Categorie: THEATER, JAZZ, MUSICAL, MUZIEK

Vrijdag 08 December 2017 at 11:29 am

“From Sammy with love” een voorstelling met liefde en respect.

Sammy SammySammy Sammy

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Wie kent niet die kleine ietwat schuchtere Sammy Davis junior. Wij wel, maar de jeugd, nee die hebben zeker nog nooit van hem gehoord, ook jongeren niet. Ik denk dat de grens bij de 35 jaar a 40 jaar ligt. Dat is m.i. ook de doelgroep voor deze voorstelling. Een voorstelling met liefde en respect. En dat terwijl het script werd geschreven door Jonna Nordenskiöld die nog nooit van Davis had gehoord, maar na het verzoek van de twee Zweedse vertolkers Rennie Miro en Karl Dyall zich ging verdiepen in deze ras entertainer die zoals later zou blijken al met 4 jaar actief was in de entertainment. Nordenskiöld regisseerde ook deze Nederlandse KemnaSenf productie met nu Stanley Burleson & Freek Bartels. Wie Sammy speelt? Dat doen ze beiden, alleen wie de bolhoed draagt is Sammy, die zonder bolhoed speelt op dat moment een van de vele andere karakters uit het leven van Sammy Davis Jr. Zo komen naast Sammy’s vader en oma, die we alleen bij stem horen, onder andere ook Frank Sinatra, en May Britt, Sammy’s blanke echtgenote voorbij.

De voorstelling waarin de toeschouwer kan genieten van meesterlijke dans, waaronder tappen, speciaal voor beiden ingestudeerd met tapcoach Jerrel Houtsnee, en hoog niveau vocalen is er één die van meet af aan het respect voor Davis duidelijk maakt. Sammy Davis is al vanaf heel jong actief in de entertainmentwereld en uit de telefoongesprekken die hij met zijn grootmoeder voert is ook duidelijk te horen en te begrijpen hoe zijn huidskleur Davis jr. tot nagenoeg aan zijn dood aan keelkanker in 1990 een belemmerende factor is geweest. Ook wordt eens en te meer duidelijk hoe zeer bekrompen, lomp en racistisch de Amerikanen zijn. Als voorbeeld wordt gesteld dat mochten de twee andere leden van The Ratpack, Frank Sinatra en Dean Martin, wel door de voordeur naar binnen het derde Ratpack lid, Davis jr. moest door een achterdeur naar binnen. En meest schandelijk was de situatie waarin Davis gemanoeuvreerd werd bij de inauguratie van John F. Kennedy, waarbij Sammy werkelijk als vuil behandeld werd. Maar steeds weer bleef hij er gedwee onder, hoe hij soms ook geknecht werd. Dit zegt veel over Davis jr. maar in feite nog meer over de lafheid van de Amerikanen. In die situatie, zij het dan veel minder, verkeerden ook de ouders van zowel Burleson en Bartels. Respectievelijk met een Surinaamse vader en een Molukse moeder hebben ook zij, zo blijkt uit de voorstelling waar de parallellen met Davis en de twee acteurs worden doorgetrokken, ervaringen met discriminatie. Zoals in de tweede helft van de jaren zeventig van de vorige eeuw, wanneer Freek ’s Molukse moeder in een trein stapte zij, t.g.v. ervaringen met de Treinkaping bij de Punt, al snel in een lege coupe zat, omdat iedereen uit haar coupe wegliep. Ook heeft Stanley gelijkwaardige ervaringen in de woonplaats van zijn jeugd; Krommenie, die van nagenoeg identieke strekking zijn. Hoe huidskleur een leven kunnen maken of breken en in het geval van Sammy Davis jr. heeft het hem vele malen gebroken maar steeds weer bleef die glimlach op zijn gezicht en accepteerde hij het als “normaal”. En nog steeds, of moet ik zeggen steeds meer zie je het monster van de discriminatie en het racisme de kop opsteken.

Gelukkig waren er ook mooie momenten in het leven van Davis jr. En in deze heerlijke voorstelling komen de meesten daarvan ook duidelijk in het voetlicht. En dat alles in een zeer functioneel summier decor wat de beide acteurs heel veel speel- en spelruimte biedt en vooral de lenigheid en souplesse van Burleson en Bartels toont aan wat een klasse hier op de vloer staat. Burleson, inmiddels de vijftig gepasseerd, gaat in deze voorstelling met een bezieling als van een jonge god en zijn 20 jaar jongere partner Bartels vormt met hem een ijzersterk koppel dat met “From Sammy With Love” een zeer pakkende maar bovenal respectvolle voorstelling speelt over een van de allergrootste entertainers van de vorige eeuw, dat moge blijken uit het slot van de voorstelling.

Waarover ik wil besluiten met een ieder aan te raden, jong of oud, om deze theatervoorstelling vooral niet te missen. Je krijgt er spijt van als je niet zou gaan.

Voor informatie en speeldata kijk op: www.kemnasenf.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.