Jaargetijden” zoveel beter dan ooit tevoren, dat ik durf te stellen dat deze PURPER productie misschien wel de mooiste en meest complete is die PURPER in al die jaren en in al die samenstellingen heeft voortgebracht.

Ik was in de gezegende mogelijkheid om binnen twee weken tijd een try-out, de première en een voorstelling in het land te kunnen zien en steeds weer zag ik nieuwe elementen die er vast al eerder waren maar door de enorme snelheid, de geweldige grapdichtheid en de meesterlijke overgangen van de lach naar de traan mij eerder ontgaan waren. Ik ben er van overtuigd dat ook een vierde en zelfs een vijfde bezoek aan PURPER’s “De Vier Jaargetijden” mij zal blijven boeien en vermaken en verrassen want PURPER is terug en hoe. En laten we met z’n allen hopen dat het hier niet bij zal blijven en dat ook dit PURPER collectief weer een paar heerlijke producties zal maken. Wat meer te zeggen dan de tip om “De Vier Jaargetijden”mee te gaan maken in het theater, het zal u zeker niet berouwen. En ook u zult ervaren. Dit is niet zo maar theater, dit is veel en veel meer; PURPER is een gevoel.

Voor informatie en speeldata kijk op www.purper.eu en/of www.wereldtheater.com
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.