Categorie: THEATER, TONEEL

Vrijdag 24 Maart 2017 at 10:23 am

DE “LORD OF THE FLIES” IS NU NOG REALISTISCHER

Bowie Verschuuren Bowie Verschuuren Bowie Verschuuren

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P. foto's Bowie Verschuuren

In een samenwerkingsverband tussen het Nationale Toneel, NT Jong en de Veenfabriek speelt nu een vernieuwde “Lord of The Flies” in een zestal theaters in het Land. Met een undercast als: “From Boys to Men” is al snel duidelijk wat de achtergrond van dit toneelstuk is. In de bewerking van Nigel Williams en vertaald door Jibbe Willems en in de regie van Noël Fischer wordt deze klassieker van William Golding “Lord of the Flies” toch een nieuwe ervaring met dit toneelstuk. Zag ik het jaren geleden in een RO versie deze huidige versie heeft een sterk maatschappij kritische ondertoon die niet alleen in de tekst maar vooral ook in het toneelbeeld heel herkenbaar is.

Na een vliegtuigongeluk strandt een groep schooljongens op een onbewoond eiland. Ze blijken de enige overlevenden van een ramp en wachten op redding. Redding uit de bewoonde wereld. Zonder hulp, leiding of sturing van volwassenen zijn ze teruggeworpen op zich zelf. Al snel blijkt dat leiderschap misschien noodzakelijk is, maar wie zal de leider worden. Is het de jongen met de brains, die met de grote bek of de slimme knaap die eerst de aap uit de mouw kijkt. Al snel blijkt leiderschap meer te eisen dan aanvankelijk gedacht en zo ontstaat er tweespalt, raken ze de grip op de realiteit kwijt en ontstaat er een onderlinge strijd tussen de kampen. Steeds meer en meer vervagen de normale normen en waarden en verworden de jongens tot wilden die wars van de beschaving zijn. De jongen vergaat tot man en vergaat daaropvolgend tot een wildeman die strijd voor lijfsbehoud en de natuurlijke driften. Het is duidelijk dat op sommige momenten de angst regeert waarop een enkeling zijn machtspositie ziet versterkt terwijl anderen het bijna in hun broek doen van angst. En dat alles op een zwaar vervuild eiland ergens in de oceaan. Hiermee wordt ook heel duidelijk een verwijtende vingerwijzing gedaan naar de mensheid die momenteel zijn eigen planeet aan het vervuilen en daardoor vernietigen is.
De reden waarom de jongens zijn vertrokken per vliegtuig komt een enkele maal voorzichtig naar voren, de ouders hebben de kinderen weg gezonden naar een betere toekomst want het land van herkomst is aan het vergaan tot een beangstigende staat van bedreigingen en terrorisme. Toch wordt dit niet duimendik er bovenop gelegd, veel meer wordt de toeschouwer met de realiteit van onze maatschappij geconfronteerd door tekstflarden in de tekst opgenomen en waardoor de toeschouwer zijn eigen verhaal in gaat vullen. Dat is knap zo geregisseerd door Noël Fischer, die daarmee de complexiteit van de hedendaagse problematiek aansnijdt maar het publiek tot een oordeel laat komen. En de jongens zijn tegen het eind van het stuk inderdaad geen jongens meer, de periode die ze hebben doorgemaakt na de crash heeft ze gevormd tot mannen, maar wel mannen met een tot op het bot aangevreten mentaliteit die naar het zich laat aanzien nooit meer hersteld zal kunnen worden, voor zover ze ooit van het eiland kunnen vertrekken.

Complimenten voor de jonge cast waarin vooral Sander Plukaard als Eric, Phi Nguyen als Bril en Bram Suijker als Jack hun rollen meer dan geweldig onder de aandacht weten te brengen, hoewel ook Lars Brinkman, Steef Verheijen, Enzo Coenen, Matties van de Vijver, Yannick Jozefzoon< Jim Deddes en Steef de Bot het stuk met verve spelen. Daarnaast zorgt het slim gecreëerde toneelbeeld meer dan een ondersteunende basis. Deze hedendaagse versie van “Lord of the Flies” is nog te zien in Rotterdam, Amsterdam, Leiden, Utrecht en Groningen, na een heel succesvolle première in de Nieuwe Regentes in Den Haag.

Voor speellijst en informatie kijk op: www.NTJong.nl/lordoftheflies




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.