Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, TIPS

Woensdag 23 Mei 2018 at 1:56 pm

Aanstaand weekeinde vindt festival Amersfoort Jazz voor de veertigste keer plaats!

Amersfoort Jazz 2018

Aanstaand weekeinde vindt festival Amersfoort Jazz voor de veertigste keer plaats in de historische binnenstad van Amersfoort. Het evenement, begonnen als een initiatief van lokale jazzliefhebbers in 1979, heeft gedurende deze periode roerige ontwikkelingen doorgemaakt. Uiterlijk meermaals veranderd van naam, geleidelijk ook van gedaante, werd in het begin van de 20ste eeuw met de komst van hoofdsponsor Rabobank en steun van Gemeente Amersfoort en Provincie Utrecht, maar vooral de bemoeienis van Alexander Beets, de weg naar professionalisering en duurzaamheid ingeslagen. Met de inzet van persoonlijke netwerken en door handige samenwerkingsverbanden aan te gaan in de sector, slaagt Beets (zelf een tenorist bekend van de Beets Brothers), er met zijn team in het jaarlijkse festival succesvol te verwezenlijken. Naar schatting wordt het evenement jaarlijks bezocht door 80.000 mensen. De organisatie streeft er naar het festival een status aparte te geven in het Nederlandse cultuurlandschap, zonder de karakteristieke band met de stad Amersfoort te verloochenen. Sterker nog: Talloze bijzondere locaties binnen het Amersfoortse erfgoed, zoals de Koppelpoort, de Onze Lieve Vrouwetoren en de unieke Mannenzaal, worden onder de vlag ‘Amersfoort Jazz Heritage’ meer en meer ingezet als intieme concertlocaties. In 2018 is voor het eerst de middeleeuwse Sint Joriskerk als jazzpodium van de partij. Bert van den Brink bespeelt er het orgel in duo met Artist in Residence Eric Vloeimans.

Het festival is aan de achterzijde voortdurend in ontwikkeling. Door samenwerking met JazzNL worden parallel aan het festival internationale jazzsymposia georganiseerd, waarbij interessante buitenlandse partners en muzikale talenten naar Amersfoort worden genodigd. Sinds de fusie met Global Village in 2012, is Matti Austen als programmeur bij het festival betrokken en de brede programmering verrijkt met een forse dosis wereldmuziek. Sena Performers faciliteert tijdens Amersfoort Jazz concerten van finalisten van internationale muziekcompetities. De ontwikkelingen zijn voor grote subsidiënten als het Fonds voor de Podiumkunsten een prikkel om het goeddeels gratis toegankelijke evenement te helpen verwezenlijken.

Amersfoort Jazz profileert zich als ‘Four Days of World Jazz’ met meer dan 80 concerten op 14 locaties. Het oude imago van lokale happening met jazzy entertainment op de gezellige pleinen, lijkt anno 2018 definitief verleden tijd. Een festival dat pianisten als Marco Mezquida en Jef Neve op de rol zet, naast Nederlandse grootmeesters en pioniers Bert van den Brink, Jasper van ’t Hof, Peter Beets en Martin Fondse en bovendien ruim baan biedt aan jonge talenten als Sebastiaan van Bavel, Daahoud Salim, Xavi Torres, Fulco Ottervanger, Ntando Ngcapu, Robert Koemans en Bram de Looze, is een volwaardig up to date evenement dat het dynamische avontuur durft aan te gaan. Reden voor Jazzpodium.nl om alle dagen van het festival aanwezig te zijn en verslag te doen van talloze concerten.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.