Categorie: THEATER, DANS, MUSICAL, MUZIEK

Dinsdag 12 December 2017 at 6:19 pm

Tips voor bijzondere voorstellingen die ik niemand wil onthouden.

Theater Tips Theater Tips Theater Tips

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

De komende maand is het voor koor en balletliefhebbers genieten in de Nederlandse theaters.

Natuurlijk is december een uitgelezen maand voor mooie muziek en heerlijke koorzang maar in de komende periode worden we hier in Nederland ook nog eens verrast met de komst van het Don Kozakkenkoor. Dit Russische koor dat onder leiding staat van de “Nederlandse Rus” Marcel Verhoeff, komt voor een serie concerten naar ons land, onder de welluidende titel “A Journey to Russia” en mede in het kader van het 25 jarig bestaan van dit koor dat de ziel van de oorspronkelijke Kozakken met zich mee draagt. Liederen van wanhoop en desperatie maar ook van bezieling en strijdbaarheid zijn de kracht van dit geweldig krachtige koor. Het koor zal begeleid worden door het beroemde Instrumental Solists ensemble Philarmonia uit Moskou. Deze muzikaal overtuigende combi zal in een groot aantal plaatsen in Nederland van zich laten horen voor informatie kijkt u op de concertlijst van: www.donkosak.com

Theater Tips Theater Tips Theater Tips

Voor de liefhebbers van dans is de klassieker “Sleeping Beauty” (Doornroosje), ooit in opdracht van Tsaar Alexander Romanov III, in 1890 door het beroemde Keizerlijk Ballet uit Sint Petersburg gemaakte sprookjes ballet op de muziek van Pjotr Iljitsch Tsjaikovski en met de choreografie van de speciaal uit Frankrijk voor deze opdracht over gekomen Marius Petipa, nu ook weer in ons land te zien. Dit keer in een meesterlijk mooie uitvoering door het Nationaal ballet van Oekraïne Odessa. Echter er is slechts een beperkt aantal voorstellingen in ons land te zien dus haast je voor kaarten voor deze bijzonder mooie versie van “Sleeping Beauty”

Deze voorstelling is te zien in het Rai theater in Amsterdam (21-12), Zuiderstrandtheater in Den Haag/Scheveningen (23-12) en het Parkstad Theater Limburg in Heerlen (24-12).

De laatste voorstelling die ik extra onder de aandacht wil brengen is het ballet “De Notenkraker” eveneens op muziek van Pjotr Iljitsch Tsjaikovsky en in de choreografie, libretto en regie van Radu Poklitaru uitgevoerd door het Kiev Modern Ballet, opgericht in 2006. Dit ensemble wordt wereldwijd geroemd door de gedurfde moderne en soms met humor gemaakte choreografische producties. Het gezelschap herbergt een groot aantal toonzettende dansers die in deze heerlijk theatrale versie aantonen niet voor niets wereldwijd zeer gewaardeerd te worden. Choreograaf Poklitaru maakt met zijn verfrissend moderne en zeer aanstekelijke versie “De Notenkraker” nog toegankelijker dan tevoren en vooral door de mengeling van klassieke en moderne dansstijlen is deze versie van het aloude balletstuk aanzienlijk aantrekkelijker voor het hele gezin. Zowel jong als oud zullen genieten van deze compleet verrassende voorstelling. Te zien in Nederland van 25 tot en met 30 december in o.a. Culemborg, Ede, Leiden Oirschot en Hogezand-Sappemeer.

Tot slot wijs ik op de korte tournee van het Kiev Koor Credo dat in ons land in de maand december onder andere zal optreden in Steenwijk, Zierikzee, Amsterdam, Zeist, Breda en Rijssen. Het koor zal hier in ons land optreden o.l.v. Boghdan Plish. Hij zal dit prijzen winnende koor tijdens deze tournee laten schitteren zoals ze eerder onder andere deden in het VPRO tv programma Vrije Geluiden. Het koor zingt ondermeer gewijde koorzang uit de Oekraïne, met wortels uit de byzantijnse en Oosters Orthodoxe geschiedenis maar ook met modern repertoire van Oekraïense en internationale componisten zoals, Arvo Pärt en Valentin Silvestrov. Van 16 tot en met 26 december zijn zij te horen en zien in o.a. Barneveld, Steenwijk, Zierikzee, Groningen, Zeist, het Chassé theater in Breda en in de spiegelzaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Het is een korte tournee en de kaarten gaan snel dus haast u om niets te missen.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.