Categorie: THEATER, TONEEL

Vrijdag 25 November 2016 at 1:57 pm

“To Be Or Not To Be” Toepasselijker kan een zwanenzang niet beginnen

fotograaf Leo van Velzen fotograaf Leo van Velzen fotograaf Leo van Velzen

Door Jacques Nachtegaal Het Collectief N & P

Vlak voor ik de première ging beleven van de nieuwe voorstelling van Toneelgroep DE APPEL, “Hamlet”, las ik met verbijstering dat dit de laatste voorstelling van dit meesterlijk toneelgezelschap zou gaan zijn. De Haagse raad had in al haar ongekende onwetendheid besloten dit, in Nederland, unieke gezelschap letterlijk en figuurlijk de nek om te draaien door de subsidie ingaande 1 januari 2017 stop te zetten. Nooit meer een mooie marathon of een spectaculaire toneelvoorstelling in dit bijzonder multifunctionele pand, Nooit meer het samenspel van deze al zo lang al bijeen zijnde groep van prachtige acteurs en actrices aan de Duinstraat zien spelen.

Het is voorbij na “Hamlet” Valt het doek en wordt het donker in dat bijzonder sfeervolle theater in Scheveningen en staan er straks weer een grote groep mensen op straat. De Haagse Raad zal ik nimmer vergeten, maar altijd blijven herinneren als een groep opgeklommen nitwits, met een visieloos beleid.

Een laatste voorstelling, en gelukkig met als regisseur David Geysen, hij heeft Toneelgroep De Appel het niveau teruggegeven van de periode voor Arie De Mol, die hier niet op zijn plaats was, Geysen heeft het niveau niet alleen teruggebracht, nee sterker nog hij heeft het zelfs nog enigszins verbeterd. Want wat is deze uitvoering van “Hamlet”een magnifieke voorstelling waar duidelijk het lef van deze toneelgroep van af spettert. Niet alleen de wijze van acteren, maar echt alles bij elkaar van licht, decor tot geluid, alles is tot in de puntjes verzorgd, maar vooral het spel der acteurs en actrices is adembenemend goed. Geysen die naast de regie ook tekent voor de titelrol speelt als nooit tevoren. Maar in zijn regie biedt hij die uitblinkende kansen aan een ieder van het gezelschap, zoals bijvoorbeeld Hugo Maerten, als Claudius,  die ik al jaren één van de betere acteurs in Nederland vind. Hij bewijst dat je niet bij Toneelgroep Amsterdam hoeft te spelen om een meesterlijk acteur te zijn. En wat dacht je van Bob Schwarze als Polonius zijn spel, mimiek en vooral zijn stil spel zijn van ongekende kwaliteit. Dat hoge niveau geldt overigens voor alle leden van de cast niemand uitgezonderd al denk ik dat we bij de uitschieters ook zeker niet voorbij mogen gaan aan Beaudil Elzenga ,die pas dit jaar afstudeerde aan de toneelschool Amsterdam maar tijdens haar stage periode al goed van zich deed spreken en nu in het zieltogende gezelschap schittert ze in haar rol als Ophelia. En over Judith Linssen behoeft verder geen betoog die speelt altijd met volle ziel en zaligheid. Het verhaal van Hamlet mag alom als bekend beschouwd worden. Deze Prins van Denemarken hoort van een geest dat zijn vader, de Koning, geen natuurlijke dood is gestorven, maar werd vermoord door de Koning zijn broer Claudius, die daarmee zich zelf als koning kroonde en de vrouw van zijn broer als de zijne beschouwd. “Wreek Mij” spreekt hij via de Geest tot Hamlet. Maar kan Hamlet de Geest vertrouwen op zijn woord, zijn goede vriend Horatio voorspelt dat dit tot niet veel goeds kan leiden. Uiteindelijk krijgt hij daarin gelijk. Echter voor het zover is heeft het publiek misschien wel een van de meest uitdagende en gewaagde Hamlet’s gezien die ooit in Nederland is gespeeld. Een Hamlet waarbij schijn, bedrog, geveinsd spel en illusie door elkaar heen lopen en de toeschouwer een bijzondere voorstelling in een geweldig decor met subtiele belichting, modernismen en sterk geselecteerd geluid en muziek tot een prachtig mooie Shakespeare leiden, Een Shakespeare zoals eigenlijk alleen Toneelgroep de Appel hem kan maken. Dit mag toch niet de laatste voorstelling worden. Is er in den Haag dan geen hoogbejaarde met oud geld te vinden die haar erfenis aan dit unieke gezelschap doneert, op dat kliekje in het pluche op het gemeentehuis hoeft niemand meer te rekenen, die rekenen alleen zichzelf rijk.

Voor speeldata en informatie kijk op: www.toneelgroepdeappel.nl
Reageer hieronder

Eén reactie

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.