Categorie: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Zondag 16 April 2017 at 5:23 pm

LOS MUZIEKTHEATER MAAKT MET VAST” EEN GROTE STAP IN HAAR ONTWIKKELING

Vast

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

De dames van LOS Muziektheater, Femke Vernij, Kim De Fuijk, Dookje Engelhard en Charlotte Waardenburg, volg ik de laatste jaren met grote interesse. Te meer omdat de vooruitgang die dit muzikaal cabaretesk kwartet doormaakt zo groot is dat het mij verbaasd heeft hoe snel dat is gegaan. Natuurlijk zijn deze vier vriendinnen, met allen een conservatorium opleiding aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem, al enkele jaren bezig, maar vooral in de laatste twee shows “Total Los”en nu “VAST” zijn ze in een zeer progressieve stroomversnelling gekomen. Was hun vorige show “Total Los”voor mij al een reden om mij nog meer in de ontwikkeling van de vier meiden te verdiepen, Met “VAST”hebben ze mij overtuigd op dit moment wel een der beste muzikale cabaretgroepen te zijn die in ons land actief is. Eerder vergeleek ik de meiden nog met Vrouw Holland maar die vlieger gaat niet meer op, ze zijn intenser doorontwikkeld en daarbij steeds persoonlijker geworden. Je mag met gerust hart stellen dat dit echte kleinkunst IS van het hoogste niveau.

In “VAST”  draait het vooral om het vast zitten aan iets. Iedereen zit wel ergens aan vast, De een aan haar vriend, de ander aan haar kind en alle daarbij komende zaken, en velen zitten levenslang vast aan bijvoorbeeld streng lijnen, zonder dat het eigenlijk enige vruchten af werpt en dan uit frustratie juist gaan snoepen. En zij die nergens aan vast zitten, zijn juist naarstig op zoek naar iets om zich aan te binden. Kortom een heerlijk thema, wat op vele manieren door de dames uitgewerkt  wordt. En dat doen ze dan ook zonder enige gêne, ze nemen nergens een blad voor de mond, spreken en zingen zich vrijelijk uit en dat gaat met regelmaat gepaard met heftige non-verbale uitingsvormen. Met regelmaat  komen ze dan ook over als een groep overdadig hitsige meiden. Ze schromen ook niet om elkaar zonder enige terughoudendheid de harde waarheid te zeggen, maar wel  met telkens weer een ondertoon van waardering en respect. De nieuwe toeschouwers van dit kwartet moeten daar mogelijk nog wel even aan wennen en zitten soms met verplaatste schaamte scènes te bekijken, maar eenmaal bekend met het werk van de meiden realiseert de toeschouwer  dat ze geen blad voor de mond nemen maar in elke situatie doodeerlijk en bijzonder realistisch zijn. Dat in combinatie met meer dan geweldig liedmateriaal maakt “VAST” tot een meer dan bijzonder programma, dicht bij de meiden zelf, maar daarbij zo toegankelijk als een open deur. Iedereen zal zich in voorkomende scènes kunnen herkennen, en niet alleen vrouwen zullen zich goed voelen bij het gespeelde materiaal ook de steeds meer in getale opkomende mannelijke bezoekers voelen zich erg op hun gemak bij de vier dames. Heel veel herkenningspunten zijn niet alleen voor vrouwen, maar ook voor de meegekomen mannen duidelijk als kristal. Je zou misschien kunnen stellen dat de dames van Los Muziektheater de vrouwelijke geest voor de man wat bloot leggen en daardoor begrijpelijker maken. Nadeel voor veel vrouwen zal zijn dat een smoes als “hoofdpijn”, “vermoeidheid” of “slaap”, niet meer als gebruikelijk excuus aangewend kan worden. Ook zal de inhoud van een damestasje vanaf nu minder verbazing  opleveren na het zien van “VAST”. Voor de jonge ouders zal het aanschaffen van een kinderbedje af andere, hen  aangeprate noodzakelijkheden voor de kleine, vanaf nu een hoop zorgen van de schouders nemen, want ze zagen het immers in “VAST” en daar hebben ze wel wat van opgestoken. Naast al het vermakelijke, de prachtige liedjes, zijn ook een aantal boodschappen in de show meer dan duidelijk. Veel dames  zullen zich in de toekomst toch heel wat zekerder in de schoenen voelen staan. Vooral de dames op hoge hakken realiseren zich vanaf nu, eindelijk wat ze onbewust heeft gedreven en wat de remedie is om het leven te verlichten. Of houden zij zich toch vast aan de stereotiepen.

“VAST”is nog te zien in de theaters van Nederland tot en met 27 mei, en als ik U was zou ik de kans zeker aangrijpen om dit heerlijke programma te gaan zien, want niemand wil dit toch missen.

Voor informatie, nieuwtjes en speeldata kijk op: www.los-muziektheater.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.