Categorie: THEATER, TONEEL

Vrijdag 24 Maart 2017 at 10:12 am

L’HISTOIRE DU SOLDAT IS EEN BIJZONDERE BELEVENIS

Foto Joris Jan Bos Foto Joris Jan Bos Foto Joris Jan Bos

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P foto's Joris Jan Bos

Het is een genot haar weer aan het werk te zien; Wieteke van Dort, ze is de verteller van deze bijzondere Javaanse uitvoering van Stravinsky’s meesterwerk “L’Histoire du soldat”, maar ze is meer, door haar mimiek, haar stageperformance en haar heerlijke intonatie draagt ze net als de drie topdansers van Indonesië en het subtiele orkest bij aan een werkelijk top productie die Gerard Mosterd als regisseur/choreograaf van deze voorstelling heeft weten te maken.

Na drie jaar zeer succesvol in Indonesië te hebben getoerd is het nu mogelijk in een aantal Nederlandse theaters deze heerlijke voorstelling te gaan beleven. Het is namelijk meer dan zien, horen en ondergaan, het is een belevenis. Niet in de laatste plaats door het prachtig mooi en pakkend vertelde verhaal waarin Wieteke van Dort ook nog eens als Soldaat maar tevens voor Duivel mag spelen. Vooral die laatste rol vervult ze met haar Indonesisch accent, ze werd er geboren en woonde de eerste 14 jaar van haar leven daar, op glansrijke wijze.
Het verhaal handelt over de soldaat Yusuf, die voor een kort verlof een bezoek aan zijn dorp, aan zijn moeder en aan zijn geliefde mag brengen. Echter op weg naar het dorp haalt de Soldaat zijn plunjezak leeg en daaruit komt een viool, Hij speelt er op en dan verschijnt de duivel. De duivel vraagt hem zijn viool te verkopen. Dat weigert Yusuf, dan doet de duivel hem een voorstel wat hij niet wil weigeren en hij “verkoopt” zijn viool en zijn ziel aan de duivel voor een boek dat hem de beurskoersen zal voorspellen. Maar de duivel kan niet spelen op de viool en nodigt Yusuf uit bij hem thuis om hem te leren spelen. Die drie dagen dat Yusuf alle dagen in luxe bij de duivel doorbrengt is hij zijn, dorp, moeder en zijn geliefde helemaal vergeten. Als Yusuf op de derde dag naar zijn dorp gaat wordt hij door niemand meer herkend. Zelfs zijn inmiddels met een ander getrouwde voormalig verloofde herkend hem niet meer. Hij blijkt drie jaar verdwenen te zijn geweest. Hij is nu dan wel rijk dankzij het boek, maar in wezen is hij arm, want niemand herkende hem en hij is ongeliefd. Dan verschijnt de duivel opnieuw, nu in de gedaante van een oude vrouw en die biedt een viool te koop aan. Yusuf koopt de viool maar er is geen geluid de snaren zijn versteend en Yusuf gooit de viool op de grond.

Later als Yusuf in een herberg zit te drinken bereikt hem het gerucht dat de dochter van de koning ernstig ziek is. De omroeper van het bericht vult het aan met de informatie dat hij die de dochter van de Koning kan genezen haar mag huwen.
Yusuf moet een dag wachten voor hij de prinses mag zien tijdens het wachten verschijnt de duivel weer met de viool.
De Soldaat daagt de duivel uit voor een kaartspel. Yusuf verliest al zijn rijkdom en Yusuf spoort de duivel aan met hem te drinken, waardoor de duivel ten slotte instort.
Dan speelt de soldaat op zijn viool, zo ook als hij in het kasteel komt waar de prinses onbeweeglijk op bed ligt. Door Yusuf’s vioolspel staat de prinses op en gaat dansen als de duivel dan binnenkomt, wil die de viool terug maar Yusuf speelt de duivel gek en die stort neer.
Als Yusuf en de prinses getrouwd zijn bezoeken zij het dorp van Yusuf, eenmaal de grens gepasseerd verschijnt de duivel wederom en weer met een viool en de duivel speelt waardoor Yusuf weer in zijn ban raakt en zonder enige vorm van protest volg Yusuf de duivel weer op zijn pad.

Dit prachtige verhaal herschreven door Goenawan Mohamad, een politiek journalist, die het vol politieke invalshoeken herschreef verteld door Wieteke van Dort, met daarbij de ondersteuning van de drie Indonesische dansers; Rury Avianti, Siko Setyanto en Hendro Yuliyanto evenals het New European Ensemble dat de muziek op fenomenale wijze weet te interpreteren levert een meer dan geweldige voorstelling op die slechts 2 maanden door Nederland toert dus haast u en ga dat beleven.

Voor informatie en speeldata verwijs ik naar: www.neweuropeanensemble.com




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.