Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 24 Juli 2018 at 12:25 pm

Youssou N’Dour goed op dreef in Paradiso

Youssou N'Dour foto Rik van Boeckel Youssou N'Dour foto Rik van Boeckel Youssou N'Dour foto Rik van Boeckel

Tekst en foto's: Rik van Boeckel

Voor de derde keer in twee jaar tijd was de Senegalese ster Youssou N’Dour weer op Nederlandse podia te zien, nu in Paradiso. Na Afrika Hertme in 2016 en de Melkweg in 2017 was het natuurlijk de vraag of de koning van de mbalax weer zou kunnen verrassen. Uiteraard werd het weer een concert waar niemand stil kon blijven staan bij de opzwepende muziek van Youssou N’Dour.

Als je hem zoals ik zo vaak heb zien optreden (de eerste keer in Dakar) is de verrassing er deels van af. Maar toch weet hij je met zijn nummers steeds weer opnieuwe te pakken. Hij had in Paradiso weer een hele sterk band om zich heen en twee dansers die als ware acrobaten over het podium en de ook als MC fungerende djembé speler heen dansten.

Afrika Rekk

Youssou N’Dour bracht uiteraard repertoire van zijn laatste album Afrika Rekk (2016). Hij opende met het van dat album afkomstige Serin Fallu. En meteen al vanaf de eerste noten was het een en al beweging in het tropische Paradiso. De percussionist knalde er superstrak op los op sabars, djembé en timbales. De saxofonist speelde mooie jazzy klinkende solo’s. De bespeler van de tama, de kleine Senegalese talking drum, liet virtuoze en knetterende solo’s op zijn instrument horen terwijl Youssou de microfoon achter de tama hield.

Set 7 Seconds en Africa

Toen hij het van eind jaren tachtig stammende Set inzette, waren zaal en balkons van Paradiso veranderd in een golvende massa van dansende mensen. Hij liet het publiek ook regelmatig meezingen en dat ging vanzelf bij 7 Seconds, zijn wereldhit met Neneh Cherry, nu gezongen met backing vocaliste Coli Kamga. Heel even nam Youssou gas terug in Africa, zijn indrukwekkend eerbetoon aan Nelson Mandela en Steve Biko. Daarna werd het een show op zijn Senegalees met de spectaculaire acrobatische moves van de twee dansers: Moussa N'Diaye en Pape Moussa Sonko. Vervolgens zong Youssou een aantal oude songs als Mame Bamba van The Guide.Wommat uit 1994 en Africa Remember van Bercy uit 2005. Vooral die laatste was erg mooi. Ook het album Dakar-Kingston (2010) passeerde de revue. Happy en I Love You waren heerlijke afsluiters van een lekker concert dat weliswaar voor mij niet verrassend was maar wel gedreven en sterk!

 
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.