Categorie: THEATER, MUZIEK

Woensdag 18 Januari 2017 at 3:47 pm

I’m a Soulman (The soul of Stax) is een spetterend feest om mee te maken.

Soulman foto Jaques Nachtegaal Soulman foto Jaques Nachtegaal Soulman foto Jaques Nachtegaal

Tekst & Fotografie: Jacques Nachtegaal – Het Collectief  N & P.

 In het theater kunnen we de laatste jaren ons hart ophalen met talloze revival en coverbands die de muziek van weleer nagenoeg vlekkeloos reproduceren. Maar er zijn tussen het ruime aanbod ook enkele absolute pareltjes te vinden, noem ze de spetterende uitschieters of de kersen op de taart. Eerder noemde ik al The Analogues, die met het oorspronkelijke instrumentarium, het materiaal van The Beatles de zaal in spelen, maar op het gebied van lekkere pakkende soul is dat met verve de voorstelling I’M A SOULMAN (THE SOUL OF STAX).

Soulman foto Jaques Nachtegaal Soulman foto Jaques Nachtegaal Soulman foto Jaques Nachtegaal

Alles aan deze voorstelling is tot in de puntjes geregeld en juist. Met een ijzersterke band zingen Steffen Morrison en Joy Wielkens een ruime keus uit het uitgebreide repertoire van het STAX label. Het Stax label kenmerkte zich op twee punten in het bijzonder, de leiding van het label was in handen van een blanke broer en zus (Jim en Estelle Steward) die hun studio vestigden in een zwarte wijk van Memphis en dat terwijl de rassenonlusten op dat moment Amerika in brand zetten. Maar belangrijker nog is dat het Stax label soulmateriaal produceerde dat aanzienlijk minder glad en glibberig was dan het materiaal van dat andere grote soul label Motown. Op Stax treffen we onder andere; Sam Cooke, Isaac Hayes, The Staple singers, Sam and Dave, Booker T & The MG’s, Rufus Thomas en Otis Redding.  Verder is er een nog niet te vergeten feit te vermelden, dat het label in 1973 het alom bekende Watt Stax festival organiseerde, door de kenners het zwarte Woodstock genoemd en waar het revolutionaire gedicht ‘I AM SOMBODY’van William Holmes Bolder, en vooral bekend geworden door dominee Jesse Jackson de leidraad vormde. Het festival werd een gigantisch succes en de Stax muziek werd meer en meer gedraaid in het roerige Amerika.

Soulman foto Jaques Nachtegaal Soulman foto Jaques Nachtegaal Soulman foto Jaques Nachtegaal

In de theatervoorstelling vertelt en speelt Joy Wielkens het verhaal van Stax, en de situatie tussen blank en gekleurd in Amerika op dat moment. Dat wordt met prachtig mooi beeldmateriaal, van historische waarde, op ijzersterke wijze ondersteund.  Er zijn momenten dat je vol verbazing en verplaatste schaamte aanhoort hoe nog geen vijftig jaar geleden Amerika een verrotte maatschappij was, iets waar velen straks onder Trump weer voor vrezen. En dat indringende stuk geschiedenis van de muzikale en maatschappelijke situatie uit de Stax periode is de rode draad van deze geweldige muziekvoorstelling. Vanzelfsprekend komen er talloze Stax successen voorbij, waarvan sommigen nog mooier en indringender gebracht dan de oorspronkelijke versie, zoals bijvoorbeeld de Joy Wielkens versie van “Sitting on the dock of the bay” wat in Joy’s versie werkelijk de rillingen op mijn rug en kippenvel teweeg bracht, zo waanzinnig mooi en indringend. Maar dit is zeker niet het enige hoogtepunt in deze heerlijke theatervoorstelling ook de ijzersterke stem van Steffen Morrison biedt een schat aan muzikale herinneringen. En dan moet ik zeker het orkest o.l.v. Hammond organist Wiboud Burkens niet vergeten een extra pluim te bieden. Bij “Green Onions”  leek het echt even of Booker T en zijn MG’s op het podium plaats hadden genomen.

Soulman foto Jaques Nachtegaal Soulman foto Jaques Nachtegaal Soulman foto Jaques Nachtegaal

Kortom een juweel van een voorstelling, waarin werkelijk overal aan gedacht is en juist die formule van het verhaal, het beeldmateriaal en de geweldig knap uitgevoerde muziek en perfecte zang liften de theatervoorstelling naar een ongekend niveau. Niet onbegrijpelijk dat het publiek in Theater het Kruispunt in Barendrecht , waar ik de voorstelling heb mogen meemaken, volledig het dak er af  joeg en de cd verkoop na afloop werkelijk als een trein deed lopen.
Voor de liefhebbers van heerlijke soulherinneringen en uitgevoerd op absoluut topniveau is deze voorstelling meer dan een absolute must. Gaan dus en niet twijfelen.

Voor informatie en speeldata kijk op www.soulmantheater.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.