Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 16 Oktober 2018 at 1:22 pm

Rotterdamse Kaap Verdianen vullen de grote zaal voor Tito Paris in De Doelen.

Tito Paris de Doelen Rotterdam photo Hans Speekenbrink Tito Paris de Doelen Rotterdam photo Hans Speekenbrink Tito Paris de Doelen Rotterdam photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto’s van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De Kaapverdische zanger-gitarist Tito Paris trad onlangs op in de Grote Zaal van De Doelen in Rotterdam. Er wonen veel Kaapverdianen in de stad en die waren in grote getale naar zijn optreden gekomen en zongen soms met hem mee. Van zijn nieuwe album Mim Ê Bô zong hij alleen de titelsong en het bijna Cubaans klinkende Cidade Velha over deze stad met een slavernij verleden op het Kaapverdische eiland Santiago.

Tito Paris werd begeleid door Moisés Ramos (piano), Manuel Paris (bas), Péricles Paris (drums), Stephan Almeida (cavaquinho) en José Pereira (saxofoon). De laatste voegde met zijn uitmuntende spel soms een lichte jazz toon toe aan de morna, de coladeira en funana van Tito Paris. Deze begon heel relaxed met een prachtige morna. Cidade Velha (in het Portugees oude stad), een mix van morna en coladeira, was met Mim Ê Bô een van de eerste nummers van zijn optreden. De titelsong van zijn laatste album betekent ‘ik ben jou’ en gaat over het belang van vriendschap. Tito leidde de song in door zich te richten op het publiek, wijzend naar zichzelf als ‘mim’ en naar het publiek als ‘bô’. Als toeschouwer kreeg je meteen de neiging je te richten op je buurman of buurvrouw.

Rotterdamse Kaap Verdianen vullen de grote zaal voor Tito Paris in De Doelen. Rotterdamse Kaap Verdianen vullen de grote zaal voor Tito Paris in De Doelen. Rotterdamse Kaap Verdianen vullen de grote zaal voor Tito Paris in De Doelen.

In een ontspannen sfeer ging Tito Paris vervolgens verder met Mâm Bia en Cidade Velha waarin het publiek soms met hem meezong. Dat gebeurde ook in het ontroerende Beijo di Longe. De regel ‘oi Cabo Verde’ weerklonk uit vele kelen. ‘Deze is speciaal voor de dames’ zo leidde hij het ook van Mariza bekende Cretcheu in.

Gedurende het concert bracht Tito Paris er meer vaart in, gaf soms een fraaie heldere solo op de gitaar. Bij Preto É Mim zou je door de inbreng van de saxofoon bijna van Cabo Jazz kunnen spreken. Toen hij met de band een funana inzette, die Afrikaanse muziekstijl van Kaapverdië, kon een deel van het publiek niet stil blijven zitten en dat ging zo door tot het slot van het concert met Dança Ma Criola en de door iedereen meegezongen toegift: de Kaapverdische klassieker Sodade. Het was een fraaie afsluiting van een relaxed maar mooi concert waarin Tito Paris bewees dat hij alleen maar beter wordt.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.