Categorie: MUZIEK, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Woensdag 09 Mei 2018 at 7:36 pm

Antonio Castrignanò voor het eerst op toer in Nederland

Antonio Castrignano

Antonio Castrignanò is afkomstig uit Salento en hij wordt gezien als een groot vernieuwer van het genre ‘tarantella’. De tarantella is een dans uit Puglia, de streek in het zuiden van Italië in de ‘hak van de laars’. De dans is ontstaan omdat men dacht dat de beet van de tarantula-spin dodelijk was. Het enige wat hielp, was dansen op het snelle 6/8ste ritme waardoor je zwetend en hallucinerend het gif uit je lichaam verdreef. Antonio Castrignanò vertaalt meesterlijk de tarantella naar het heden.

Hij bespeelt de tamburello, de tamboerijn die onontbeerlijk is voor het genre, waarop hij het snelle ritme met virtuositeit laat horen. Nog spannender zijn echter de arrangementen van zijn werk. Naast de tamburello, horen we de mandola (soort grote mandoline), gitaar en natuurlijk ook de accordeon, maar ook de tuba, Griekse bouzouki, de Oriëntaalse darbouka (vaastrommel) en elektronica. Zijn muziek is fris, energiek en avontuurlijk gearrangeerd met pakkende melodieën die overwegend door Antonio Castrignanò worden gezongen. Hij tilt de eeuwenoude muziek naar het heden. Hij doet dit met respect voor de traditie door onder andere het gebruik van instrumenten die je weinig in deze stijl tegenkomt zoals de bouzouki, de darbouka en elektronica. Antonio Castrignanò heeft ervoor gezorgd dat de tarantella zich langzaam verplaatst van dansmuziek van het platteland naar muziek voor de concertzaal.

 Line up: Antonio Castrignanò (voice, tamburello), Giuseppe Spedicato (bas, tuba), Gianluca Longo (mandola), Luigi Marra (violin), Maurizio Pellizzari (guitar), Rocco Nigro (accordeon, darbouka, electronics), Giovani Emanuele Gelao (flute, bagpipe, bouzouki).

Fomenta video: https://youtu.be/amq-0gyG-gs?t=6

Live te zien: 16 mei Vrije Geluiden Live Tivoli/Vredenburg, Utrecht 17 mei OT301, Amsterdam 18 mei Muziekpublique, Brussel 19 mei Music Meeting, Nijmegen
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.