Categorie: THEATER, CIRCUS EN SHOW, MUZIEK

Zondag 01 April 2018 at 11:45 am

Alex Klaasen’s - Showponies overtreft alle verwachtingen.

Showponies foto jacques Nachtegaal Showponies foto jacques Nachtegaal Showponies foto jacques Nachtegaal

Tekst & Fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief.

Vanwege zijn enorme talent en veelzijdigheid had ik zeer hoge verwachtingen van de Alex Klaasen revue “Showponies”, maar wat wij tijdens de première in het DeLaMar geboden kregen overtrof elke verwachting, hoe hoog dan ook. Deze show had zo uit Las Vegas of van Broadway of WestEnd kunnen komen. On-Nederlands, het Hollandse spruitjesniveau ver maar dan ook heel ver overtreffend en zo knap in elkaar gezet in een tempo waar je af en toe zelfs als publiek even van moest uitblazen. Hiervoor gaat men naar het theater, humor, sentiment en emotie alles verpakt in een bijna drie uur durende avond absoluut top entertainment. En niet alleen van Alex Klaasen.

Showponies foto jacques Nachtegaal Showponies foto Jacques Nachtegaal Showponies foto Jacques Nachtegaal

Voor deze revue, heeft Klaasen zich omringd met een groep talenten van de bovenste soort. In de eerste plaats Freek Bartels, een talent dat zich al ruimschoots heeft bewezen en volgens mij in de toekomst evenals Alex leading zal zijn. Eerder dit seizoen zag ik hem spetteren naast Stanley Burleson in “From Sammy with love” en nu is hij de belangrijkste opponent en aanvulling op Alex. Daniel Cornelissen verbaasde eerder vriend en vijand met zijn rol in “Vastgoed BV” en zijn aanwezigheid in de films ”Feuten” en “De zevende Hemel” zetten hem duidelijk op de kaart. Voor Roman Brasser is Showponies de eerst professionele productie na het afstuderen aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten maar als je zou stellen dit is zijn 10e productie geloofde je het direct. Die zelfde spelovertuiging hebben Jip Smit en Jolijn Henneman. Keifer Zwart, Stef Van Gelder en Cripta Scheepers vormen verder het collectief dat Alex op vakkundige wijze om zich heen heeft gebouwd.

Eerder stelde ik al dat de revue een waanzinnig hoog tempo heeft, maar ook nog eens een zeer hoge grapdichtheid, toch zitten er bijzonder veel dubbele bodems en lagen in waardoor je niet zelden tijdens de aanvankelijk bulderende lach je realiseert dit is eigenlijk niet om te lachen maar diep triest en emotioneel. Klaassen die Showponies schreef samen met Niek Barendsen en Jurian van Dongen werkte voor deze productie met maar liefst vier componisten/arrangeurs; Rutger de Bekker, Jan & Keez Groenteman en Peter van de Witte. Opvallend is dat Klaasen in deze productie heel veel met jongeren en leeftijdgenoten werkt er zijn slechts enkele oude rotten voor deze productie aangetrokken, een van hen is regisseur Gijs de Lange die heel mooi over “Showponies” stelt: ”Vermomming als onthulling daar komt het op neer”. En dat is precies de kern van deze heerlijk avondvullende theatervoorstelling die alles biedt wat u wilt zien en horen. Van een bulderende lach naar een traan in de ooghoek. Humor en verkillende realiteit wisselen elkaar af in moordend tempo. Ligt de nadruk van het programma voor de pauze op het gehele gezelschap, na de pauze, met een prachtig decor van Janne Sterke, is het hoofdzakelijk Alex die zijn kwaliteiten nog eens heel duidelijk onderstreept en laat zien waar hij allemaal toe in staat is. In deze acte mag ook de rol van Freek Bartels niet onbelicht blijven. In het samenspel tussen Alex en Freek zit zelfs veel meer dan spel de chemie tussen deze twee absolute toppers heeft een zeer diepe impact en emotioneert tot op het bot.

Als u dit seizoen een theaterhoogtepunt niet wilt missen kunt u niet om Showponies heen, dit is echt revue 2.0 en van ongekende klasse. Van Duin was een grootmeester op revue gebied, maar ik kan niet anders stellen dan dat de Alex Klaasen cs. hem met “Showponies” hem met de snelheid van een komeet voorbij snelt.

Voor informatie en speeldata kijk op: www.AlexKlaasen.nl en/of www.kemnasenf.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.