Categorie: THEATER, KLASSIEKE MUZIEK, MUZIEK, OPERA

Zaterdag 14 Januari 2017 at 8:18 pm

Wiener Melange maakt opera en operette toegankelijker

Wiener Melange foto Jacques Nachtegaal Wiener Melange foto Jacques Nachtegaal Wiener Melange foto Jacques Nachtegaal


Tekst & Fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P


Volgens mij is het sinds de musical in Nederland zijn opmars maakt, dat de Opera maar vooral de Operette achter blijft qua aandacht en zeker qua aanbod. Natuurlijk komen er met enige regelmaat, met name uit het Oostblok, gezelschappen naar ons land die de grote bekende opera’s brengen maar in enkele gevallen is dat niet van het ons, verwende Hollanders, bekende niveau.

Natuurlijk hebben we in ons land nog de Nationale Reisopera, De Nederlandse Opera, Opera Zuid en Opera2Day, waarvan de laatstgenoemde de laatste tijd veel aandacht op zich weet te vestigen door de voorstelling “Dr. Miracle’s Last Illusion”, maar voor wat betreft de Operette is het helemaal karig gesteld in ons land naast GOOG (Gelders Opera en Operette gezelschap) en nog een aantal redelijk representatieve amateurgezelschappen, maar daar blijft het dan ook wel bij. Dat terwijl er toch vele liefhebbers van dit genre graag de theaters frequenteert. Impresariaat Ruud de Graaf zag dit gat in de markt en produceerde “Wiener Melange”een tot in de puntjes verzorgde voorstelling met een goed orkest, knappe dansers en vier klasse stemmen wat met elkaar leidt tot een uitermate genoeglijke voorstelling die het publiek meevoert naar het Wenen, de bakermat van de Operette maar ook van groot belang was voor de ontwikkeling van de Opera, uit vervlogen tijden.
Ernst Daniel Smid, één van Nederlands beste stemmen, zeker in dit genre, is niet alleen de verteller van een verhaal dat ons meeneemt door de straten en over de pleinen, maar vooral langs de muziekhuizen van deze prachtige stad Wenen. Toch is het niet alleen de vertelling van Ernst die juist dat stukje extra aan deze voorstelling toevoegt, het is de combinatie van de vier prachtige stemmen; Ernst Daniel Smid, André Post, Karin Hertsenberger en de jonge IJslandse belofte Hildur Hafstad muzikaal gesteund door het 28 koppige Wiener Strauss Ensemble o.l.v. Robert Jan Kamer.
Dat gecompleteerd met de twee dansers en twee danseressen, die overigens van buiten onze landsgrenzen werden aangetrokken voor deze tournee om de kwaliteit van het programma nog meer te verfijnen, geeft een heerlijke en prachtig verzorgde avond “Wiener Melange”. Daarmee overigens is Ernst Daniel Smid weer terug bij de basis waar hij ooit in zijn vroege jaren mee begon, de Operette, iets wat hem zichtbaar bevalt, want net als alle anderen op het podium straalt Ernst werkelijk het plezier uit wat ze met deze voorstelling beleven.

In “Wiener Melange” wordt werk gespeeld van onder andere Jacques Offenbach, Robert Stolz, Frans Lehár en De Strauss familie. Maar wat het meest frapant aan deze voorstelling is, dat je al na enkele nummers jezelf waant in een van die prachtige balzalen die Wenen rijk is en het verbaasd je bijna dat de spreektaal om je heen en in de pauze Nederlands is. Eigenlijk moet ik niet veel meer vertellen over deze voorstelling, u moet het, zeker als Operette liefhebber, zelf gaan aanschouwen en ondergaan en u zult mijn enthousiasme en waardering voor deze meer dan genoeglijke voorstelling dan ook direct begrijpen.

 

Voor speeldata en informatie verwijs ik u naar:
www.wereldtheater.com/voorstelling/wiener-melange
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.