Categorie: THEATER, TONEEL

Dinsdag 07 Maart 2017 at 11:45 am

“INTO THE WOODS” IS EEN HEERLIJKE SPROOKJES COMPILATIE

Into the Woods Poster

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Ik moet wel tevoren stellen dat ik een groot Sondheim fan ben en dat ik er van geniet dat Sondheim in Nederland momenteel weer ruim de aandacht krijgt. Nadat ik afgelopen zomer genoot van zijn Sweeney Todd in een ijzersterke en goed verzorgde versie van Het Zonnehuis-Opus One-Maarten Voogel producties, die overigens volgend seizoen op tournee door Nederland gaan met die geweldige Cast uit het Zonnehuis uit Amsterdam Noord, geniet ik nu van Stephen Sondheims “Into The Woods”. Met een spetterende première in het Rotterdamse Luxor theater ging de tournee echt goed van start.

Voor “Into The Woods” koos Sondheim voor een combinatie van verschillende gebroeders Grimm sprookjes, die op het pad komen van de naar een kind hunkerende bakker en zijn vrouw die met een schier onmogelijke opdracht het bos in worden gestuurd. De sprookjes van Assepoester, Rapunzel, Roodkapje en Sjaak en de Bonenstaak hebben allen een belangrijk aandeel in deze heerlijke musical, waarin de bakker (Wart Kamps) en zijn echtgenote (Lone van Roosendaal) de spil tussen vormen. Maar niets is zoals het lijkt en de moraal van het verhaal is eigenlijk geen sprookje, maar tot zo ver is het een doldriest verhaal in een simpel maar o zo nuttig decor  waarbij zelfs het vijftienmans orkest op het podium bomen in het decor vormen en waardoor de sprookjesfiguren hun spel doorkruisen. Juist dat zijn heel leuk en slim gevonden regiemomenten die regisseur Gijs de Lange op perfecte wijze heeft ingepast. Hij heeft ook het sterkste uit zijn acteurs weten te halen waardoor we niet alleen een goede maar ook bijzonder leuke voorstelling voorgeschoteld krijgen. Wel was het jammer op de premièreavond dat de akoestiek in het Oude Luxor enkele stemmen niet echt duidelijk liet overkomen, vooral de gesproken delen hadden daar onder te lijden. Maar dat mocht de pret van de première niet drukken. De voorstelling waarin bijvoorbeeld op heerlijke wijze Paul  Groot, als verwaand ietwat nichterige prins van Assepoester, zijn silly walks toont en daarmee John Cleese bijna overtreft, maar ook als Wolf en Vader van Assepoester is hij zeer overtuigend in zijn rol en dan Guido Spek, wat maakt deze jongen een verbluffende ontwikkeling door, zo geweldig Sjaak uit Sjaak en de Bonenstaak neerzet dat hij alleen al er voor zorgt dat deze musical een paar Musical Awards verdient. Maar naast deze twee genoemde toppers staan nog veel meer gedroomde namen in deze productie, zoals Elise Schaap, Rene Van Kooten, o.a. als prins van Rapunzel, Brigitte Heitzer, Esther Maas, Jeremy Baker , die tevens voor de pakkende vertaling zorgde en Laus Steenbeke als de verteller.

Hoewel heel vaak wordt beweerd dat Sondheim voor de luisteraars zo gecompliceerd is qua tempowisselingen  en toonzetting  is het pas echt zwaar voor de artiesten die de zangpartijen moeten invullen, en op een enkeling na is het de Cast geweldig goed gelukt het echt Sondheim te laten zijn. Vooral Rene van Kooten, als prins van Rapunzel, gedraagt zich als een vis in het water en mag best een Nederlandse top Sondheim vertolker genoemd worden.
 Tot en met 13 mei toert deze heerlijke sprookjesmusical langs de Nederlandse theaters en naar ik verwacht zal deze tournee een groot succes worden en dat niet in de laatste plaats door het waanzinnig enthousiasme die deze groep artiesten en musici uitstraalt, en hoewel een lange zit van aanvang  tot ruim na elven, met een korte pauze, valt het niet op dat de tijd zo voorbij vliegt . Met deze “Into The Woods”van PIT Producties wordt Stephen Sondheim wederom alle eer aangedaan.

Voor kaarten en speeldata kijk op www.intothewoods.nu
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.