Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 22 April 2017 at 9:36 pm

Zitakula. Een swingende oase in Paradiso

Zitakula photo Hans Speekenbrink Zitakula photo Hans Speekenbrink Zitakula photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Tijdens de CD-presentatie in de bovenzaal van Paradiso zette de Amsterdamse band Zitakula er vanaf het begin meteen flink de vaart in. Dat geldt ook voor hun debuutalbum Oasis, geproduceerd door Wiboud Burkens (Jungle by Night). Zitakula is de naam van een groene halsbandparkiet, een exotische vogel die in Nederland goed gedijt. De band brengt een pittige en veelzijdige mix van afrobeat, swampsoul en desertrock. Boegbeeld is de Brussels-Congolese zangeres Sandy Miessi Bakomi.

De achtkoppige band met toetsen, blazers (saxen en trompet) , gitaren, drums en percussie (conga's, djembé) begon met een pittige afrobeatgroove in Polyrhytmou. Een energieke 'wall of sound' zette de zaal al snel in vuur en vlam. De muzikanten zetten er nog een tandje bij door tijdens Why So Mad al spelend op en neer te springen. Soms voerden ze de spanning op door juist te bukken. Zangeres Sandy haalde haar moeder het podium op wat zorgde voor emotionele momenten. En ze ging ook nog 'n keer de zaal om het publiek danspassen te leren.
Na het swampy Bonzenga volgde Children of The Sun, een van de beste tracks van het album. Van Afrofunk naar bijna psychedelische Afrobeat. Onwillekeurig kwamen associaties op met Jungle by Night en Koffie maar Zitakula geeft een geheel eigen twist aan die stijlen en voegt er ook nog Caribische elementen aan toe. De swampsoul van het zuiden van de VS klinkt soms ook in hun songs door.
De band speelde retestrak, een van de saxofonisten stapte moeiteloos op gitaar over. De blazersriffs waren erg goed Zowel melodisch als ritmisch zijn de songs van Zitakula zeer gevarieerd.  In Mirage nam de band wat gas terug om daarna in Frenzy helemaal los te gaan; in wat ik zou noemen: Afro-skahop. Ook gooiden ze er nog James Brown's Sex Machine tegenaan, oftewel Sex Machine goes Afro. Om met The Silk Road een enerverende cd-presentatie af te sluiten!
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.