Categorie: MUZIEK, POP-ROCK

Vrijdag 19 Mei 2017 at 2:52 pm

In Memoriam: Chris Cornell

Chris Cornell Photographer unknown

Door Hans Speekenbrink

Zanger gitarist Chris Cornell van Soundgarden is niet meer. Plotseling vertrokken door ophanging na de avond daarvoor nog opgetreden te hebben in Detroit Michigan. Cornell 52 jaar, vader van drie kinderen was een mysterieuze man met een indringende blik en aparte ogen. Een man die alles mee leek te hebben in het leven en het toch niet kon laten om er uit te stappen. Ontroerend is een filmpje waarin hij zijn dochtertje begeleidt die Redemption Song van Bob Marley zingt.

Ik leerde hem kennen als zanger van Audioslave. Het album met dezelfde titel, beschouw ik als de grens van wat ik nog kan waarderen richting Hard Rock. De zang van Cornell en het verassend innovatieve gitaarspel van Tom Morello (Rage Against the Machine) maken het album zeer bijzonder en voor mij een all time favorite. Het tweede album Out of Exile, was al een stuk minder Hard Rock. Na het derde album ontving de band drie Grammy-nominaties. Voor Cornell besloot een solo carrière te starten, speelde Audioslave als eerste Amerikaanse band in Cuba.

In retrospectief  was Audioslave en zijn solo carrière voor Chris Cornell een tussenstation. Soundgarden bleek na 10 jaar nog te populair te zijn om het als een gepasseerd station te beschouwen.
Soundgarden was van oorsprong samen met Nirvana en Pearl Jam een grunge band. Een alternatieve rock stroming ontstaan in Seatle.

De hamvraag is altijd: “Waren er aanwijzingen dat Cornell uit het leven wilde stappen?” Naast drugsgebruik was het bekend dat Cornell kampte met depressies. In de Audioslave song ‘Show me how to live’ bleek al dat hij moeite had met het leven.

'Nail in my hand from my creator
you gave me a life, now show me how to live’

Uit een tweet  van een paar dagen geleden blijkt dat hij uit keek naar, wat toen nog niet bekend was, zijn laatste optreden:

@chriscornell
#Detroit finally back to Rock City!!!! @soundgarden #nomorebullshit.

Fotograaf Ken Settle die hem al sinds het oorspronkelijke Soundgarden vele malen gefotografeerd had, merkte op, dat hij zich tijdens zijn laatste optreden anders gedroeg. Hij was opmerkelijk vrolijk en uitbundig en minder introvert. Uit de opmerking ‘I feel really sorry for the next city’ is mogelijk af te leiden wat hij later die avond van plan was en verder is het opmerkelijk dat zijn allerlaatste song het Led Zeppelin nummer "In My Time Of Dying” was.
'In my time of dying want nobody to mourn
all I want for you to do is take my body home'.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.