Categorie: THEATER, TONEEL

Vrijdag 09 Maart 2018 at 8:14 pm

“Aquarium” is niet echt een doorsnee komische theaterthriller..

Aquarium foto Ben van Duin Aquarium foto Ben van Duin Aquarium foto Ben van Duin

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Het is misschien aanvankelijk wat verwarrend en twijfel je aan de achterliggende gedachtegang van de vier hoofdrolspelers, echter als je iets meer in het stuk zit en jezelf realiseert dat er meer is dan er in woorden en gebaren geboden wordt, wordt het steeds duidelijker. “Aquarium” is niet het standaard stukje thrillertheater. Het is meer, veel meer, Naast het feit dat we te maken hebben met vier absolute topacteurs, Pierre Bokma, Annick Boer, Jacqueline Blom en Guy Clemens

Als Birgit (Blom) en haar iets jongere partner Walter (Clemens) hun nieuwe appartement betrekken staan al heel snel de buren voor de deur en zij praten zich werkelijk binnen in het leven van het onlangs verhuisde koppel. Rudy (Bokma) en zijn vrouw Doris (Boer) weten zich zo in het leven van de twee nieuwe bewoners in te dringen dat je als toeschouwer medelijden krijgt met tv presentatrice Birgit en haar schrijvende en onderzoek verrichtende partner. De meest vreemde vragen krijgt Birgit door Doris gesteld. In eerste instantie wordt je als toeschouwer juist door de simpelheid van die vragen volledig op het verkeerde been gezet en denk je te maken te hebben met een dommig buurvrouwtje. Haar man Rudy is een heel ander verhaal die weet overal alles beter over en wil ook steeds spijkers met koppen slaan. Reparaties laat hij niet wachten, en temperatuuradvies over de koffie geeft hij ongevraagd maar zeer dwingend. Niet te koud, niet te warm, want als de temperatuur niet deugd, wordt de koffie of bitter of zuur. En al lijkt het verhaal zich op deze toon voort te kabbelen, in het achterhoofd van Rudy en Doris speelt een heel ander scenario dan Birgit en Walter maar ook het publiek in eerste instantie denken. Dat Rudy iets ondefinieerbaars doet bij de inlichtingendienst houdt het spannend. Vooral als Doris meldt dat er van Birgit bij de dienst niets bekend is, maar dat er van Walter een dossier bestaat. Hoe het precies zit kan ze niet zeggen, daar mag Rudy niets over zeggen, zo wordt het allemaal steeds interessanter. Regisseur Aat Ceelen heeft van dit stuk van Nathan Vecht een heerlijke theatervoorstelling weten te maken. Een voorstelling, die hoewel het wat stroef op gang komt, uiteindelijk over gaat in een heerlijk kat en muis spel. De uiteindelijke plot zal mogelijk toch verbazen.

Heel toepasselijk is ook het wel wat drukke, maar zeer functionele decor van verhuiskisten waaruit, te pas en te onpas, zaken voor de dag komen die vooral door Rudy, die zich steeds vreemder gaat gedragen, tot een nagenoeg vergelijkbaar personage als de rol die hij speelt als Duitse leraar in Rundfunk op televisie. Hij wordt vals, doortrapt en ietwat nazistisch.  

“Aquarium” is een verfrissende voorstelling waarin de kwaliteit van de acteurs en hun specialismes sterk worden uitgebuit. Zo is de humor en de timing van Annick Boer het vileine van Pierre Bokma en de onbevangenheid waarmee Guy Clemens acteren in dit stuk van enorm nut en geweldig is de rol van Birgit zoals die wordt ingevuld door Jacqueline Blom, af en toe bij het hysterische af. “Aquarium”is een voorstelling die je gewoon lekker moet ondergaan in het zachte pluche van de theaterstoel om er later met je medebezoekers in de Foyer nog even over na te praten want het viel mij op dat de plot bij verschillende toeschouwers tot diverse conclusies heeft geleid en dat maakt deze voorstelling juist zo interessant.

Voor informatie & speellijst: www.hummelinckstuurman.nl/voorstelling/Aquarium
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.