Categorie: THEATER, TONEEL

Dinsdag 11 April 2017 at 3:47 pm

HET LEVEN IS DROOM IS MEER DAN ZOMAAR TONEEL

foto Sanne Peper foto Sanne Peper foto Sanne Peper

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Toneelschuur Producties heeft mij eerder weten te verrassen met bijzonder theaterproducties en voor “Het Leven is Droom”geldt dat evenzeer. In een meesterlijk mooie vertaling van Erik Coenen en in de regie van Olivier Diepenhorst, die hiermee de eerste vertaling van Coenen van een klassieker van Pedro de Calderón de La Barca uit 1653 in de Nederlandse theaters brengt, toont Toneelschuur producties aan een productiehuis te zijn dat vol durf en met verve doordacht materiaal in de theaters brengt. Diepenhorst die in 2013 afstudeerde aan Regieopleiding van de theaterschool Amsterdam maakt met “Het Leven is Droom”al zijn vierde regie bij Toneelschuur producties na “Ashes to Ashes”, “Stilte”en “Smekelingen” waarvan hij met de laatstgenoemde productie werd genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakers prijs in 2016. Nu, nog net binnen de vier jaar na zijn afstuderen, toont hij wederom zijn gigantisch gevoel voor theaterpassie, lef en schoonheid met “Het Leven is Droom”.

Als blijkt dat bij de geboorte van Sigismond (Krisjan Schellingerhout) de sterren verkeerd stonden, want zijn moeder overlijdt bij die geboorte, is het voor zijn vader Basilius (Titus Muizelaar) allemaal heel duidelijk. Om het koninkrijk te beschermen tegen deze aanstaande tiran laat Basilius een speciale gevangenis in de bergen bouwen om daarin zijn zoon in het diepste geheim gevangen te houden. In deze gevangenis groeit Sigismond op als een geketend beest, niet bewust van zijn afkomst. Maar de Koning voelt aan dat zijn einde nadert en alvorens hij zijn koninkrijk na laat aan een verre neef en nicht, hij heeft geen andere opvolgers, neemt hij nog één maal een proeve af bij zijn zoon. De ultieme test om te zien of zijn zoon de demonen, zijn kwade inborst uit de voorspellingen, de baas kan. Om deze test te doen mag Sigismond voor één dag de troon bestijgen, met alle gevolgen van dien, hij vermoord zelfs iemand door hem van het balkon te gooien. Rijst steeds meer de vraag; komt de liefde tussen vader en zoon toch nog tot die zoals verwacht bij de geboorte of zal het eeuwig een geheim blijven, slechts bekend bij een enkeling. Doorheen deze plot loopt het verhaal over Rosaura (Julia Akkermans) de ongewenst zwangere edelvrouw die zich niet neer wenst te leggen bij haar toestand en op zoek gaat naar eerherstel waardoor ze zich steeds meer ontpopt als een personage dat alle mannen in het stuk overstijgt qua moed en intelligentie.

Voor het toneelbeeld werd gekozen voor een enorme chaos aan kledingstukken, broeken truien, vesten, shawls en andere textiel vormen in de kerker van Sigismond. De chaos waarin hij als beest in een hol opgroeit, echter plots wordt dat door een vernuftige handeling dat beeld  omgetoverd in een Koninklijk paleis met kroonluchters en draperieën waardoor de ogenschijnlijk oorspronkelijke rommel veranderd in een heel ander decor, waarbij de toeschouwer alle ruimte tot eigen invulling wordt gelaten. Zo ook bij het karakter van Rosaura, die van jonge man op reis, transformeert in een dappere daadkrachtige jonge vrouw. Deze regie vondsten verdiepen de voorstelling tot een bijzonderheid evenals de kledingstukken van de acteurs simpel, maar zeer doeltreffend en dat in combinatie met een ijzersterke cast met daarin eveneens Joep van der Geest als Clotaldus de bewaker van Sigismond, Matthijs IJgosse en Tessa de Lange als verre neef en nicht Astolphus en Stella en als gevangene Klaroen, die te veel weet van de Konings geheim, Bart Bijnens. Maar vooral de geheel in verzen geschreven en vertaalde tekst door respectievelijk De Calderón de La Barca in de gouden eeuw en Coenen anno nu is zo mooi qua dichtrijm en metra dat het een meer dan extra dimensie aan dit prachtige toneelstuk toevoegt. Ik kan niet anders dan stellen dat deze bijzondere toneelvoorstelling een combinatie van vele plussen is en daardoor een genot biedt voor elke cultuurliefhebber met gevoel voor poëzie en acteerkwaliteiten, waardoor het meer dan aanbevelenswaardig is deze voorstelling te gaan zien.

Voor speellijst en informatie verwijs ik u naar www.toneelschuurproducties.nl/het-leven-is-droom
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.