Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 05 Mei 2018 at 11:26 am

De twee meest belangrijke Jazz festivals van Belgiƫ zijn weer mooi ingekleurd

Melanie de Biasio photo Hans Speekenbrink Tom Jones photo Hans Speekenbrink Lyday Linn photo Hans Speekenbrink

Tekst: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P foto's Hans Speekenbrink (klik voor groter)

De twee meest importante jazz festivals van België, Gent Jazz (29 juni tot en met 8 juli) en Jazz Middelheim (9 tot en met 12 augustus in Park Den Brandt in Antwerpen) hebben zich weer verzekerd van een mooi programma. Hoewel bij het schrijven van dit artikel nog niet alle onderdelen volledig zijn ingevuld kan ik nu al stellen dat de muziekliefhebbers volledig tevreden gesteld zullen worden. Om te beginnen het festival in het altijd zo sfeervolle en gastvrije Gent. Daar op Bijloke zal het Jazz minnend publiek maar ook de liefhebber van muziek in het algemeen verbaasd staan welke topattracties dit jaar weer gecontracteerd zijn

.

Al direct op de eerste avond vrijdag 29 juni 2018 is het prijs. Dan treedt de voormalig medefrontman van The Talking Heads David Byrne in het voetlicht. Deze beeldend kunstenaar, schrijver en componist en in de grote tent van Gent Jazz zal Byrne zijn nieuwe album, “American Utopia”, het eerste na 14 jaar stilzwijgen, aan het publiek presenteren. Maar ook materiaal uit zijn Talking Heads periode zal niet geschuwd worden en o.a. dit materiaal, veelal in een nieuw arrangement zal het publiek naar deze Gentse dreven weten te trekken. Byrne zal om 22.30 de mainstage betreden, wie hem op dat podium die avond voor gaan is nog niet helemaal bekend. Zaterdag 30 juni wordt overgeslagen maar zondag 1 juli biedt onder andere Melanie de Biasio op het hoofdpodium. Zij is in Gent zeker geen onbekende en zal net als de voorgaande keren dat ze hier op de vloer stond het publiek wederom in vervoering weten te brengen met haar bijzondere stemgeluid en haar prachtige arrangementen. De Biasio zal overigens in augustus ook op Jazz Middelheim spelen.

Maandag 2 juli zal weer een rustdag zijn maar op dinsdag 3 juli barst het dak van de tent want dan zal na Lady Linn & the Magnificent Bigband niemand minder dan Sir Tom Jones het podium laten schudden. De vraag zal zijn hoeveel dames zullen dit keer hun slip of string richting deze hypnotiserende Brit werpen. Zeker is dat Jones, de voormalig mijnwerker uit Wales met dat imponerende stemgeluid, een van de grote klappers van het festival zal worden, want deze reeds 77 jarige is momenteel nog steeds de beste stageperformer die nog op de podia te zien is.

Chico Freeman photo Hans Speekenbrink Brad Mehldau photo Hans Speekenbrink John Scofield photo Hans Speekenbrink

Op donderdag 5 juli kijk ik al uit naar het optreden van Chico Freeman en zijn kwartet. Deze saxofonist uit Chicago is alom geroemd om zijn live optredens waar hij een sfeer weet te creëren die als bijzonder omschreven mag worden. Op deze avond zijn verder op de main stage Brad Mehldau en zijn trio alsmede de formatie Hudson te horen. Hudson heeft o.a. John Scofield en Jack DeJohnette in de gelederen en beloofd een mooi concert te gaan presenteren.

Jack de Johnette photo Hans Speekenbrink Paolo Conte photo Hans Speekenbrink Jef Neve photo Hans Speekenbrink

Vanaf deze donderdag gaat het festival zonder onderbreken dagelijks door tot en met zondag 8 juli, met nog een paar heel prettige muzikale verrassingen zoals; vrijdag 6 juli Jeff Neve en later die avond wederom een klapper als Paolo Conte achter de vleugel zal plaatsnemen. Deze van oorsprong Italiaanse advocaat heeft vooral aan het eind van de vorige eeuw, Italië met vocale Jazz op de kaart gezet met songs als “Max” en “Comme Di”. Songs die hoogstwaarschijnlijk ook in Gent gespeeld zullen gaan worden. Kandace Springs die eerder die avond op de Mainstage zal staan zal door u hoogstwaarschijnlijk vanaf dat moment aan het hart liggen want deze “Prince protegé” is een lust voor het oog en het oor, maar dat kunt u zelf beoordelen vanaf 20.30 uur op deze vrijdag.

Jason Moran photo Hans Speekenbrink Phoroah Sanders photo Hans Speekenbrink Pharoah Sanders photo Hans Speekenbrink

Zaterdag en zondag bieden dan ook nog eens Jason Moran and the Bandwagon, met als sluiting van de zaterdagavond Pharoah Sanders, deze legendarische Jazz saxofonist neemt niemand minder dan multi-instrumentalist Nicholas Payton uit New Orleans met zich mee in zijn formatie. Ook deze avond zal menigeen lang bij blijven. Op de slotdag van Gent Jazz 2018, zondag 8 juli, zal het grote publiek vooral voor The Roots naar Bijloke trekken, maar ook Selah Sue die eerder die dag het hoofdpodium gaat betreden zal op deze slotdag acte de prescense geven en laten horen waarom ondergetekende ook enorm naar dit concert uitkijkt. Want vlak haar zeker niet uit, zij heeft inmiddels een niveau bereikt dat ze concertavonden in iets speciaals kan doen veranderen, iets wat ik in Gent zeker van haar verwacht.

Kortom ook al is Gent Jazz nog niet volledig volboekt er kan nu al gesteld worden dat ook dit jaar festival directeur Bertrand Flamang een heerlijk gevarieerd programma heeft samengesteld waar de echte muziekliefhebber van zal watertanden. En omdat er tussen de verschillende concerten op the Mainstage en na afloop van het laatste optreden daar ook nog van alles te beleven is naast de altijd gezellige food and drink garden is er ook nog The Garden Stage waar veelal aanstormend talent aan u gepresenteerd zal worden. Kijk niet verbaasd als musici die eerder op het Mainstage stonden ook hier nog even als sessie muzikant een deuntje komen meespelen. De sfeer op Gent Jazz leent zich hier namelijk bij uitstek voor.

Over Jazz Middelheim zal ik u binnenkort meer informeren maar ook dat beloofd een heerlijk muzikaal feest te worden. Later dus meer.

Voor tickets, informatie, actueel nieuws en programmatoevoegingen kijk op: www.GentJazz.com
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.