Categorie: THEATER, MUSICAL, MUZIEK, TONEEL

Dinsdag 19 December 2017 at 5:55 pm

Mozart, de musical, blaast je ondersteboven!

mozart mozart mozart

Tekst en fotografie Jacques Nachtegaal  - Het Collectief N & P (tenzij anders vermeld)

Het was noodweer toen ik naar de Stadsschouwburg in Antwerpen reed, in plaats van de gebruikelijke zeventig minuten duurde de barre rit door de sneeuw dit keer bijna drie uur. Vrienden en bekenden verklaarden mij voor gek, “voor een musical?” maar mensen wat ben ik blij dat ik het weer heb getrotseerd. Was ik helemaal enthousiast over Soldaat van Oranje als het beste dat ik ooit op musical gebied zag. Deze Music Hall productie van Mozart, the musical, doet er zeker niet voor onder.

Het is een ware onderdompeling in een musical die precies is zoals een musical moet zijn. Alles is tot in de kleinste details verzorgd. Een pakkend verhaal dat echt binnenkomt, meesterlijk mooie decors, kleding die het verhaal ondersteunt en verduidelijkt, een orkest dat klinkt als een klok en een droomcast met niet alleen geweldige acteurs en actrices maar bovenal ook nog eens voorzien van prachtige stemmen. Dit is het neusje van de zalm, dit is zo’n productie die je niet mag missen, onder geen beding.

Mozart, Foto Music Hall Belgie Mozart, Foto Music Hall Belgie Mozart, Foto Music Hall Belgie

Het verhaal gaat over het turbulente leven van Mozart en niet zozeer over zijn muziek, wel over zijn levensstijl, zijn gedrag, zijn lak aan hiërarchie en het vrijgevochten gedrag ten opzichte van zijn vader. En dat was in die tijd iets heel afwijkends. Misschien was Mozart wel de eerste echte vrijgevochten rocker, leefde hij in onze tijd dat was hij zeker zo bestempeld.

In deze derde samenwerking tussen het Vlaamse Music Hall en het Oostenrijkse Vereinigte Bühnen Wien is na “Elisabeth” en de “Dans der Vampieren”, “Mozart, de musical” opnieuw een samenwerking in successie.  Dat is in belangrijke mate te danken aan de geweldige cast hier in Antwerpen, waarin er zeker twee, zo niet zelfs veel meer, uitschieters zijn.  Vader Leopold Mozart, gespeeld door de Nederlandse Paul Vaes en titelrol vertolker Ruben van Keer zijn meer dan overtuigend, gezegend met meesterlijk mooie stemmen en ook nog eens geweldige acteurs dragen samen al deze productie maar ook Tim Saey als Hieronymus Colloredo , de Haagse Ana Milva Gomes als Barones Von Waldstetten en de eveneens Nederlandse Lillian Maandag als zus Nannerl Mozart schitteren op het allerhoogste niveau.  Maar de eerlijkheid gebied mij om te stellen dat deze productie tot in de kleinste rollen geweldig is gecast. Als ik één minpunt zou moeten noemen is dat het een erg lange zit is, maar wel een voorstelling die overigens geen seconde verveelt.
Dankzij de prachtig mooi geprojecteerde locatie-decors en de daardoor gecreëerde diepte en sfeer op het podium, de onverwachte en meer dan verrassende scènes die de rebellie van de jonge componist meer dan duidelijk maken werken meer dan versterkend op het verhaal.

“Mozart, de musical” is een voorstelling die vooralsnog alleen in de Stadsschouwburg in Antwerpen te zien is, Voorlopig al in de verlenging tot 7 januari 2018, maar het zou mij geen moment verbazen als er ook een Nederlands vervolg zal komen. Helaas moeten we het hier dan waarschijnlijk wel stellen zonder de jonge Mozart die in België vertolkt wordt door Anneleen Lambrecht, Linde de Geest en de enige jongen, Dries van Cauwenbergh, die ook de première speelde en  nagenoeg de hele voorstelling on stage is. In België blijkt de wetgeving voor het spelen, en daardoor ontwikkelen, van jong talent iets soepeler geregeld dan hier in Nederland. Wilt u er zeker van zijn dat u niets mist raad ik toch aan de reis naar Antwerpen te maken,

Voor informatie zie: www.MusicHall.be
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.