Categorie: INTERVIEW, MUZIEK, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Maandag 22 Oktober 2018 at 6:40 pm

Goede wensen van Bombino

Bombino Photo Hans Speekenbrink Bombino Photo Hans Speekenbrink Bombino Photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Toeareg rocker Bombino trad eind augustus op tijdens de eerste editie van het Once In A Blue Moon Festival in het Amsterdamse Bos, een Americana Festival met grote namen als David Crosby en Seasick Steve. Presentator Robert Tilli legde in zijn aankondiging mooi de link tussen de Amerikaanse blues en West-Afrika en verklaarde zo de aanwezigheid van de uit Niger afkomstige Bombino op dit festival.

Zanger/ gitarist Bombino vluchtte na de onderdrukking van de Toeareg opstand in zijn land naar Algerije en Libië, leerde daar onder andere de muziek van Jimi Hendrix kennen en heeft zich in zijn gitaarspel sterk door hem laten beïnvloeden. Dat liet hij meteen al in de eerste song van zijn nieuwe album Deran horen aan het publiek dat verrast maar ook enthousiast reageerde. Hij werd begeleid door een gitarist uit Niger, een bassist uit Mauritanië en een Amerikaanse powerdrummer die de Toeareg ritmes knap op drums had overgezet.

Toeareggae en desert rock

De weer in Niger wonende Bombino zong in de Toeareg taal het Tamasheq en rockte stevig gedurende het hele optreden. Maar er klonk behalve desert rock en blues ook reggae: Toeareggae. “In de woestijn hoor je veel verschillende soorten muziek en er zit muziek bij die op reggae lijkt,” vertelde Bombino na het optreden. “Wat de rock invloed betreft, het is niet makkelijk rock toe te voegen aan Toeareg muziek. Maar ik ben ook sterk beïnvloed door de desert blues van Ali Farka Toure. En we weten dat de roots van de blues in Afrika liggen. Toch werk ik er elke dag hard aan om Toeareg muziek en rock met elkaar te combineren.” Niemand minder dan Keith Richards heeft Bombino’s desert rock geprezen. Zelf heeft Bombino oude Toeareg nummers opnieuw gearrangeerd en vertaald naar wat hij zelf noemt de Bombino style. “Ik heb ze gevonden op oude cassettes van 20, 30 jaar geleden. Het is voor mij een goede gelegenheid ze in mijn eigen stijl te laten horen aan de wereld.”

Goede wensen

Op zijn vorige albums was de geest van verzet en rebellie sterk aanwezig. Die is op Deran niet weg. “Sommige songs gaan over de situatie van de Toeareg. Het leven in de woestijn is hard, we wonen in verschillende landen: Niger, Mali, Algerije, Libië maar voor ons zijn het denkbeeldige grenzen tussen die landen.” Maar ook wil hij met het nieuwe album een boodschap van hoop mee geven. Bombino: “Deran betekent goede wensen. Voor mij is het heel belangrijk die aan de hele wereld over te brengen. Ik zie  het als een eer als eerste Afrikaanse band op dit nieuwe festival op te treden. En te spelen voor een publiek dat mij nog niet kent.”

Het volledige tourschema van Bombino

21 oktober, Grounds, Rotterdam

24 oktober, De Oosterpoort, Groningen

25 oktober, Mezz, Breda

29 oktober, Luxor Live, Breda

30 oktober, Democrazy, Gent

6 november, Paradiso Noord, Amsterdam
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.