Categorie: THEATER, MUSICAL, MUZIEK

Dinsdag 03 Januari 2017 at 10:10 pm

Chaplin, de musical, gaat verder en dieper dan menige musical.

Chaplin foto Jacques Nachtegaal Chaplin foto Jacques Nachtegaal Chaplin foto Jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

De Broadway hit Chaplin is momenteel even in Nederland te zien, maar U kunt nog naar Antwerpen en Gent, want deze top productie mag u echt niet missen.
Veel musicals sterven in eenvoud en slappe verhaallijntjes maar deze, m.i. muziektheaterproductie over het leven van Charlie Chaplin, door het Belgische Music Hall naar ons land gebracht, gaat echt de diepte in en mag meer dan een musical genoemd worden. Niet alleen dat de cast van een uitgelezen niveau is maar vooral de verhaal lijn is zo mooi uitgediept en emotioneel gebracht dat we hier kunnen spreken van een voorstelling in de buitencategorie.

Chaplin foto Jacques Nachtegaal Chaplin foto Jacques Nachtegaal Chaplin foto Jacques Nachtegaal

Zei ik dat de cast ijzersterk is, dan hoef ik alleen maar naar de drie hoofdrolspelers van deze geweldige voorstelling te verwijzen.  Nordin de Moor als Charlie Chaplin,  Roel Vanderstukken als zijn broer Sidney en Marleen van der Loo als Hannah Chaplin de moeder van Charlie en Sidney. Maar ook de overige castleden waaronder onder andere Goele de Raedt, Jeroen Phaff en Robbe de Villa als één van de 6 jonge Charlie’s spelen op de toppen van hun mogelijkheden en dat is werkelijk meesterlijk. Dit Broadway succes van  Christopher Curtis en Thomas Meehan, die in 2012 in wereldpremière ging, wordt nieuw leven ingeblazen en internationaal geproduceerd door Music Hall. Nordin de Moor, die al eerder opviel in “Kuifje en de Zonnetempel”, toen nog in het ensemble, “Grease”, “Anatevka”, “Spamalot”, waarvoor hij de Vlaamse  musical award  voor beste mannelijke bijrol als “Patsy”ontving en  in “’14-’18. 

Sinds Nordin na veel understudy en ensemble werk, na een eerste echte rol al in 1998 bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen als “Prins Chulalogkorn” in “The King and I”  pas weer in 2011 zijn eerste echte rol kreeg als “Patsy” in “Spamalot” waarmee hij direct in de prijzen viel, ontwikkelde zich meer en meer tot deze voorlopige kroon op zijn werk; een werkelijk meesterlijke vertolking van Charlie Chaplin.
Ook Roel Vanderstukken, die zoals hij mij toevertrouwde helemaal geen liefhebber van musical is, maar voor het meesterlijk mooie script om ging om de rol van Sidney te accepteren, speelt de rol van zijn leven. Je herkent de acteur in hem, gelukkig geen rare dansjes maar puur ambachtelijk hoogstaand acteerwerk, iets wat we van Marleen van der Loo al wisten, naast haar prachtige vocale kwaliteiten.

Het verhaal laat het leven zien vanaf de kleine Charlie, die in het vaudeville theater, waar zijn moeder wel moet werken, omdat zijn vader, die zuipt en hoert en snoert, al het geld er door jaagt, zijn eerste stap op de planken maakt als zijn moeder van vermoeidheid en ziekte instort. Hannah Chaplin heeft syfilis en takelt geestelijk zienderogen af.  Maar voor haar twee kinderen probeert ze alles in banen te leiden. Als Charlie, die samen met Sid een theatrale act heeft, wordt ontdekt en naar Amerika wordt gevraagd, laat hij zijn moeder en broer achter in Londen. Zodra hij zich meer heeft gesetteld in de States, wat niet zonder vallen en opstaan gebeurde, komt Sid over. Hannah zit dan al in een verzorgingshuis en is zwaar dementerende, een gevolg van de syfilis. Als Sid zich opwerpt als Charlie’s Manager gaan de zaken steeds beter en wordt Charlie de held van de stomme film en laten ze moeder overkomen naar Amerika. Charlie die haar overkomst geregeld heeft kijkt amper naar haar om en Sid, een prachtig mooi uitgediepte rol, bekommert zich steeds meer om broer en moeder maar kan niet voorkomen dat op een kwaad moment Charlie in een woedebui hem ontslaat. Charlie begint steeds meer narcistische trekjes te vertonen, huwt meerdere malen en heeft talloze kinderen bij dito vrouwen, leeft een ontrouw leven en wordt ook nog eens beschuldigd van communistische sympathieën, Dit leidt tot zijn uitzetting uit de Verenigde Staten. Hij vestigt zich in Zwitserland en keert nog slechts één maal terug naar het land waar hij groot werd en uitgroeide tot een legende, om een Oscar voor zijn hele oeuvre in ontvangst te nemen.

Dat is heel kort door de bocht de grote lijn van het verhaal maar het sterke van deze productie is dat het allemaal zo mooi is uitgediept, elk karakter kent meerdere lagen en die worden op zo’n meesterlijk mooie manier gespeeld dat het meer dan realistisch overkomt, iets wat de meeste musicals ontbeert. Helaas ontbreekt een ander juweeltje van Chaplin, in deze voorstelling is zijn muzikale succes “Smile”niet te horen, hetgeen ik wel een beetje betreur.
 Na Amsterdam (Rai Theater) tot en met 3 januari 2017 is de voorstelling nog te zien in Antwerpen (Stadsschouwburg) in januari en maart 2017 en in Capitole in Gent van 16 tot en met 19 maart 2017. De kaarten gaan als warme broodjes van de hand, dus haast u als u een werkelijk juweeltje van een musical wilt zien, want Chaplin de musical, is werkelijk een voorstelling in de buitencategorie




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.