Categorie: THEATER, TONEEL

Woensdag 18 April 2018 at 09:08 am

The Color Purple – misschien wel de meest ontroerende musical ever.

Color Purple foto Jacques Nachtegaal Color Purple foto Jacques Nachtegaal Color Purple foto Jacques Nachtegaal

Tekst & Fotografie: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Amsterdam Noord, in een oude loods omgetoverd met zeecontainers waar drankjes in worden verkocht, of als wand worden gebruikt is een theater gecreëerd. In deze NDSM Loods is daardoor een theater met plaats voor ruim 500 personen ontstaan en daar ging deze week de Nederlandstalige versie van The Color Purple in première. Een Koninklijke première want onder de vele genodigden bevond zich hare majesteit Koningin Maxima. En zover ik het kon zien genoot ook majesteit met volle teugen van deze zeer emotionerende musical. Een musical waarin alles klopte tot in de details toe.

Na het succes van de film van Spielberg en de Broadway versie leek het wel of geen enkele Nederlandse producent het aandurfde om deze voorstelling naar Nederland te halen. Gelukkig heeft Maarten Voogel met Opus One onder de vlag van Zonnehuis producties wel de kloten om deze musical, die nu eens niet overladen is met bombarie, spektakel en radiohits in een volledig Nederlandse versie op de planken te brengen. Alleen daarvoor verdienen ze al alle hulde maar door de regie en de prachtige soepele vertaling van Koen van Dijk is het een nog groter succes dan al verwacht van deze producent, die al eerder ook met o.a. “Kiss of the Spider Woman” en “Bridges of Madison County” meesterlijke producties op de planken bracht.

The Color Purple speelt in het zuiden van Amerika, kort na de afschaffing van de slavernij. Duidelijk wordt dat de onderdrukking nog steeds niet voorbij is en dat het tol van die onmenselijke periode in de Amerikaanse geschiedenis haar sporen achterlaat.
De 14 jarige Celie(geweldig gespeeld door Naomi van der Linden) wordt door haar vader(Kenneth Herdigein), die naar later blijkt haar stiefvader te zijn, al jaren misbruikt en de twee kinderen die daar uit werden geboren heeft hij weggegeven. Dan geeft hij Celie, die samen met haar zusje Nettie(Carmen van Mulier) opgroeide weg aan de weduwenaar Mister (Edwin Jonker) om zijn kinderen op te voeden en in wezen haar huishoudster te zijn. Ook hij misbruikt Celie die daardoor alle vertrouwen in de mannen kwijt raakt. Als Nettie dan het ouderlijk huis ontvlucht en verdwijnt, vreest Celie voor het leven van haar zusje. Ook hoort zij niets meer van Nettie. Het is dan eigenlijk ook niet verrassend dat als zij aandacht en warmte krijgt van de rondreizende zangeres entertainer Shug (een zeer overtuigende rol van Anna Milva Gomes) dat Celie warme gevoelens voor Shug ontwikkeld wat uiteindelijk leidt tot een lesbische verhouding. Dit laatste heeft Spielberg in zijn film achterwege gelaten maar anno 2018 in Van Dijk’s versie is dit onderdeel heel mooi en emotioneel uitgewerkt wat deze versie zoveel extra diepgang geeft. Verder wil ik eigenlijk over het zeer mooi uitgewerkte en geweldig sterk geacteerde emotionele verhaal niets kwijt want dat moe iedereen zelf maar gaan zien. Wel wil ik nog kwijt dat de muzikale ondersteuning van het vijftal musici o.l.v. Paul Maassen uitermate sterk genoemd mag worden en dat Vera Mann als Acting Coach haar werk fantastisch gedaan heeft. Ook voor de overige rollen van onder andere Jeanine La Rose (Sofia). Carlos de Vries (Harpo) en Jerrel Houtsnee (Dominee, Grady & Buster). Ook het decor van Eric Goosens is door de eenvoud en herkenbaarheid een extra herinnering aan de Katoenvelden en de kostuums van Joost van Wijmen zijn uiterst treffend gekozen. Kortom The Color Purple is een absolute aanrader, en voor mij persoonlijk de eerste musical ever waarbij ik aan het slot met een gigantische brok in de keel meerdere mmalen moest slikken om de tranen tegen te houden. Mensen wat waanzinnig mooi en emotioneel gespeeld. Ik denk dan ook dat ik zonder schroom kan stellen dat dit momenteel de meest indrukwekkende musical is die in ons land te zien is en die eigenlijk geen enkele theaterliefhebber mag missen.

The Color Purple is nog te zien in de NDSM loods tot en met maandag 14 mei, waarna er vanaf 12 oktober tot 10 januari 2019 getoerd zal worden langs alle grote theaters van ons land en in de periode 7 november tot en met 25 november zal deze productie in het DeLaMar theater staan.

Voor kaarten en informatie kijk op: www.colorpurplemusical.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.