Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 11 Augustus 2018 at 4:12 pm

Fantastisch Afrikaanse Percussie en Dans Workshop Weekend Djembé Dramé op Schiermonnikoog

Foto Petra Schouwenaar Foto Petra Schouwenaar Foto Petra Schouwenaar

Rik van Boeckel Tekst en foto’s (klik voor vergroting):


Begin augustus vond op Schiermonnikoog het 18e door Djembé Dramé georganiseerde Afrikaanse Percussie en Dans Workshop Weekend plaats. Met workshops dans, djembé, balafoon, kora, talking drum en zang. Veel mensen waaronder ondergetekende namen deel aan dit door Moussé en Turid Dramé georganiseerde weekend. Met topdocenten als Baba Touré (Ivoorkust), Harouna Dembele (Burkina Faso), Moussé Dramé (Senegal), Dembele Sidiki (Ivoorkust) voor de djembé; Turid Dramé (Nederland) en Saly Dans (Senegal) voor de Afrikaanse dans; Moussé voor de tama, de Senegalese talking drum, Paul Nas (Nederland) voor de balafoon en  Xavier Gob (Frankrijk) voor de kora. Voor de dansbegeleiding zorgden Ibou N’Diaye (Senegal), Bamat Lamarche (Frankrijk) en Sebastiaan de Vries (Nederland).

Foto Rik van Boeckel Foto PR Foto Rik van Boeckel

Wat de djembé betreft waren er vier nivo’s: beginners, half gevorderd A, half gevorderd B en (ver)gevorderd.
Zelf had ik me opgegeven voor de workshop djembé (ver)gevorderd en balafoon, voor mij een nieuw instrument om te leren. De djembé lessen die ik volgde werden gegeven door Baba Toure en Harouna Dembele. Het niveau was erg hoog. Het was hard werken om de ritmes uit Mali en Ivoorkust onder de knie te krijgen. Maar daar kwam ik ook voor.

Het gaat niet alleen om de ritmes zelf maar ook om de frases en de partijen op doundoun, sangban en kenkeni. Op vergevorderd niveau is het tempo hoog, in twee en halve dag vanaf de vrijdagmiddag tot en met zondagmiddag werd er zowel ‘s ochtends als ‘s middags 2 uur les gegeven.
Daarnaast was het een genot om naar het djembé spel van de docenten te luisteren en naar hun spetterende solo’s. Voor de middagles van half 5 nam ik nog een uur les op de balafoon, een nieuwe ervaring die zeker een vervolg zal krijgen.

foto Rik van Boeckel foto Rik van Boeckel foto Rik van Boeckel

Mandingue cultuur
Voor degenen die op donderdag waren aangekomen waaronder ondergetekende was er donderdagavond een djembé optreden met dans in Schiermonnikoog dorp. Vrijdagavond vertelden de docenten Baba, Sidiki en Harouna over de Mandingue cultuur die teruggaat tot de 13e eeuw toen het Mandingue rijk werd gesticht door Sundjata Keita. Dat rijk omvatte de later in de koloniale tijd gevormde landen Senegal, Gambia, Mali, Guinée, Burkina Faso, Ivoorkust. Ze vertelden over de griots en dat de djembé ritmes zijn gecreëerd door de vrouwen in combinatie met de dans; en dat niet bekend is wanneer de eerste djembé werd gebouwd maar dat dit wel voor de stichting van het Mandingue rijk was.

foto Rik van Boeckel foto Rik van Boeckel Foto PR

Chinese deelnemers
De deelnemers aan de workshops kwamen niet alleen uit Nederland maar ook uit België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje, Polen en China. Voor de vijfde keer was er een hele groep olv Antony Dong van een muziekschool uit de Chinese stad Tianjin naar Nederland afgereisd om deel te nemen aan dit workshop weekend. Een behoorlijk deel van de vrij jonge groep zat bij de (ver)gevorderden workshop. Ze zijn al op vijfjarige leeftijd begonnen met djembé spelen en krijgen elke dag les.

Enerverend
Alles gedurende dit weekend was goed geregeld, er werd heerlijk Afrikaans gekookt door kokkinnen Teumbe Sy en Maguette Diallo. Er vonden jamsessies plaats. Het enerverende weekend werd eerst zondagavond afgesloten met presentaties op het strand van alle djembé groepen, de balafoon groep en de Afrikaanse dans. Het weer was net als de dagen ervoor prima en al spelend, dansend of kijkend kon je de zon zien ondergaan. Het was heel bijzonder dit mee te maken. Een ervaring om niet te vergeten.

De tweede afsluiting was maandag tijdens het begin van de middag met presentaties van de talking drum en kora groepen en met een goodbye jamsessie op djembé’s. Het was moeilijk afscheid nemen van iedereen. En het moet gezegd: dit geweldige weekend moet een ieder geïnteresseerd in Afrikaanse muziek en dans eens mee gaan maken!

www.djembedrame.nl
Reageer hieronder

Eén reactie

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.