Categorie: THEATER, JAZZ, MUZIEK

Donderdag 01 Maart 2018 at 9:14 pm

“Billie! Lady sings the blues” Een muziekervaring die je moet ondergaan, geweldig!

Billie! Lady sings the blues foto Jacques Nachtegaal Billie! Lady sings the blues foto Jacques Nachtegaal Billie! Lady sings the blues foto Jacques Nachtegaal

Tekst & fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Het is hartverwarmend hoe mooi en integer ook deze Legends voorstelling “Billie! Lady sings the blues”, is geproduceerd. Michael Varenkamp mede eigenaar en oprichter van Legends heeft al eerder bewezen prachtige producties te kunnen maken. Producties waarin de liefde voor muziek steeds weer de boventoon voert. Zo ook in deze voorstelling, “Billie! Lady sings the blues” waarin wederom Joy Wielkens de vrouwelijke hoofdrol op zich neemt. Joy een absolute duizendpoot, ze zong Fado, Soul en nu dus Jazz en neem van mij aan haar stem is Jazz pur sang, met een mooie brug naar de blues. Wielkens kan eigenlijk alles aan. Maar let wel op het is geen look a like of imitatie voorstelling geworden, Het is een verhaal dat een deel van de geschiedenis van de Jazz beschrijft, met daarin flarden van het leven van Billie Holiday.

Als de voorstelling de deuren laat openen tot de zaal zit Varekamp al op  de sofa die is geplaatst in een denkbeeldige kleedkamer in een tent. Een tent? Inderdaad, veel Jazz en blues artiesten trokken met hun gezelschap door het Amerikaanse en traden niet zelden op in schuren op boerderijen en kleine locaties, met de bus die hun vervoerde namen ze ook een kleedkamertent mee en dat was een gegeven wat Varekamp in deze voorstelling heeft toegepast. Hij opent de show ook met de woorden stel dat dit de kleedkamer van Billie Holiday zou zijn met spiegel, kleding en musici, hoe zou dat dan geweest zijn. Met een meesterlijk drietal musici naast Varekamp op trompet en als zanger brengt de frêle Joy Wielkens een doorsnede van de jazz en blues uit de jaren net na de Amerikaanse drooglegging tot eind jaren vijftig. Prachtig mooi en goed geselecteerd materiaal komt voorbij, Natuurlijk “The Lady sings the blues”, maar ook “My baby just cares for me” en “I am a fool to want you” en Varekamp schittert in “La bas la Bas” waarin hij aantoont een dijk van een stem te hebben en longen als zuurstofflessen. Echter het programma biedt veel meer dan louter deze twee kanjers, zo lopen de rillingen werkelijk over je rug van emotie als bassist Harry Emmery zijn solo speelt. Zelfs het opgediepte fotomateriaal verbaasde mij door de geweldige kwaliteit van de foto’s uit ver vervlogen dagen.

Kortom Deze voorstelling van Legends “Billie! Lady sings the blues” is er weer zo een die je niet mag missen, hoewel de puriteinen onder ons vinden dat er te weinig echt Billie Holiday in zit en Joy Wielkens veel meer had mogen zingen, waar ik over het laatste het wel mee eens ben, ging ik met een heel goed gevoel en een tevreden ervaring rijker, huiswaarts en raad ik iedereen die het maar horen of lezen wil aan om dit theaterpareltje te gaan zien. Het is meer dan de moeite waard.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.