Categorie: THEATER, CIRCUS EN SHOW

Woensdag 21 December 2016 at 3:32 pm

Toch is het niet louter Illusie wat The Illusionists tonen.

Illusionists foto Jacques Nachtegaal Illusionists foto Jacques Nachtegaal Illusionists foto Jacques Nachtegaal

tekst en fotografie: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Toen ik de mogelijkheid kreeg met enkele van de 7 illusionisten te spreken was er één prangende vraag, zijn jullie mogelijk te vergelijken met The four Horsemen uit de film Now You See Me, en hoewel de antwoorden wel iets van elkaar afweken was er één grote overeenkomst. Wij zijn met 7 die allen de top van hun discipline hebben bereikt, en dat zie je in één show samengevoegd, hoe spectaculair wil je het hebben.

Onlangs werd er voor een geselecteerde groep Nederlandse en Vlaamse journalisten een persreis naar Parijs georganiseerd om daar in de beroemde Follies Bergere, The Illusionists aan het werk te gaan zien voor ze naar Nederland en Belgie zouden komen.

Illusionists foto Jacques Nachtegaal Illusionists foto Jacques Nachtegaal Illusionists foto Jacques Nachtegaal

Deze groep van 7 illusionisten zijn bijeengebracht in één spectaculaire show waarin ieder voor zich de meest spectaculaire acts aan het publiek toont. In de middag hebben wij als journalisten al een voorproefje gehad waarna we de interviews konden doen en foto’s konden maken, maar ‘s avonds ging het pas echt los.
In een nagenoeg uitverkochte zaal werd het een wervelende show van mooi aangeklede en verrassende acts. Hoewel niet allemaal illusie. Één der leden van het gezelschap de Kruiboogschutter, Ben Blaque, doet niet aan illusie, maar werkt met uiterste concentratie en nauwkeurigheid. Hij presteert het in zijn act zelfs geblinddoekt een appel van zijn eigen hoofd te schieten, door een kettingreactie van bogen aan te schieten, een bijzonder en verrassend moment in zijn act. Maar er is meer, veel meer. De Houdini act, door Krendl, die met handboeien geboeid en goed vastgebonden na ruim 3 minuten, volgens de meelopende klok, pas weer uit een watertank kan komen. Ook de kleine goochelacts van de vingervlugge Ju Ho Jin met zijn spelkaarten en de publieksact van master of Illusionists Luis De Matos is verbluffend, en natuurlijk met een goede wiskundige formule is zijn act mogelijk verklaarbaar, maar om het mee te mogen maken is wel heel bijzonder.
Heel mooi en bovenal leuk tegelijk is de schaduw uitvoering van de sympathieke Raymond Crowe. Deze in Australie geboren illusionist is niet alleen een verbluffend illusionist maar tevens een geweldig mimespeler en schuwspeler. Zijn schaduwspel is werkelijk fenomenaal. Met slechts één lamp en twee handen toont hij ons Louis Armstrong die “What a Wonderfull World” zingt om daarnaast talloze geweldig verrassende schaduwbeelden te laten passeren.

The Illusionists brengen mijn inziens de meest gevarieerde illusionistenshow die denkbaar is. Misschien ook wel logisch als je met 7 toppers, elk een veelvoudig prijswinnaar op hun op hun vakgebied, met een totaalspektakel het theater in stuurt. Hoewel Nederland erg verwend is door de jaren heen, de illusionisten noemen ook als hun voorbeelden o.a. Fred Kaps, Richard Ross en enkele andere Nederlandse illusionisten, is dit toch een show die zijn gelijke in ons land niet kent. Natuurlijk zijn de theatershows van Hans Klok meesterlijk maar nu hebben we te maken met maar liefst 7 meesterlijke illusionisten.

Een bezoek aan dit spektakel in de Amsterdamse Heineken Music Hall van 12 tot 15 januari 2017  en van 17 tot en met 19 februari in de Antwerpse Stadsschouwburg is dan ook zeker een absolute aanrader. Voor hen die deze perioden niet kunnen, is er nog de mogelijkheid om in Capitol in Gent de heren aan het werk te zien van 24 tot en met 26 februari. Ik wens u vast heel veel plezier bij The Illusionists.

Voor informatie en tickets kijk op www.theillusionists.nl en voor Belgie www.theillusionists.be
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.