Categorie: MUZIEK

Maandag 16 Oktober 2017 at 3:46 pm

De Schiedamse Jazzdistillery editie één was een mooie start voor een nieuwe traditie

Jazzdistillery foto Jacques Nachtegaal Jazzdistillery foto Jacques Nachtegaal Jazzdistillery foto Jacques Nachtegaal

Tekst & Fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Nee, het ging niet allemaal vlekkeloos, er waren wel een paar keer technische probleempjes en ook met de aanvangstijden nam men het niet zo nauw, maar misschien maakte juist dat de sfeer zo gemoedelijk op de eerste editie van Jazzdistillery in Jeneverstad Schiedam. Mede op Initiatief van Jazzpodium Waterweg werd met een vierkoppig festivalbestuur en een grote groep vrijwilligers voor de eerste maal een meerdaags festival georganiseerd onder de noemer Jazzdistillery. Maar je mag het woord Jazz best wat ruim bezien. Want het was, zoals tegenwoordig op de meeste Jazzfestivals allang niet louter Jazz wat er op de vloer wordt gebracht. Hoewel bestuurlid Nathalie Lans later tegen mij verklaarde dat geen muziekstijl zo divers is als jazz heb ik toch een iets andere mening daarover. Natuurlijk kent de jazz vooral de laatste jaren vele zijpaden, maar neem van mij aan dat bijvoorbeeld Ellen ten Damme, geen jazz is, maar ze was wel een van de hoogtepunten van het festival en dan is het niet zo’n probleem.

Begon het festival op vrijdag avond al om 18.00 uur de zaterdag en zondag kenden zelfs 14.00 uur als aanvangstijd. Later vertelde Nathalie Lans mij dat dit was met oog op vooral oudere bezoekers die lekker bij daglicht het grootste deel van het festival konden meemaken en ook voor de jeugd, waar een aantal workshops voor waren georganiseerd, zouden daardoor de drempel als minder hoog zien. In ieder geval viel het mij op dat het wel iedere dag iets voller werd op het sfeervolle festivalterrein aan het Doele plein waar naast de podia in de spiegeltent en in de St. Jorisdoele een gezellige foodmarket was waar menigeen zich smakelijk te goed deed.
Vooral in de avond uren was het een bijzonder gezellig toeven op de sfeervol verlichte foodmarket onder de mooi uitgelichte molen De Kameel. En altijd op de achtergrond de muziek die uit de spiegeltent naar buiten stroomd

Jazzdistillery foto Jacques Nachtegaal Jazzdistillery foto Jacques Nachtegaal Jazzdistillery foto Jacques Nachtegaal

De artiesten op het festival waren van verschillend pluimage van bijvoorbeeld de jonge veelbelovende band Funky Organizers, tot de oude rot Hans Dulfer, maar ook het concert van “Frank in Person & The Skyline Orchestra” een waanzinnig goede Sinatra show zorgden voor heerlijke momenten. Maar zoals ik het al zei jammer dat de techniek niet allemaal vlekkeloos verliep. In de spiegeltent was er geen reden tot klagen maar in de binnenzaal van de St. Jorisdoele was het af en toe ietwat rommelig, zoals bij het concert van vader en dochter Morgan waarbij vader Kit teveel geluid op zijn monitor kreeg en daardoor dochter Jo af en toe zelfs vals zong zoals in “Both Sides now”van Judy Collins wat ze aanvankelijk juist zo treffend begon. Ook zal in de toekomst er meer aan de belichting in deze zaal moeten gebeuren maar zoals ik al zei de sfeer was optimaal, mede door de aanwezigheid van veel medemusici uit de jazzscene die graag een kijkje kwamen nemen op dit nieuwe festival. Naast het geweldige concert van Ellen ten Damme die een groot deel uit haar theaterprogramma Berlijn – Parijs bracht en natuurlijk ook nu weer op haar handen ging lopen waren ook de concerten van Bart Wirtz en het trio Winter/Wijnen/Larsen optredens die ik niet graag gemist had. Ook het concert van T-Bone met in hun midden o.a. Joris Lutz en het concert van de Boris van der Lek/Egon Verhoeven band was er een die het publiek liet horen wat jazz allemaal binnen haar grenzen kent. Als we door die kleine beginners probleempjes heen prikken heeft Nederland er weer een zeer sfeervol en mooi kleinschalig meerdaags festival bij. Ook in 2018 zal Jazzdistillery in Schiedam het publiek wel weten te lokken.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.