Categorie: THEATER, TONEEL

Maandag 27 Februari 2017 at 7:54 pm

“Nieuw Geld', het draait om geld en niets maar dan ook niets anders, of ……?

Geld foto Jacques Nachtegaal Geld foto Jacques Nachtegaal Geld foto Jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

De nieuwste Bos Theaterproductie gaat weer over geld en de macht daarvan. Zagen we deze elementen eerder in die geweldige reeks van de Verleiders, nu in Nieuw Geld is ook de macht van de poen en wat we er mee doen, de basis van deze toneelvoorstelling. Een niet alleen vermakelijke voorstelling, maar ook met oog op de realiteit wat geld en macht met de mens kan doen.

In deze gloednieuwe Nederlandse financiële toneelthriller, geschreven door Charles den Tex en regisseur Peter de Baan zien we Jan (Victor Löw) een “durfkapitalist”, een belegger met constant één oog gericht op zijn laptop met de voortrazende beursnoteringen. Hij is een zeer succesvolle CEO en heeft maar één leidraad en dat is meer geld en meer en meer. Hij zegt zelf:”Met je eerste Miljoen denk je dat je de wereld hebt binnengehaald, zoveel is dat. Je tweede miljoen is ook nog prima, voelt nog als heel wat. Maar daarna is het duwen, trekken en sleuren tot je door de honderd bent, dan wordt het weer leuk”. En deze drijfveer maakt de mens Jan, die daardoor steeds verder verwijderd raakt van de realiteit de echte wereld, de wereld van mensen, zoals zijn vrouw Karin (Vera Mann). Zij raakt daardoor steeds verder van hem verwijderd. Maar Jan merkt dat niet, evenmin merkt hij dat zijn goede vriend en voormalig levenspartner van zijn vrouw Karin, Henk (Peter van Bokhorst) door zijn handelen te gronde wordt gericht. Want Henk denkt aan zijn mensen waarna Jan hem afblaft: “die mensen zijn helemaal niet van jou” en gaat daarmee volledig voorbij aan de realiteit. Jan denkt in geld en niet in gevolgen. Een paar honderd ontslagen meer of minder deert hem niet, maar Henk en ook echtgenote Karin zien dat wel. Jan zijn Personal Assistent, de moslim ondergeschikte (Ruben de Goede), stemt in nagenoeg alles dat Jan doet toe en beaamt Jan’s visie en mening, maar wordt al iets minder gewillig als Jan zijn geloof in twijfel trekt. Jan kent uiteindelijk maar één geloof en zijn God heet Geld. Hij drijft de spot met het gebedskleedje en hoe dat dan ook wordt neergelegd, “ach het oosten”. Ondertussen groeien Karin en Jan steeds verder uit elkaar en lijkt Henk zwaar in de problemen te geraken door Jan’s handelen. Hij staat aan de afgrond van een bankroet. Jan hoeft alleen maar het laatste duwtje uit te delen. Dan krijgt Jan te horen dat hij Kanker heeft, terminale kanker, er is niets meer aan te doen. Dat doet iets met Jan, maar is het voldoende.
Maakt zijn ziekte hem weer tot mens, komt hij nog tot inkeer, komt Karin terug bij hem, of neemt hij Henk en Karin mee in zijn naderend graf. Deze plot moet je zelf gaan zien in deze heerlijke en soms zelfs komische financiële thriller van Den Tex en De Baan waarbij er een extra woord van waardering dient uit te gaan naar deze hernieuwde samenwerking tussen Peter de Baan en Victor Löw, De veelal verbaal en fysiek extrovert acterende Löw wordt door De Baan in deze regie zo mooi tot klein ingetogen spel geregisseerd dat het genieten wordt van de geweldige veelzijdigheid die Löw in zich heeft. Vooral dit keer is het weer een waar genot om Victor Löw te mogen zien spelen en ook Vera Mann, die recentelijk nog in de prijzen viel tijdens het Musical Award Gala laat in Nieuw Geld zien dat haar opleiding aan de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen, waar ook Victor Löw zijn opleiding genoot, een multitalent afleverde die, zoals ooit Linda Lepomme(Voormalig directeur Musical bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en tegenwoordig theaterdocente) ooit tegen mij zei:” wij Belgen spelen vanuit de onderbuik”en die emotie beheerst Mann tot in de finesses.

Nieuw Geld is een aanrader als je een kijkje wilt in de wereld van die 0,001 procent van de Nederlanders, de kapitaalkrachtigen uit Aerdenhout en Wassenaar, hun leven, hun strijd, de macht, de eenzaamheid en of er toch nog iets van menselijkheid in hen resteert. Nieuw Geld toont het allemaal tot de dood er op volgt.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.