Categorie: FESTIVAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 18 Juli 2017 at 3:59 pm

Afrika Hertme 2017 wederom een verrassend goede programmering!

Rokia Traore photo Hans Speekenbrink Rokia Traore photo Hans Speekenbrink Rokia Traore photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Het 29e Afrika Hertme Festival had een wat regenachtige start maar dat veranderde gelukkig in de loop van de dag en toen Rokia Traoré (Mali) haar geweldige mix van West-Afrikaanse muziek op het veld losliet, was het weer veel beter en werd het publiek uitzinnig bij een dansende en zingende Rokia waarna het bij de pompende ritmes en rockende gitaren van Jupiter & Okwess (Congo Kinshasa) helemaal uit z'n dak kon gaan.

Rajab Suleiman & Kithara photo Hans Speekenbrink Rajab Suleiman & Kithara photo Hans Speekenbrink Rajab Suleiman & Kithara photo Hans Speekenbrink

Het begon rustig met taarab muziek uit Tanzania en Zanzibar. De mooie natuurlijke mix van kanun-harpspeler Rajab Suleiman en zijn band Kithara was betoverend, vooral door de zang van Saada Nassor.
De darbuka beats en bongo grooves zweepten de boel langzaam op tot de Culturele Karavaan voor de Vrede langs kwam met Toeareg band Terakaft en de Ali Farka Touré Band uit Mali.

Terrakraft photo Hans Speekenbrink Terrakraft photo Hans Speekenbrink Ali Farka Toure Bandphoto Hans Speekenbrink

Programmeur Rob Lokhin vertelde het publiek vooraf dat hij februari dit jaar op het Festival sur Niger was geweest en daar de Ali Farka Touré Band had gezien en meteen had geboekt. Deze band met oa Afel Bocoum en Mamady Kelly was ooit de band van wijlen Ali Farka Touré geweest. Terakaft begon rustig met lome desert blues en ook al was het nog regenachtig je kon je bij hun muziek de broeierige hitte van de woestijn voorstellen en zeker ook bij de vurige desert rock waarmee de Toeareg musici hun korte optreden beëindigden.

De percussie van de Ali Farka Touré Band werd gedragen door de kalebas en de djembé die de kalebas enigszins overstemde. De prikkelende desert blues van de groep was zeer goed. Fadimata, bijnaam Disco, zangeres van de Malinese Toeareg band Tartit, had al mee gezongen met Terakaft en deed dat nu ook bij de Ali Farka Touré Band. Alle familieleden van Ali Farka Touré waren aanwezig in het publiek.

Chalo Correia photo Hans Speekenbrink Chalo Correia photo Hans Speekenbrink Chalo Correia photo Hans Speekenbrink

Zanger/gitarist Chalo Correia uit Angola bracht met zijn band onder andere de semba stijl uit zijn land, zo totaal anders dan de muziek uit Mali. Angola was een Portugese kolonie en de muziek ligt dichter tegen die van Kaapverdië en Brazilië aan. Op de warmbloedige ritmiek van Chalo Correia en zijn band (met oa 2 percussionisten) was het heerlijk dansen.

Rokia Traore Photo Hans Speekenbrink Rokia Traore Photo Hans Speekenbrink Rokia Traore Photo Hans Speekenbrink

Het feest ging door met de gemoderniseerde mandingo griot muziek van Rokia Traoré. Ze liet haar eigenzinnige en bijzondere vorm van afropop horen in een soort westerse bandbezetting met alleen de n'goni als traditioneel instrument. De ngoni gaf subtiele accenten in een wiegende cadans. Dit was aanvankelijk geen muziek om op te dansen maar mooie muziek om naar te luisteren, door de prachtige composities. Als de ngoni soleerde met twinkelende klanken werd het heel poëtisch. Langzamerhand gingen Rokia en haar band meer rocken. Ze sprak het publiek nog even toe en zei bv: 'We all come the same way, we all live the same way'. En door de jaren heen is Rokia Traoré steeds beter geworden, zo bleek maar weer. Ze heeft de perfecte mix gevonden van Malinese muziek en pop.

Jupiter photo Hans Speekenbrink Jupiter photo Hans Speekenbrink Jupiter photo Hans Speekenbrink

Een drummer met een rood masker was de meest markante verschijning van Jupiter & Okwess uit Congo Kinshasa. Onlangs kwam hun album Kin Sonic uit. Vanaf de eerste maat was de muziek van de band meteen al heel opzwepend en enerverend. Geen soukous of rumba maar rockende gitaren en pompende jungle grooves die deden denken aan ska.  Associaties met Staff Benda Bilili (ook uit Kinshasa) kwamen bovendrijven. Jupiter is ervan overtuigd dat de popmuziek die hij ooit in Oost-Berlijn hoorde geworteld is in de etnische muziek van Congo. Die heeft hij gemixt met Westerse muziek en omgevormd tot zijn eigen stijl.
De energieke performance van Jupiter zorgde voor een kolkende dansende massa en ging door tot de duisternis inviel.
Slotact was Dele Sosimi Afrobeat Orchestra. Sosimi, ooit toetsenist bij Fela Kuti en lid van de band van diens zoon Femi, bracht een vriendelijke en charmante vorm van Afrobeat. En was een mooie afsluiter van de zaterdag.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.