Categorie: THEATER, TONEEL

Dinsdag 14 November 2017 at 9:02 pm

“De Verhoren” van Funktioneel Naakt gaat dieper en verder dan menigeen aanvankelijk denkt.

De verhoren foto Jacques Nachtegaal De verhoren foto Jacques Nachtegaal De verhoren foto Jacques Nachtegaal

Tekst & Fotografie: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Funktioneel Naakt is een toneel/theatergezelschap dat uit slechts drie personen bestaat, maar dit trio weet wel met de kwaliteit van het script en de intentie van spelen maar bovenal door het funktionele Naakt te overtuigen. Met dat laatste wordt niet bedoeld dat de drie, Truus de Boer, Remy van Keulen en Laurens de Groot, uit de kleren gaan, nee het naakte in hun naam slaat op de basic wijze waarop geacteerd wordt. Geen decorstukken en mooie achterdoeken, simpelweg houten blokken die de toeschouwer na enkele minuten herkent als het bed, de mobiele telefoon en of het mes, terwijl het simpelweg blokken en blokjes hout zijn, zelfs ongeverfd. Daarnaast volledig gekleed in het zwart, dus van alle opsmuk ontdaan. Het gaat bij Funktioneel Naakt om het acteren en het script en niet om de overbodige franje. Een goed toeschouwer mag en zal  de fantasie alle ruimte bieden.

In de voorstelling “De Verhoren” is het script van Laurens de Groot, overigens een mooi uitgewerkt en knap script, die zeer gedetailleerd en goed opgebouwd de drie karakters weet te beschrijven. Het sterke spel, de langdurige onderlinge samenwerking geeft een mooie chemie in het samenspel, vervolmaakt dit toneelstuk.
Vooral door de naakte situatie aan decorstukken is het aanvankelijk niet helemaal duidelijk wat de plaats van handeling is, maar door de tekst wordt dat toch vrij snel duidelijk. We kijken naar een hotelkamer waar Alisa (Truus de Boer) en Lodewijk ( Remy van Keulen) tijdens een congres worden gegijzeld door De Bleke (Laurens De Groot). Aanvankelijk wordt niet helemaal duidelijk wat De Bleke precies als doel voor ogen heeft. Wel blijkt dat hij niet solistisch werkt, door zijn telefoonconversaties met een andere persoon wat blijkt een fanatieke organisatie te zijn. De vraag groeit steeds meer tot hoe ver gaat de gijzelnemer, het komt tot geweld, zij het binnen de grenzen van het redelijk toelaatbare, maar opvallender is de kennis die De Bleke heeft over Lodewijk en in mindere mate over Alisa. Dat lost de gijzelnemer op door veel vragen te stellen en de twee hotelkamer delers tegen elkaar uit te spelen.
Het is kenmerkend voor deze voorstelling dat juist de tekst zoveel ruimte laat voor persoonlijke interpretatie van de toeschouwer. Iedereen zal verschillende sympathieën ontwikkelen en vanuit zijn of haar referentiekader partij kiezen. Want het wordt ook steeds duidelijker wat de drijfveer van De Bleke is, hoe hij hiertoe is gekomen en tot waar hij wil gaan. De gijzelnemer, of de hem ondersteunende organisatie heeft goed voorbereidend werk gedaan, er is heel veel bekend over de wijze van handelen van Lodewijk, zijn organisatie zijn handelspraktijken en nog veel meer.

Dit alles in een vrij kaal decor met zoals al benoemd slechts enkele blokken ongeverfd hout en spaanplaat, alle drie identiek gekleed maakt het tot een bijzondere toneelervaring van drie gedreven acteurs, die ieder voor zich al een brede ervaring bij toneel, film en televisie hebben opgedaan en dat herken je dan ook direct. Vooral de enige vrouw in dit gezelschap, Truus de Boer, die met grote regelmaat in tv series te zien is beheerst het kleine ingetogen spel op perfecte wijze, geen onnodige smuk, alles mooi ingetogen gehouden, dat geldt trouwens ook voor Van Keulen en De Groot, waardoor de geloofwaardigheid steeds sterker wordt. Vooral in de slotscene wordt de toeschouwer nog even heel duidelijk op de achterliggende feiten gedrukt en rijst de vraag wie is de ware schuldige. Dit gezelschap moet u in de gaten houden, het heeft absoluut potentie en ik heb het idee dat we nog veel meer van ze zullen gaan horen.
Voor informatie over Funktioneel Naakt
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.