Categorie: THEATER, MUZIEK

Dinsdag 04 Juli 2017 at 10:59 pm

Joke Bruijs, vijftig jaar in het vak, een jubileumconcert en cd

Joke Bruijs foto Jacques Nachtegaal Joke Bruijs foto Jacques Nachtegaal Joke Bruijs foto Jacques Nachtegaal

fotografie en tekst: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Dit jaar zit Joke Bruijs al weer vijftig jaar in het vak, en hoewel je het haar niet aanziet is ze toch al weer 65 jaar, wat inhoudt dat ze met 15 jaar als professioneel artiest is begonnen. Het begon eigenlijk allemaal met een talentenjacht waar ze als dertienjarige een platencontract won, waar ze meerdere malen voor naar Amsterdam moest reizen, en er maar geen album verscheen, zelfs geen single. Pas toen ze werd gevraagd bij het VARA Dansorkest als meisje van 15 lentes jong begon de professionele carrière echt gestalte te krijgen. Hiervoor moest ze wekelijks met haar moeder per trein vanuit haar Rotterdam naar Hilversum reizen om daar in de Studio enkele nummers in te zingen. We weten allemaal hoe het verder is gelopen, maar tijdens haar jubileum concert onlangs in de Rotterdamse Doelen vertelde zij tussen de nummers door haar muzikale en entertainment geschiedenis. Een rijke geschiedenis die via Jan Blaaser, Don Quishocking, haar solocabaret programma’s, tv series en een speelfilm van “Toen was Geluk” haar hebben gevormd tot wat ze nu is een absoluut allround entertainer, een leading lady uit Rotterdam

Enige weken geleden werden vrienden, collegae en de media al uitgenodigd om aan boord van een schip van de Rotterdamse Roeiers de presentatie mee te maken van haar jubileum cd “Young at Heart”, die haar werd uitgereikt op de Maas door Willem van Hanegem. Onder toeziend oog van o.a. ex echtgenoot en collega Gerard Cox, Mini en Maxi, Bert Nicodem, Jacques Herb, Loes Luca en vele anderen. Tevens werd toen door medeorganisator Bastiaan Ragas bekend gemaakt dat in navolging op deze cd er ook een speciaal voor Joke, door Van Engelenburg Theaterproducties, georganiseerd jubileumconcert zou plaatsvinden in de Rotterdamse Doelen. Het feestje op de Maas was de start up van een periode waarin Joke Bruijs op vele manieren werd geëerd met haar jubileum.

Het concert in de Doelen, wat maar liefst een half uur te laat aanving, vanwege de grote stroom bezoekers die allen veel te laat naar de bijna uitverkochte grote zaal gingen, was niet alleen een aaneenschakeling van leuke anekdotes maar tevens een proeve van bekwaamheid van de vele stijlen die Joke beheerst. De hoofdmoot bestond natuurlijk uit de nummers van haar jubileum cd, die vol staat met mooi (door Frits Landesbergen) gearrangeerde Jazz klassiekers uit het American Songbook, waaronder een mooie en eigenlijk heel bijzondere versie van “Fly me to he Moon” wat ook onder het aanwezige publiek zeer gewaardeerd werd. Toch ging het niet allemaal “van een Leie dakkie” zoals één van de genodigden tijdens de afterparty opmerkte.

Het orkest van 26 musici dat haar begeleide, zowel op de cd als tijdens dit concert, The North Sea Symphonic Big Band o.l.v. Jokes huidige echtgenoot Frits Landesbergen, was door de geluidstechnicus van dienst niet mooi uitgebalanceerd en klonk af en toe als een brei van klanken. Maar vooral de balans tussen Joke en het orkest was af en toe ver te zoeken, waardoor Joke die nog steeds een meer dan geweldige stem heeft, verzoop in het volume van het orkest. Met name in de spetterende stukken en in het eerste gedeelte van het concert zat daar de zwakke plek. Gelukkig werd het al naar gelang het concert vorderde wel wat beter, maar het bleef verre van optimaal, iets wat Joke zeker niet verdiende. Maar op die momenten als het klein en ingetogen bleef werd pas goed duidelijk dat Joke een meer dan geweldig Jazz zangeres is. Maar daar bleef het niet bij, Joke deed ook echt Rotterdamse stukken zoals van Jaap, en Arie Valkhoff, die door Gerard Cox, een van de gasten tijdens dit gala, even werd vergeten te noemen; “Nog altijd komen er schepen”, ook wel bekend als “De schuit van Blonde Arie” en samen met Gerard Cox, ”Diep in mijn Hart” en Joke liet zich even helemaal gaan als “Alie Cyaankali” een ooit door Annie M.G. Smidt geschreven echt Rotterdams lied.

Toch lag de nadruk op het jazzy materiaal zo ook bij haar gasten Jan Kooiman, Madeline Bell en Ron Brandsteder. Helaas was mevrouw Bell de weg en haar microfoon een beetje kwijt waardoor er een moment van verbijstering al snel om sloeg in luid gelach en wat Brandsteder er nou eigenlijk bij moest doen, Zijn kwaliteit als crooner is niet echt iets om over naar huis te schrijven, maar dat is natuurlijk bedoeld als promo voor de acht voorstellingen van “In de Oase Bar” die Joke en Gerard met gasten, waaronder die lange Brandsteder, later dit jaar in de Rotterdamse Doelen zullen verzorgen.

Het jubileumconcert was van oorsprong een leuk idee maar uitvoering en idee lagen toch iets verder uiteen dan verwacht, ook het door Jan Aarntzen verzorgde toneelbeeld leek haastwerk en kon niet al te veel waardering wegdragen. Jammer voor Joke maar zij heeft in ieder geval wel weer kunnen aantonen waarom zij al op dertienjarige leeftijd een belangrijke talentenjacht won, en die stem is alleen nog maar gegroeid. Om echt van haar te kunnen genieten raad ik de cd “Young at Heart” aan want die is wel degelijk van grote klasse.

Voor informatie over de cd en de aanstaande voorstellingen van “In de Oase Bar” kijk op www.vanengelenburgtheater.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.