Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zondag 12 Augustus 2018 at 9:23 pm

Jazz Loves Disney op veel fronten tenenkrommend

China Moses photo Hans Speekenbrink Selah Sue photo Hans Speekenbrink Ben l'Oncle Soul foto Hans Speekenbrink

Jazz loves Disney - Jazz Middelheim
Zaterdag 11 augustus 2018, Antwerpen (België)
tekst: Robin Boer
foto's: Hans Speekenbrink

Binnen een festival line-up bestaande uit namen als Kamasi Washington, Black Star, De Beren Gieren, AKA Moon en Steve Coleman, is het programma Jazz Loves Disney op zijn zachtst gezegd een vreemde eend (Donald Duck?) in de bijt. Tussen zoveel eclectisch avontuur programmeert de organisatie van Jazz Middelheim een 90 minuten durende amusementsshow, bestaande uit een bigband en een handvol vocalisten die de klassieke jazzcomposities uit de roemruchte geschiedenis van Walt Disney producties moet gaan vertolken voor een ramvolle Main Stage.

Het Verve-label bracht al eerder een een tweetal CD's uit van dit repertoire, waaraan sterren als Melody Gardot, Jamie Cullum, Gregory Porter en Nikki Yanofsky hun medewerking verleenden. De namen die vanavond hun stempel drukken op de begeleiding van het Franse collectief The Amazing Keystone Big Band (tevens op de CD's te horen) zijn Ben l'Oncle Soul, Hugh Coltman, China Moses (de dochter van Dee Dee Bridgewater), Myles Sanko en de superster Selah Sue, wellicht de grote publiekstrekker deze show, hoewel niet heel groots aangekondigd. We zullen er snel achter komen waarom.

Hugh Coltman photo Hans Speekenbrink Hugh, Ben, China and Myles photo Hans Speekenbrink Myles Sanko photo Hans Speekenbrink

Alle bekende stukken komen voorbij: Hakuna Matata (The Lion King), When You Wish Upon A Star (Pinocchio), Beauty and the Beast, Someday My Prince Will Come (Snow White), Stay Awake (Mary Poppins), You've Got A Friend In Me (Toy Story), Prince Ali (Aladdin), Ev'rybody Wants To Be A Cat (The Aristocats), I Wan'na Be Like You (Jungle Book; vanavond in het Frans gezongen door de Franse zanger Ben l'Oncle Soul en tevens zijn enige bijdrage in de show), Try Everything (Zootropolis) en Why Don't You Do Right? (Who Framed Roger Rabbit?). Geen slecht woord over de kwaliteit van The Amazing Keystone Big Band: zij speelden strak, expressief en met veel zichtbaar plezier en bezieling. De twee instrumentals 'Steamboat Willie' (uit de eerste Mickey Mouse film) en 'A Dream Is A Wish Your Heart Makes' (Cinderalla) bewijzen een schitterende combinatie van strijkers en jazz-combo.

Het is daarom des te meer te betreuren dat de vocale invulling op veel fronten tenenkrommend te noemen is. Zowel Hugh Coltman als Myles Sanko zetten een slappe performance neer en zijn met hun vocale beperkingen dit repertoire allesbehalve meester. Met name Sanko's vertolking van 'Beauty and the Beast' is een sprankelend voorbeeld van hoe het absoluut niet moet: de timing is er niet en de lagere noten worden veelal niet eens zuiver gezongen. Dezelfde fout maakt hij bij 'Someday My Prince Will Come', 'Ev'rybody Wants To Be A Cat' en 'Stay Awake'. Het is een prestatie om deze stukken niet te laten swingen, maar Sanko krijgt het voor elkaar. Coltman maakt zijn mislukte poging om van 'Hakuna Matata' een vermakelijk feestje te maken nog enigszins goed door een redelijke versie neer te zetten van 'Prince Ali' en 'You've Got A Friend In Me'.

China Moses doet het al stukken beter dan deze heren. Zo was haar versie van 'Try Everything' (oorspronkelijk gezongen door Shakira) lekker swingend en was ook haar interpretatie van de Peggy Lee klassieker 'Why Don't You Do Right?' best genietbaar.

Plotseling wordt het vrolijke 'I Wan'na Be Like You' uit de film Jungle Book aangekondigd, gezongen door Ben l'Oncle Soul, die we inderdaad nog niet gehoord hadden vanavond. Een totaal ander niveau, dat zichtbaar ook oversloeg op de Big Band, die net even een tandje erbij gaf. Maar waar blijft toch de kleine grote Selah Sue? Gaat zij deze show redden? De tijd dringt. Ja, daar komt ze. Ze zingt de uit Cinderella afkomstige ballade 'So This Is Love' met haar rauwe en doorleefde stem, zoals zij dat ook op de plaat heeft gedaan. Ze brengt het met de professionaliteit die we bij de andere vocalisten vanavond zo enorm missen. Beter had zij, samen met l'Oncle Soul, een groter deel van de show voor haar rekening genomen.

Het programma, gehaast en erg ingestudeerd aan elkaar gepraat door de Nederlandse 3FM-DJ Michiel Veenstra, krijgt ook nog eens een toegift. Natuurlijk is dit 'Under The Sea' uit The Little Mermaid, een lied dat niet mag ontbreken, ook niet bij deze matige show. Selah Sue keert niet terug op het podium. Het is gissen, maar wij hebben een helder vermoeden waarom. De behoefte aan een glas koud bier was dit weekeinde niet eerder zo groot.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.