Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 29 April 2017 at 3:22 pm

Aline Frazão. Luchtige songs uit Angola

Niels Onstenk en Poliana Vieira Aline Frazão Marco Pombinho en Aline Frazão

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Eric van Nieuwland (klik voor vergroting).

Op 25 april jl. trad de Angolese zangers/gitariste Aline Frazâo op in Grounds, Rotterdam. Ze groeide op in de hoofdstad Luanda met Kaapverdische muziek omdat haar vader afkomstig is van een van de eilanden van de Kaapverdische archipel. In haar voorprogramma trad de in Barendrecht wonende Kaapverdische zangeres Poliana Vieira op. Het werd een boeiende muziekavond, mede door de inleiding van historicus Han van der Horst die het een revolutionaire avond noemde. Juist! Vanwege de datum want op 25 april 1974 vond de Anjerrevolutie plaats die Portugal bevrijdde van de dictatuur en de onafhankelijkheid inleidde van de Portugese kolonieën: Angola, Mozambique, Kaapverdië en Guinee-Bissau."Dit is een revolutionaire avond, dit is de avond van vrijheid, een avond om plezier te hebben. De vrijheid wordt altijd bedreigd." Zo leidde Han van der Horst het geheel in en sprak over de Anjerrevolutie. Bezoekers kregen bij binnenkomst rode anjers uitgereikt. Van der Horst kondigde Poliana Vieira aan. Zij werd begeleid door gitarist Niels Onstenk en begon met een ingetogen nummer: Corrente da Vida. Door daarna tijdens A Vida Vai E Veh het publiek te laten meeklappen, bracht ze goed de sfeer erin. Poliana heeft een goede stem en zong niet alleen Kaapverdische songs maar ook Engelse. Hiermee toonde ze haar veelzijdigheid. De sfeer werd ook anders, ze balanceerde tussen de warmte van Kaapverdisch en soms Braziliaans klinkende nummers en songs die ze meer als een soulzangeres benaderde. Door de sobere maar accurate begeleiding van Onstenk kwam de focus op haar stem te liggen en dat was niet verkeerd. Ze eindigde mooi met een song van de Braziliaanse zanger Djavan.

Aline Frazâo presenteerde hier nieuwe album Insular, opgenomen op het kleine Schotse eiland Jura. Aline woonde in Lissabon, feitelijk de hoofdstad van de Portugees sprekende wereld waarvan Frazâo een zeer talentvolle exponente is. Tegenwoordig woont ze in Madrid. Eind november 2016 deed ze mee aan het project rond de muziek van de Kaapverdische zanger Alcides. Nadat hij wegens doofheid niet meer kon optreden adviseerde hij Aline  bij de opnames van haar 2e album Movimento (2013). Dit project met Rotterdams/Kaapverdische artiesten wordt in oktober in Grounds uitgevoerd.

Aline Frazão Aline Frazão op de kissanje (duimpiano) Miroca Paris

Aline is een bijzondere singer-songwriter. Haar muziek is een mix van Afrikaanse muziek uit Angola, Kaapverdische stijlen (morna, coladeira, funana, batuque), Braziliaans en jazz. Poëzie is een belangrijk onderdeel van haar werk. Ze zingt over persoonlijke thema's en over sociale en politieke zaken. Ze werd in Grounds begeleid door een erg goede band: Miroca Paris (drums, percussie), Marco Pombinho (piano/gitaar) en Francisco Rebelo (basgitaar). Ze begon met het lekker klinkende O Sol de November om vervolgens verder te gaan met het erg sterke en dromerige So Silencio. O Som de Jacarandá was een pittig nummer over een indrukwekkende boom die ook in Angola voorkomt. Voordat ze verder ging met het lichtvoetige en bossa-achtige Lugar Vazio (van Movimento) vertelde ze over de Anjerrevolutie. Alleen met de duimpiano ( in Angola kissanje genoemd, in andere Afrikaanse landen mbira of kalimba) zong ze een heel mooi poëtisch lied. Ze zong teksten van José Saramago (Portugal), Roy Duarte de Carvalho en Ana Paula Tavares (beiden Angola). De meeste uptempo songs waren heel meeslepend, anderen werden gekenmerkt door emotionele diepgang. Haar muziek is gelaagd, haar optreden kan zeer geslaagd worden genoemd.
Reageer hieronder

Eén reactie

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.