Categorie: THEATER, MUZIEK

Dinsdag 05 December 2017 at 3:01 pm

Het Groot is anders Groot dan dat het eerder Groot was.

Het Groot Niet te Vermijden - the inevitables

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P


Het Groot Niet te Vermijden is sinds dit seizoen in samenstelling drastisch veranderd. In verband met gezondheidsklachten moesten Louis Kockelmann en Sjoerd Plak stoppen en kwam in eerste instantie als vervanger van Louis, Martin Bakker al halverwege de vorige tournee terug op zijn oude nest en werd ter vervanging van Sjoerd dit seizoen Evert Josemanders aan het collectief toegevoegd.  Jochem Kroon en Peter Tinke bleven natuurlijk ook in het Groot actief.

Het Groot heeft daardoor toch een ander smoel gekregen. Niet slechter, niet enorm veel beter, maar anders. Het geluid is daardoor wel verbeterd. Was het voorheen Sjoerd Plak die de gitaar bespeelde nu, in het nieuwe Groot Niet Te Vermijden spelen zowel Martin Bakker op gitaar (en natuurlijk de bas) ook Chris Grem op de snaren en wat blijkt, Chris is een begenadigd gitarist. Evert Josemanders is naast een komisch acteur ook nog eens een geweldig multi-instrumentalist op de blaasinstrumenten en daardoor klinkt het Groot bij tijd en wijle weer een beetje zoals in de tijd dat Bert van Bommel de groep nog frequenteerde.
Kortom Het Groot is een ander Groot geworden dat staat als een paal boven water.

In de nieuwe show “The Inevitables” is net als te doen gebruikelijk, nog steeds de aloude en bewezen succesformule van het Groot aanwezig. Snel wisselende scènes die van compleet uiteenlopende aard zijn en die het publiek tot tranen toe aan het lachen weten te maken. Maar zoals al gezegd muzikaal is er een grote sprong gemaakt. Door de toepassing van de vele blaasinstrumenten van Evert is een andere en uitgebreider sound binnen handbereik en dat wordt in deze splinternieuwe show eens en te meer bewezen. Er wordt met grote regelmaat muzikaal flink uitgepakt. Muziek die vooral Zuid Amerikaanse/Cubaanse invloeden herbergt. Soms deed het mij denken aan de succesformule van Herb Alpert met zijn Tijuana Brass, maar ook herken ik de sound van The Buena Vista Social Club, om ook weer direct te kunnen switchen naar Aziatische muzikale klanken waardoor je als publiek denkt in Noord Korea te zijn. De bijbehorende speelscènes maken het geheel nog overtuigender en door deze snel wisselende scènes maak je als het ware een vliegensvlugge wereldreis met spel en muziek maar wel op zijn Groots.

Dat nieuwkomer Evert ook als acteur, een komische noot heeft in te brengen bewijst hij in het laatste deel voor de pauze als de aloude Ome Willem nu als Ome Evert de zaal aan zijn voeten krijgt. Daarnaast is er ook veel meer komische speelruimte voor Chris Grem gekomen en zorgt hij voor o.a. het openingsnummer wat we eerder met grote regelmaat van Louis Kockelmann gewend waren. En ere wie ere toekomt, Chris kwijt zich op heerlijke wijze van zijn taak en zal binnen niet al te lange tijd het grote gemis aan Louis, wat ik zeker in het eerste deel van de show nog wel ervaarde, ons doen vergeten en vooral deel twee van deze ” The Inevitables “ maakt heel duidelijk dat het vernieuwde Groot nog een heel lang leven voor de boeg heeft. En natuurlijk zullen Louis en Sjoerd niet snel vergeten worden maar net als bij Bert van Bommel groeit ook het publiek mee in de nieuwe situatie en dat geeft mij de verwachting dat Het Groot nieuwe stijl ook nog eens nieuwe toeschouwergroepen zal aantrekken. Ik zag nu al wat verjonging in de zaal en dat zal in de komende jaren zich zeker doen voortzetten. Zeker scènes al de Karaoke bar en de kabouters zullen ook een jong nieuw publiek goed aanspreken. Nee, het Groot niet te vermijden is zeker niet Dood niet te vermijden. Het Groot gaat Groots door.

Voor info over speeldata  en dergelijke zie:  www.Hetgrootniettevermijden.nl  of www.GVProductions.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.