Categorie: THEATER, MUZIEK

Dinsdag 08 November 2016 at 3:05 pm

PAUL DE MUNNIK, “NIEUW”, ALLEEN MAAR STERKER DAN OOIT TEVOREN

paul-de-munnik-nieuw

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief.

Vele jaren geleden, tijdens een gesprek met Paul de Munnik en Thomas Acda in het bijzijn van David Middelhoff zei ik tegen de heren “Als jullie ooit uit elkaar gaan, dan zie ik Paul als een mix van Bram Vermeulen en Ramses Shaffy langs de theaters toeren”, het werd met een hoongelach van tafel geveegd. Jacques had weer eens wat. Maar nu anno 2016, als het een feit is dat Acda en de Munnik uit elkaar zijn, krijg ik een beetje gelijk want Paul de Munnik met zijn theaterprogramma “Nieuw”is inderdaad een mixture van Bram Vermeulen en Ramses Shaffy maar ik kon toen niet weten dat er ook een flinke dosis Maarten van Roozendaal bij zou zitten. Nu weet ik dat wel, en durf ik zelfs te stellen, zonder de drie helaas veel te vroeg overledenen muzikale meesters iets te kort te willen doen; Paul is de overtreffende trap van de mix van deze drie grootmeesters van de Kleinkunst.

Paul maakte het eigenlijk al eerder duidelijk met zijn album “Nieuw”, wat ook in De Kleine Komedie in première ging, maar toen had Paul een hele band om zich heen verzameld, maar bij de première in die zelfde Kleine Komedie aan de Amstel stond Paul er voor zijn theaterprogramma helemaal alleen voor, geen band en ook geen Thomas en David. Nee, helemaal alleen in zijn uppie. En even helemaal aan het begin van het programma leek hij het ietwat moeilijk te hebben en leek het of hij toch nog zocht naar de zekerheden. Dat verdween al heel snel toen bleek dat het publiek in de tjokvolle zaal hem de steun en bovenal de waardering gaf dier hij verdiende en ook zo mooi kon gebruiken.

Paul de Munnik solo is een belevenis, het is Kleinkunst in de meest positieve en eerlijke wijze die er maar mogelijk is. Hij speelt met zijn publiek door de verhalen waarmee hij de voorstelling lardeert en vooral het gezongen materiaal is solo nog mooier dan op de plaat. De mooie bijna naakte versies maken de nummers nog pakkender en zetten je nog meer aan het denken. Zijn pianospel werkt als een magneet maar ook op gitaar weet Paul zijn weg goed te vinden. En het publiek smult want eindelijk krijgen ze Paul de Munnik te zien als de Kleinkunst artiest die Paul de Munnik is. Zonder poespas en al te veel opsmuk, geen onderlinge dolletjes en haantjesgedrag nee gewoon Paul als Paul. Het was al eerder duidelijk geworden dat Paul de Munnik de filosofische helft van het voormalig duo was, maar zoals hij zijn materiaal nu voor elkaar heeft is die filosofische kant toch wat toegankelijker. Natuurlijk laat hij redenen tot overpeinzing bij zijn publiek achter en is het gelukkig geen Popie Jopie werk geworden, wat ik ook niet had verwacht, het mooi zoals ooit in “Mooi Liedje“ en het integere is gebleven. Wat zeg ik dat is versterkt ten opzichte van zijn duo tijd. Het lijkt alsof hij een blok van zijn been heeft genomen en nu alle ruimte krijgt die hij wil hebben, met een meesterlijk soloprogramma tot gevolg. Je proeft de invloeden van Bram, Ramses en heel sterk zelfs van Maarten maar het blijft Paul maar wel een Paul met veel meer diepgang nog dan ooit tevoren. Laat ik het zo omschrijven een Kleinkunstenaar waar Nederland na het overlijden van de eerder genoemde drie evenals mensen als De Corte wij zo node gemist hebben. Niet te pompeus, gewoon mooi, klein, intiem en heel dicht bij zijn luisteraars. Precies zoals Paul het volgens mij ook het liefst wil zijn. En daar is hij volledig in geslaagd. Het is een prachtig mooi avondvullend theaterprogramma geworden waar de echte liefhebber van het betere Nederlandstalige materiaal voor de luie fatuil uitkomt om naar het theater te gaan. Paul neemt je mee op reis van daar waar het ooit allemaal begon thuis in de polder tot vandaag aan toe in een heel warme regie van Koos Terpstra.

Kortom het is even wennen Paul solo maar zodra je het hebt opgepakt zou je niets anders meer willen. Missie geslaagd durf ik te stellen, en voorzichtig ook een beetje blij met het gelijk dat ik na jaren toch heb gekregen, maar dat het zo mooi zou worden dat kon ik destijds nog niet bevroeden.

Voor informatie en Speellijst kijk op: www.GVproductions.nl of www.PauldeMunnik.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.