Categorie: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Donderdag 15 Juni 2017 at 10:13 pm

Telkens Weer Het Dorp, staat nog steeds als een huis.

Telkens weer het Dorp Telkens weer het Dorp Telkens weer het Dorp

Tekst & Fotografie: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P, scenefoto’s: Bob Bronshoff

Het is inmiddels al meer dan 10 jaar geleden dat als hommage aan Wim Sonneveld en Friso Wiegersma het muziektheaterprogramma “Telkens weer het dorp”op de planken werd gebracht ik herinner mij Jenny Arean, Marnix Kappers, Tony Neef en Joke de Kruijf. Nu in het honderdste geboortejaar (28 juni) van Sonneveld is Het Zonnehuis Muziektheaterproducties de enige producent die in deze maand ook daadwerkelijk deze, misschien wel belangrijkste cabaretier uit de Nederlandse theatergeschiedenis, herdenkt. Dat door de herneming van “Telkens weer het Dorp”met een werkelijk meer dan  fantastische cast.

Naast de giganten Frans Mulder en Vera man staan de twee aanstormende talenten;  Julia Herfst en Mitch Wolterink, die mij beiden op het puntje van mijn stoel lieten zitten van verbazing over hun enorme kwaliteiten. Heeft Mitch niet alleen een heerlijk stemgeluid, hij is daarnaast ook nog eens een zeer begaafde danser en Julia heeft niet alleen een geweldige strot, maar haar hele stageperformance is van ongekende klasse. In haar zie ik de jonge Jenny Arean terug. Deze twee kanjers zullen nog veel van zich doen spreken in de toekomst. En dan die twee routiniers; Frans Mulder, de aartsvader van Purper, die ik eigenlijk al volg sinds hij zijn eerste album (Frans & Roland) “Voor Blonde jongetjes” uitbracht en die ik nog steeds zie groeien in wat hij op de planken brengt. Frans beheerst het vileine dat Sonneveld zo kenmerkte tot in de kleinste details. Zoals hij “Lieveling” en “Gerrit”brengt is onnavolgbaar. Vera Mann behoeft vanzelfsprekend geen introductie, zij schitterde al op talloze manieren in het theater, maar in deze heerlijke voorstelling, waarin niet alleen Sonneveld materiaal wordt gebracht is ze werkelijk subliem.

Telkens weer het Dorp Telkens weer het Dorp Telkens weer het Dorp

De Nikkelen Nelis die zij ten tonele brengt is zo geweldig goed gedetailleerd dat Sonneveld genoten zou hebben van deze remake. Van houding tot mime, alles klopt en de zaal is dan terecht ook laaiend enthousiast. Maar dat is het publiek eigenlijk gedurende de gehele voorstelling. Ook als de nummers passeren die we kennen van anderen dan Sonneveld, zoals het heerlijke “Jean Francois en Piet van Dijk” van Frans Halsema wat Vera en Julia op heerlijke wijze neerzetten. Maar ook “Het Lachen” vooral bekend van Willem Nijholt wordt door Vera meer dan geëvenaard. Het alom bekende en door velen al uitgevoerde “Telkens Weer”wat Willeke Alberti tot een succes zong in “Rooie Sien” is in deze voorstelling het openingsnummer na de pauze en wordt door Julia en Mitch op zo’n aangrijpende wijze gebracht dat ik rondom mij menig snik hoorde. Overigens het Sonneveld succes “Josefien” nu in de uitvoering van Mitch is zo geweldig gebracht dat hij daarvoor een ongekend applaus in ontvangst mocht nemen.

Als het slotlied “Het Dorp” met Sonneveld op het scherm  meezingend, evenals in de voorstelling van destijds, met deze vier toppers uit deze heerlijke theateravond vol herinneringen en meezing momenten klink, is het jammer dat de voorstelling al weer bijna voorbij is.
Het is zo’n geweldige avond vol nostalgische herinneringen en zulk mooi tijdloos materiaal waarbij nu nog beter blijkt hoe goed de teksten van Friso Wiegersma in elkaar zaten. Niet alleen qua structuur en opbouw, maar ook de meerdere lagen die veel van zijn liedteksten bevatten vallen nu nog beter op hun plaats, wat zeker te danken is aan de geweldige uitvoering die Frans, Vera, Julia en Mitch er aan geven.

De voorstelling “Telkens Weer Het Dorp”die vooralsnog alleen in het Zonnehuis aan het Zonneplein in Amsterdam Noord te zien is speelt  nog tot en met Sonnevelds geboortedag 28 juni aanstaande.

Voor informatie en reserveringen kijk op www.zonnehuismuziektheater.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.