Categorie: THEATER, MUZIEK

Zaterdag 14 Oktober 2017 at 09:29 am

Radiostilte. Lichte toon in aangrijpende solo voorstelling Wendy Hoogendijk over de kwetsbaarheid van het leven.

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Thomas Heye en Marian Slagman (klik voor vergroting)

2017-10/radiostilte3_2.jpg 2017-10/radiostilte1_2.jpg 2017-10/wendy-hoogendijk-kleur-credits-foto-marian-slagman-george-visser_2.jpg

 Het tragische verhaal over de plotselinge dood van haar vader door een verkeersongeluk heeft zangeres/actrice Wendy Hoogendijk verwerkt in een aangrijpende en indrukwekkende solo voorstelling die 7 oktober in première ging in het Isala theater in Capelle aan de IJssel. Het thema 'dood' en hoe daarmee om te gaan inspireerde haar tot de voorstelling. Haar vader maakte in zijn jonge jaren een radioprogramma. De titel van de voorstelling en haar eerste in juni verschenen cd heet niet voor niks Radiostilte. Ze heeft de plotselinge dood van haar vader verwerkt in diverse songs die op de cd terecht kwamen.Wendy vertelt, acteert, zingt nummers van haar cd. Hoewel dit natuurlijk een zwaar thema is, heeft Wendy gekozen voor een lichte toon om haar verhaal te vertellen.

Luchtig begin

Als het publiek binnenkomt, draait de oude bandrecorder op 'n bureau al. Wendy komt langzaam vanachter haar bureau tevoorschijn; eerst alleen met haar handen waarmee ze een aantal spullen op het bureau zet. Het is de opmaat naar een radioprogramma waarin ze zittend achter het bureau vragen van luisteraars beantwoordt. Zoals haar vader dat met zijn piratenzender Radio Internationaal vroeger deed. Het is een luchtig begin. Ze drukt op een knop, er klinkt muziek waarop ze haar ode aan haar woonplaats Rotterdam zingt, ook te horen op de cd Radiostilte.

2017-10/radiostilte4_1.jpg 2017-10/radiostilte5.jpg 2017-10/wendy-hoogendijk_5.jpg

Stemmen uit het verleden

Stemmen uit het verleden vertellen haar verhaal via het radioprogramma. Dat zijn de stemmen van haar ex, een taxichauffeur, een politieagent. Heel makkelijk stapt ze door haar stemgebruik en 'n beweging van de ene in de andere rol. Haar spel is zo overtuigend dat je er als toeschouwer in mee gaat. De gesprekken via het radioprogramma zijn ongemakkelijk. Want praten over de dood is ongemakkelijk. Ze voert die gesprekken met een lichte touch en niet onbelangrijk met humor.

Ziekenhuis

In het ziekenhuis bezoekt ze haar vader, voor haar een hallucinerende trip. Via de song Stalen Uniform vertelt ze hoe politieagenten het slechte nieuws over haar vader' s dood komen vertellen. Ze weet vervolgens de ongemakkelijke sfeer van een begrafenis heel bijzonder neer te zetten. Ze betrekt het publiek erbij en vraagt ze hoe zij dat zouden doen: condoleren.  Ze maakt het persoonlijke universeel want iedereen kent die sfeer wel: het ongemakkelijke, maar ook de gezelligheid, het cake eten! Die deelt ze letterlijk uit aan het publiek. Ze vertelt over de herdenking van verkeersslachtoffers in Middelburg en zingt het lied De Lijst dat gaat over de lijst met verkeersslachtoffers waar haar vader ook op staat. En dan de ontkenning: "Jouw naam, die hoort hier niet." Ze speelt het zo dat je het als publiek meevoelt.

 Veerkracht

Zo heeft Wendy Hoogendijk het tragische verhaal over haar vader's dood verteld en wat het met haar heeft gedaan. Ze doet dat op een lichte toon.  Ze heeft in de voorstelling Radiostilte net als op de CD de juiste balans tussen zwaar en licht gevonden en dat maakt de voorstelling zeer de moeite waard. Het is sowieso indrukwekkend dat ze hierover een voorstelling heeft kunnen maken. Ze heeft Radiostilte gemaakt als een ode aan haar vader en aan iedereen die te vroeg is doodgegaan. En ze belicht gevoelens en situaties waar mensen het meestal niet over willen hebben. Wat je uit de voorstelling kunt halen, juist door de lichte toon die Wendy treft, is de veerkracht die je als mens hebt om na zo’n ingrijpende gebeurtenis door te kunnen gaan. Hoe ga je om met de dood van een dierbare? Hoe kom je daar krachtiger uit? De voorstelling Radiostilte kan zo een steun zijn voor mensen die hiermee geconfronteerd worden. Net als de CD die ze in juni in het Maastheater in Rotterdam presenteerde met de band waarmee ze  het album opnam. In de voorstelling zingt ze de nummers van de CD zonder de band. In deze theatersetting doet ze dat prima!

De voorstelling wordt 10 november nog 'n keer gespeeld in het Isala Theater. En op 23 november in het Maastheater in Rotterdam.  

2017-10/band-wendy-hoogendijk_1.jpg 2017-10/cd-radiostilte-boekje-voorkant_1.jpg 2017-10/radiostilte6_3.jpg
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.